11 + 1 λόγοι που επηρεάζουν το conversion rate του e-shop σας (Και πως θα το αυξήσετε)

Χρόνος: 12 λεπτά

11 + 1 λόγοι που επηρεάζουν το conversion rate του e-shop σας (Και πως θα το αυξήσετε)

Χρόνος: 12 λεπτά
 • Γιώργος Γεωργίου

  Λέξεις: 830

Σε κανέναν δεν αρέσει η μετριότητα. Ειδικά στον ανταγωνιστικό κόσμο των online πωλήσεων και του e-commerce συγκεκριμένα, η μετριότητα δεν είναι αποδεκτή. Έτσι όταν πρόκειται για το conversion rate της επιχείρησής σας, το να είναι απλά μέτριο, δεν είναι επιλογή.

 

Οι έρευνες αναφέρουν πως ο μέσος όρος του conversion rate στο ecommerce, είναι γύρω στο 2% (ανάλογα την κατηγορία φυσικά) . Αυτό μπορεί να σας φαίνεται ικανοποιητικό, αλλά σκεφτείτε το εξής:

 

Ας υποθέσουμε πως έχετε ένα eshop, το οποίο επισκέπτονται 100 χρήστες την ημέρα. Από αυτούς τους 100 χρήστες, μόνο 1 πραγματοποιεί μια αγορά. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε conversion rate 1%.

 

Πόσο ικανοποιημένοι είσαστε με αυτό το αποτέλεσμα;

 

 

Τι ακριβώς όμως είναι το conversion rate

 

Conversion (μετατροπή) είναι η επιθυμητή ενέργεια που πραγματοποιεί ένας χρήστης σε μια ιστοσελίδα. Αυτή η επιθυμητή ενέργεια μπορεί να έχει διάφορες μορφές, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης.

 

Όταν έχουμε ένα eshop για παράδειγμα, το σημαντικότερο conversion είναι η ολοκλήρωση μιας αγοράς.

Σε ένα website αντίστοιχα, που σκοπό του έχει την προσέλκυση νέων πελατών (leads), conversion είναι η συμπλήρωση μιας φόρμας επικοινωνίας, ένα τηλεφωνικό lead ή η εγγραφή στο newsletter.

 

Το conversion rate (ποσοστό μετατροπής) είναι με απλά λόγια, το ποσοστό των χρηστών που πραγματοποιούν την επιθυμητή ενέργεια που αναφέραμε παραπάνω.

 

 

Γιατί είναι σημαντικό το conversion rate

 

Το conversion rate δεν είναι απλά σημαντικό. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ΚPIs (Key Performance Indicators) της επιχείρησής σας. Μέσω του conversion rate, μπορείτε να εξάγετε σημαντικά στοιχεία για την συνολική πορεία της ιστοσελίδα σας, αφού ουσιαστικά έτσι βλέπετε πόσο αποδοτικά μετατρέπεται η επισκεψιμότητα σε τζίρο, νέους πελάτες, εγγραφές κλπ.

Η διαδικασία αύξησης του conversion rate ονομάζεται conversion rate optimization. Και γιατί σας ενδιαφέρει; Γιατί πολύ απλά, αυξάνοντας το conversion rate, αυξάνεται και το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσετε το διαφημιστικό σας budget και το traffic.

 

Τώρα που μάθατε όλα αυτά, ήρθε η στιγμή να δούμε τα 11 θέματα που επηρεάζουν το conversion rate του eshop σας και πως μπορείτε να τα διορθώσετε.

 

 

1ο θέμα – Ταχύτητα

 

Έχετε μόλις 2 δευτερόλεπτα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αν η ιστοσελίδα σας κάνει παραπάνω από 2 δευτερόλεπτα να φορτώσει, έχετε χάσει το 53% των υποψήφιων αγοραστών. Ακόμα και μια καθυστέρηση του 1 δευτερολέπτου, μπορεί να μειώσει κατά 7% το conversion rate.

Αν το σκεφτείτε λογικά, θα δείτε και μόνοι σας πως η ταχύτητα παίζει τεράστιο ρόλο. Στην σημερινή εποχή, όπου το Internet είναι ο απόλυτος βασιλιάς και όλοι μας έχουμε την ανάγκη άμεσης ικανοποίησης, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περιμένουμε ένα site να φορτώσει.

 

Πως μπορείτε να διορθώσετε το θέμα της ταχύτητας; Παρακάτω θα δείτε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους:

 

 • Δοκιμάστε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικά χρήσιμα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν:

 

 

 • Πόσο καλύπτει τις ανάγκες σας το πακέτο hosting που έχετε; Αν η επισκεψιμότητα του e-shop σας είναι πολύ μεγάλη ίσως θα πρέπει να επιλέξετε ένα πιο «δυνατό» πακέτο

 

 • Βελτιστοποιήστε τις εικόνες του e-shop για desktop και mobile

 

 • Μιλήστε με τους κατασκευαστές του e-shop σας και ζητήστε τους να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το e-shop σας να γίνει πιο γρήγορο

 

2ο θέμα – Κερδίστε πωλήσεις στο checkout

 

Οι χρήστες ενοχλούνται από μερικά απλά πράγματα, που ευτυχώς για εσάς, μπορείτε εύκολα να διορθώσετε. Αυτά περιλαμβάνουν το αργό checkout, την αδυναμία πραγματοποίησης αγοράς, χωρίς να έχει δημιουργηθεί λογαριασμός και οι επιπλέον επιβαρύνσεις που εμφανίζονται τελευταία στιγμή.

Ας δούμε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του checkout:

 • Αργή διαδικασία ολοκλήρωσης (checkout), ή πολύπλοκη διαδικασία. Είναι η 3η πιο συχνή αιτία εγκατάλειψης καλαθιού, η οποία προκαλείται επειδή δεν κάνετε A/B testing, για να δείτε τι είναι πιο αποδοτικό όσον αφορά στην εμπειρία του χρήστη.

 

 • Η σελίδα του checkout δεν είναι βελτιστοποιημένη, ώστε να είναι απλή και εύκολη. Πρέπει να έχετε πάντα υπόψιν σας, πως το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι χρήστες πριν ολοκληρώσουν την αγορά τους, είναι να συμπληρώνουν τεράστιες φόρμες με στοιχεία.

 

 

 • Δεν προσφέρετε επιπρόσθετα οφέλη, όπως είναι η δωρεάν αποστολή ή οι εκπτώσεις. Μπορείτε να προσφέρετε στους χρήστες κάποια bonus οφέλη, σαν μια ευκαιρία να βοηθήσετε τους αναποφάσιστους πελάτες να αποφασίσουν τελικά να αγοράσουν από εσάς.

Μπορείτε να διαβάσετε τους λόγους που οι χρήστες εγκαταλείπουν το καλάθι τους και πως θα μειώσετε το ποσοστό εγκατάλειψης εδώ.

 

3ο θέμα – Xρησιμοποιήστε Live Chat Software

 

Χρησιμοποιώντας plugins για live chatting στην ιστοσελίδα σας, έχετε την δυνατότητα να συνομιλήσετε με τους επισκέπτες του site σας, να προσφέρετε άμεση υποστήριξη στους πελάτες σας και να τους λύσετε οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχουν, γύρω από τα προϊόντα σας.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε μια γραμμή άμεσης επικοινωνίας με τους δυνητικούς πελάτες σας και τους παρέχετε την σιγουριά ότι θα βρίσκεστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Αυτό καταλήγει να ενισχύει την εμπιστοσύνη τους στο δικό σας brand και κατά συνέπεια, αυξάνει και το conversion rate.

 

 

 

4ο θέμα – Κάντε τον επισκέπτη να νιώσει ασφάλεια

 

Πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως μια αγορά, σημαίνει εμπιστοσύνη του χρήστη προς την ιστοσελίδα σας. Αυτό προϋποθέτει πως για να επιλέξει ένας χρήστης τα προϊόντα σας και να σας εμπιστευτεί, πρέπει πρώτα να νιώσει ασφάλεια.

Η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Γι’  αυτό θα πρέπει να δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα είναι φιλικό προς τον χρήστη.

Μερικοί τρόποι για να το πετύχετε αυτό είναι οι εξής:

 • Εγκαταστήστε SSL στο checkout, για να διασφαλίσετε την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων
 • Προσθέστε εικονίδια με τις πιστωτικές κάρτες που δέχεστε, καθώς και άλλους διαθέσιμους τρόπους πληρωμής, όπως PayPal, για να ενισχύσετε την ασφάλεια των συναλλαγών
 • Ενημερώστε τους χρήστες σχετικά με την ασφάλεια των συναλλαγών
 • Δημιουργήστε μια αναλυτική και πλήρη about us, ώστε οι χρήστες να σας γνωρίσουν, να μάθουν σημαντικές πληροφορίες για εσάς και την επιχείρησή σας και να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους
 • Ορίστε ξεκάθαρους όρους πληρωμής, μεταφορικών, πολιτική επιστροφής κλπ.

 

5ο θέμα – Χρησιμοποιήστε εργαλεία για να καταλάβετε τι θέλουν οι επισκέπτες σας

 

Ως ιδιοκτήτης μια επιχείρησης, είναι δύσκολο να συνομιλήσετε με το αγοραστικό σας κοινό απευθείας. Παρόλα αυτά όμως, είναι απαραίτητο να μάθετε περισσότερα για εκείνους. Πρέπει να καταλάβετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, προκειμένου να καταφέρετε να τους πουλήσετε.

 

Πως μπορείτε λοιπόν, να μάθετε τι είναι αυτό που θέλουν οι υποψήφιοι πελάτες σας;

 

Παρακάτω θα βρείτε μερικά χρήσιμα εργαλεία, προκειμένου να καταλάβετε καλύτερα τους υποψήφιους πελάτες σας και αυτά που θέλουν:

 

 

 

6ο θέμα – Χρησιμοποιήστε εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης στις product pages

 

Μπείτε στην θέση των υποψήφιων αγοραστών σας και σκεφτείτε τι θέλετε εσείς να δείτε, όταν πραγματοποιείτε μια αγορά. Όταν αγοράζετε online, δεν μπορείτε να περιεργαστείτε το προϊόν και να έχετε άμεση επαφή μαζί του, όπως σε ένα φυσικό κατάστημα.

Το καλύτερο λοιπόν που μπορείτε να κάνετε, είναι να προσθέσετε λεπτομερείς και υψηλής ανάλυσης εικόνες και βίντεο, έτσι ώστε οι πελάτες σας να γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν.

Διαβάστε εδώ τους 9 + 1 τρόπους για να αυξήσετε το conversion rate στην product page του e-shop σας.

 

7ο θέμα – Προσφέρετε κουπόνια ή εκπτωτικούς κωδικούς για περιορισμένο χρονικό διάστημα

 

Δημιουργήστε εκπτωτικά κουπόνια και κωδικούς, που οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο checkout, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και να κερδίσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό έκπτωσης από την αγορά τους.

 

Όταν η προσφορά ή η έκπτωση κοντεύει να λήξει, θα δημιουργήσει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης στους υποψήφιους αγοραστές και θα παρακινηθούν να ολοκληρώσουν την αγορά τους, προκειμένου να προλάβουν.

 

 

8ο θέμα – Δημιουργήστε μοναδικές και ελκυστικές περιγραφές προϊόντων

 

Οι εικόνες και τα βίντεο, σίγουρα βοηθούν τους χρήστες να γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν. Πρέπει όμως να έχετε υπόψιν σας πως οι περιγραφές των προϊόντων παίζουν τεράστιο ρόλο στην αύξηση του conversion rate.

Πως το πετυχαίνουν αυτό; Ένα product description, ουσιαστικά λέει μια ιστορία. Με τον ίδιο τρόπο που μια καλή διαφήμιση, μας κάνει να θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν, έτσι και μια καλή περιγραφή προϊόντος δημιουργεί συναισθήματα, εμπιστοσύνη και κάνει τον χρήστη να φανταστεί μια καλύτερη ζωή, χάρη στο προϊόν σας.

Οι περιγραφές των προϊόντων σας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να εξηγήσετε πως τα προϊόντα σας λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές και πως θα βελτιώσουν την ζωή τους.

Τέλος, μην ξεχνάτε πως μια αποδοτική περιγραφή, πάντα τονίζει τα οφέλη (benefits) που θα έχει ο χρήστης και δεν στέκεται απλά στα τεχνικά χαρακτηριστικά (features). Δώστε επίσης σημασία στην μορφοποίηση και χρησιμοποιήστε θελκτικούς τίτλους, μεσότιτλους και bullets για να απαριθμήσετε χαρακτηριστικά και οφέλη.

Δείτε εδώ μια περιγραφή προϊόντος που δημιουργήσαμε, για τον πελάτη μας CBD Oil Shop.

 

9ο θέμα – Προσφέρετε δωρεάν μεταφορικά

 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016, το 88% των καταναλωτών δήλωσε ότι τα δωρεάν μεταφορικά είναι το κίνητρο που τους παρακινεί περισσότερο, να προβούν σε μια αγορά. Γι’ αυτό λοιπόν προσφέρετε δωρεάν μεταφορικά.

Είναι γεγονός πως θα σας κοστίσει κάποια χρήματα, αλλά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε το conversion rate, αλλά και τις online πωλήσεις σας.

 

10ο θέμα – Τιμές

 

Παρότι φαίνεται αυτονόητο πως οι τιμές παίζουν σημαντικό ρόλο στο conversion rate, είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες eshop, που θεωρούν πως δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο το γεγονός ότι πουλάνε πιο ακριβά από άλλους.

 

Οι χρήστες όμως είναι πιο εξοικειωμένοι από ποτέ με το Internet και στην διάρκεια του ταξιδιού τους (το οποίο ονομάζεται customer’s journey), αλληλεπιδρούν με πολλά κανάλια και συγκρίνουν συνεχώς τιμές.

 

Γι’ αυτό τον λόγο, οι τιμές είναι ένα ζήτημα που πρέπει να σας απασχολεί συνεχώς και πρέπει να βρίσκετε τρόπους να προσφέρετε προϊόντα, σε ανταγωνιστικές τιμές. Γιατί πολύ απλά, οι χρήστες έχουν πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές και η τελική επιλογή τους, θα βασιστεί στο συμφέρον τους.

 

 

11ο θέμα – Βελτιώστε τα calls to action

 

Το Call to Action (CTA) είναι η προτροπή σας προς τον χρήστη, να προβεί σε μια συγκεκριμένη ενέργεια. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να είναι σαφές, προτρεπτικό και ξεκάθαρο σαν μήνυμα. Ενσωματώστε τεχνικές που προωθούν την σπανιότητα (scarcity), την επείγουσα ανάγκη (urgency) και την αποκλειστικότητα (exclusivity) στο κείμενο των CTA, προκειμένου να ενθαρρύνετε τους χρήστες να αγοράσουν άμεσα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα από το Netflix:

Χρησιμοποιείστε λέξεις που παραπέμπουν σε μια ενέργεια. Εξηγήστε ακριβώς τι θέλετε να κάνει ο χρήστης και τι θα λάβει σε αντάλλαγμα.

Τέλος, μην ξεχνάτε να κάνετε το CTA κουμπί σας, να ξεχωρίζει στα μάτια του χρήστη. Να θυμάστε πάντα ποιο είναι το νόημα ενός τέτοιου κουμπιού. Θέλετε να πείτε σε κάποιον να κάνει κάτι. Οπότε φροντίστε να είναι σε εμφανές σημείο και να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη σελίδα σας.

Δείτε ένα παράδειγμα από το Spotify:

12ο θέμα – Βελτιστοποιήστε την δομή του website σας

 

Η δομή του website σας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι περίπλοκη. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση μεταξύ των product και των category pages. Χρησιμοποιήστε επίσης φίλτρα, με όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, ώστε να μπορούν οι χρήστες να περιηγηθούν άνετα στο website σας.

Με απλά λόγια, η δομή του website σας πρέπει να είναι τέτοια, ώστε οι χρήστες να μπορούν να βρουν αυτό ακριβώς που ψάχνουν, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες ενέργειες και βήματα.

 

Είστε έτοιμοι να αυξήσετε το Conversion rate; Ζητήστε μας σήμερα μια ανάλυση του e-shop σας

 


Γιώργος Γεωργίου
Author

Γιώργος Γεωργίου

Ο Γιώργος είναι το ‘μεγάλο αφεντικό’ της εταιρείας. Εμείς βέβαια τον φωνάζουμε ‘Ηγέτη’, γιατί ευτυχώς, σε αντίθεση με τους περισσότερους CEO, έχει χιούμορ και ξέρει να κάνει πλάκα. Όταν πρέπει όμως. Είναι ο άνθρωπος που μας εμπνέει σταθερά, μας αγχώνει που και που και δεν έχει ησυχία. Κάθε νέα του ιδέα, είναι μια αφορμή για να πεταχτεί από το γραφείο του και να τρέξει να την μοιραστεί μαζί μας. Ο Γιώργος είναι καθαρόαιμη digital ράτσα και ασχολείται με αυτό, περισσότερο από μια 10ετία. Έχει μεγάλη γνώση στο SEO και αν δεν πιστεύετε εμάς, τότε έχει γράψει και το αντίστοιχο βιβλίο για να το αποδείξει. Το πάθος του είναι να μελετάει στατιστικά και να πειραματίζεται, με οτιδήποτε θα καταφέρει να βελτιώσει το conversion rate. Αν δεν τον βρεις στην εταιρεία, τότε σίγουρα θα τον βρεις να διαβάζει ένα βιβλίο κάπου ή δεν θα τον βρεις καθόλου, επειδή θα είναι σε κάποιο ταξίδι και θα εξερευνεί καινούργια μέρη.

Προτεινόμενα Άρθρα

LIKE WHAT YOU SEE?

Let’s work together