9+1 συμβουλές για να αυξήσετε το Conversion Rate στην Product Page του e-shop σας

Χρόνος: 11 λεπτά

9+1 συμβουλές για να αυξήσετε το Conversion Rate στην Product Page του e-shop σας

Χρόνος: 11 λεπτά
 • Γιώργος Γεωργίου

  Λέξεις: 748

Από όλες τις σελίδες που υπάρχουν στο site σας, οι σελίδες των προϊόντων είναι ίσως οι πιο σημαντικές και  καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό αν ένας χρήστης θα γίνει πελάτης σας ή θα εγκαταλείψει οριστικά τον ιστότοπό σας.

 

Τι είναι το conversion rate  και γιατί μας ενδιαφέρει

 

Το conversion rate δεν είναι άλλο, από το ποσοστό πώλησης του e-shop σας. Το ποσοστό των χρηστών δηλαδή που αγοράζουν, σε σχέση με τις συνολικές σας επισκέψεις. Γιατί είναι σημαντικό; Το conversion rate για εσάς μεταφράζεται σε χρήματα και μια μικρή του αύξηση, θα σας προσφέρει μεγαλύτερη κερδοφορία, χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ περισσότερο για διαφήμιση.

 

Με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεαστεί το conversion rate; Οι λόγοι είναι πολλοί και η παρουσίαση τους θα πραγματοποιηθεί σε ένα ξεχωριστό άρθρο. Επιγραμματικά μερικά θέματα που σχετίζονται με το Conversion rate είναι:

 • Προϊοντική κατηγορία
 • Το Design του e-shop
 • Στόχευση διαφημίσεων
 • Ανταγωνισμός
 • Τιμές προϊόντων
 • Κριτικές
 • Αναγνωρισιμότητα επιχείρησης

 

Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσετε, είναι πως μπορείτε να βελτιώσετε το conversion rate, πραγματοποιώντας προσθήκες και βελτιώσεις σε συγκεκριμένες σελίδες ή στο e-shop σας γενικότερα.

 

Τι είναι η product page και γιατί είναι σημαντική

 

Η product page είναι η σελίδα που καθορίζει αν οι υποψήφιοι πελάτες θα αγοράσουν τελικά από εσάς ή αν απλά θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Δυστυχώς οι product pages είναι ένα κομμάτι του πωλησιακού funnel, που συχνά παραμελείται.

 

Ποιος είναι ο ρόλος μιας product page

 

Οι product pages εξυπηρετούν πολλούς διαφορετικούς σκοπούς:

 • Ενημερώνουν τους υποψήφιους πελάτες για τα προϊόντα σας
 • Eξηγούν ποιες ανάγκες καλύπτουν ή ποια προβλήματα λύνουν
 • Περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληρορίες που χρειάζεται ο χρήστης για να προβεί σε μια αγορά

 

Ποιο είναι το πρόβλημα

 

Αν λάβετε υπόψιν σας πως ο μέσος όρος παραμονής του 55% χρηστών, σε μια οποιαδήποτε σελίδα, είναι λιγότερη από 15 δευτερόλεπτα, μπορείτε πολύ εύκολα να αντιληφθείτε γιατί η σελίδα των προϊόντων σας, δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτική.

Προκειμένου λοιπόν να τραβήξετε την προσοχή των χρηστών και παράλληλα να αυξήσετε τις πωλήσεις και τα έσοδά σας, συγκεντρώσαμε 10 στοιχεία, που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε  το conversion rate και να δείτε τις πωλήσεις σας…να αυξάνουν.

 

Τα 10 συστατικά μιας high converting product page

 

1.      Breadcrumbs

 

Αν το site σας περιλαμβάνει διάφορες υποσελίδες, χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα breadcrumbs, μπορείτε να δείξετε ευδιάκριτα στον χρήστη ακριβώς το σημείο του site στο οποίο βρίσκεται.

Τα breadcrumbs με απλά λόγια, δείχνουν την ‘διαδρομή’ που έχει ακολουθήσει ένας χρήστης, μέχρι να φτάσει στην σελίδα που βλέπει μπροστά του. Για παράδειγμα:

2.      Τίτλος του προϊόντος

 

Τώρα μπορεί να σκέφτεστε πως η ονομασία των προϊόντων σας δεν θα επηρεάσει το ποσοστό μετατροπής. Παρόλα αυτά, ένας θελκτικός τίτλος είναι σίγουρο πως θα τραβήξει την  προσοχή του χρήστη. Επίσης  ένας πιο εκλεπτυσμένος τίτλος, έχει τη δύναμη να ενισχύσει την αξία των ίδιων των προϊόντων σας.

Για λόγους SEO, πρέπει να διασφαλίσετε ότι τα title tags που χρησιμοποιείτε, είναι μοναδικά για κάθε ξεχωριστή σελίδα προϊόντος.

 

3.      Φωτογραφία

 

Οι ευδιάκριτες, καθαρές και λεπτομερείς φωτογραφίες είναι απαραίτητες, για οποιαδήποτε product page ενός ecommerce site. Οι χρήστες πρέπει να είναι σε θέση να βλέπουν ακριβώς τι αγοράζουν όσο πιο ολοκληρωμένα και συνολικά γίνεται.

Οι φωτογραφίες των προϊόντων σας πρέπει να έχουν καθαρή και υψηλή ανάλυση, να φορτώνουν γρήγορα και να έχουν την επιλογή της μεγέθυνσης, για να μπορεί ο χρήστης να ζουμάρει και να παρατηρήσει τις λεπτομέρειες.

Όσες περισσότερες εικόνες έχετε, τόσο το καλύτερο. Φροντίστε λοιπόν να παρουσιάσετε το προϊόν σας από διαφορετικές γωνίες, ακόμα και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Μην ξεχνάτε πως οι χρήστες θέλουν να δουν τα προϊόντα σας, σαν να τα έχουν μπροστά τους.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα τέτοιων φωτογραφιών θα βρείτε στο asos.com

 

4.      Βίντεο

 

Η χρήση βίντεο είναι ένας πανίσχυρος τρόπος για να πείσετε τους υποψήφιους πελάτες σας να αγοράσουν. Αναρωτιέστε γιατί; Πολύ απλά γιατί με το βίντεο, ο χρήστης νιώθει σαν να ψωνίζει επιτόπου σε ένα φυσικό κατάστημα.

Παρακάτω ένα παράδειγμα βίντεο από το asos.com

 

5.      Περιγραφή του προϊόντος (product description)

 

Αν αναρωτιέστε τι περιλαμβάνει μια καλή περιγραφή προϊόντος, τότε η απάντηση είναι απλή. Οι καλύτερες περιγραφές προϊόντων, είναι αυτές που βοηθούν τον υποψήφιο πελάτη να φανταστεί ότι η ζωή του γίνεται καλύτερη με το προϊόν σας.

Όσο πιο περιγραφική μπορείτε να κάνετε μια περιγραφή, τόσο το καλύτερο. Φροντίστε να περιγράψετε τόσο τα χαρακτηριστικά, όσο και τα πλεονεκτήματα των προϊόντων σας και πως θα βελτιώσουν την ζωή του χρήστη ή θα του δώσουν λύση στο πρόβλημά του.

Επίσης, είναι σημαντικό να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες περιγραφές από τις κατασκευαστικές εταιρείες (copy/paste). Σκοπός είναι να δημιουργήσετε μοναδικές και  πρωτότυπες περιγραφές για τα προϊόντα σας, έτσι ώστε να πείσετε τους χρήστες και παράλληλα να βελτιώσετε τις κατατάξεις σας στα οργανικά αποτελέσματα.

Διαβάστε: Πώς τα product descriptions μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τις πωλήσεις σου

Τέλος μην ξεχάσετε να δώσετε σημασία στην μορφοποίηση του κειμένου σας. Αυτό σημαίνει πως η περιγραφή πρέπει να περιλαμβάνει έναν τίτλο, μικρές προτάσεις, κενά ανάμεσα στις παραγράφους, μεσότιτλους και bullets με τα features και benefits.

 

Κάντε click εδώ και δείτε ένα παράδειγμα αποδοτικού product description που έχουμε δημιουργήσει για τον πελάτη μας CBD Oil Shop

 

6.      Λεπτομέρειες του προϊόντος

 

Εκτός από την περιγραφή του προϊόντος, ποιες άλλες λεπτομέρειες, προδιαγραφές, διαστάσεις, υλικά κ.λπ. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να περιγράψετε το προϊόντα σας;

Αν για παράδειγμα έχετε ένα eshop με ρούχα, τότε τα μεγέθη, οι επιλογές χρωμάτων, τα υφάσματα και οι οδηγίες πλυσίματος, είναι μερικές επιπλέον πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους υποψήφιους πελάτες σας.

Αν πάλι έχετε ένα eshop με συμπληρώματα διατροφής, τότε οι σημαντικές λεπτομέρειες θα ήταν τα συστατικά που περιέχει ένα προϊόν, η συνιστώμενη δοσολογία, καθώς και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος χρήσης.

Απαντήστε λοιπόν στις ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι υποψήφιοι πελάτες σχετικά με τα προϊόντα σας και έτσι μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τους παρέχετε όλες τις πληροφορίες που είναι σημαντικές για εκείνους.

Παρακάτω θα δείτε ένα παράδειγμα από το RIEN:

 

7.      Call to Action (CTA)

 

Το Call to Action δεν είναι τίποτα άλλο από την προτροπή σας προς τον χρήστη, να προβεί σε μια επιθυμητή ενέργεια. Εάν το κουμπί «Προσθήκη στο καλάθι» ή «Αγοράστε τώρα» δεν ξεχωρίζει, οι χρήστες ίσως να μην κάνουν κλικ.

Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες tests, τα οποία έχουν δείξει πως μια αλλαγή στο κείμενο (πχ: Αγοράστε τώρα), στο χρώμα ή στο μέγεθος ενός κουμπιού, είναι δυνατόν να επηρεάσει το Conversion rate (ποσοστό πώλησης).

Βεβαιωθείτε ότι το χρώμα του κουμπιού σας ξεχωρίζει από το υπόλοιπο της σελίδας σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το κείμενο ταιριάζει με την πραγματική ενέργεια του κουμπιού και παρέχει σαφή οδηγία προς τον χρήστη. Ποιο κείμενο πιστεύετε πως εξηγεί καλύτερα στον χρήστη τι πρέπει να κάνει; Το «Καλάθι» ή το «Αγόρασε Τώρα»;

Νομίζω πως γνωρίζετε την απάντηση.

 

8.      Επείγουσα ανάγκη (Urgency) και Διαθεσιμότητα (Availability)

 

Εάν οι χρήστες διστάζουν να αγοράσουν, το πιο πιθανό είναι πως θα εγκαταλείψουν και την σελίδα του προϊόντος σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, είναι να δημιουργήσετε την εντύπωση μιας επείγουσας ανάγκης στη σελίδα σας. Έτσι είναι σαν να τους λέτε πως αν δεν βιαστούν, μπορεί να μην προλάβουν να αγοράσουν.

2 ιδιαίτερα αποτελεσματικοί τρόποι για να προσθέσετε επείγοντα χαρακτήρα στις σελίδες προϊόντων σας είναι ο περιορισμός του χρόνου ή της ποσότητας.

Έτσι για παράδειγμα, θα μπορούσατε να εμφανίζετε ένα ρολόι το οποίο κάνει αντίστροφη μέτρηση, μέχρι να λήξει μια συγκεκριμένη προσφορά. Μπορείτε επίσης να εμφανίζετε την περιορισμένη ποσότητα των προϊόντων, που έχουν μείνει διαθέσιμα.

Ένα πολύ γνωστό site που χρησιμοποιεί αυτή την τακτική, είναι το booking.com και μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αμέσως παρακάτω:

 

9.      Κριτικές και αξιολογήσεις

 

Οι καταναλωτές στην σημερινή εποχή, εμπιστεύονται πολύ ο ένας την γνώμη του άλλου. Για την ακρίβεια, το 85% των καταναλωτών, εμπιστεύονται τις online κριτικές όσο εμπιστεύονται τις προσωπικές συστάσεις.

Άλλωστε μην ξεχνάτε πως οι χρήστες είναι πλέον εκπαιδευμένοι στο Διαδίκτυο. Οπότε αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως μια επιχείρηση θα πει ότι χρειάζεται προκειμένου να πουλήσει, σε αντίθεση με έναν καταναλωτή, που θα πει την γνώμη του με βάση την εμπειρία του.

Συμπεριλάβετε λοιπόν αξιολογήσεις και κριτικές των χρηστών στην σελίδα του προϊόντος σας και προσθέστε την επιλογή για τους υπόλοιπους χρήστες, να υποβάλουν και τις δικές τους κριτικές.

 

10.  Προβάλλετε την προσφορά και τα USPs σας στο κατάλληλο σημείο

 

Προσφέρετε extra εκπτώσεις για την αγορά 2 προϊόντων ή για συγκεκριμένο ποσό; Διαθέτετε δωρεάν μεταφορικά;  Παραδίδετε την παραγγελία σας άμεσα; Τέλεια! Τα παραπάνω καθώς και άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτετε, είναι πολύ σημαντικά και μπορούν να σας βοηθήσουν στις πωλήσεις.

Σε ποιο σημείο του e-shop σας τα παρουσιάζετε; Είστε σίγουροι ότι ενημερώνετε κάθε χρήστη που μπαίνει στο site σας; Εάν διαθέτετε πλεονεκτήματα όπως τα παραπάνω, οι product pages είναι το καταλληλότερο σημείο να τα παρουσιάσετε.

Ακριβώς την στιγμή που ο υποψήφιος πελάτης σας βρίσκεται σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, δώστε του έναν ακόμα λόγο να ολοκληρώσει την αγορά. Δείτε για παράδειγμα το παρακάτω e-shop πως παρουσιάζει κοντά στο κουμπί του καλαθιού, 2 πλεονεκτήματα για τον χρήστη:

 

Συμπερασματικά αυτό που αξίζει να θυμάστε, είναι πως οι product pages είναι η καρδιά του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Εάν δεν παρουσιάζονται σωστά ή δεν είναι καλά δομημένες, ρισκάρετε να απογοητεύσετε τους υποψήφιους πελάτες σας και να χάσετε κέρδη.

Όσο περισσότερη προσπάθεια λοιπόν καταβάλλετε στις σελίδες των προϊόντων, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών για τα προϊόντα σας, αλλά και την ίδια την επιχείρησή σας.

 

Αν θέλετε να δείτε τους χρήστες να μετατρέπονται γρήγορα σε πελάτες σας, τότε η ομάδα της Neat & Proper σας περιμένει για να συνεργαστούμε.


Γιώργος Γεωργίου
Author

Γιώργος Γεωργίου

Ο Γιώργος είναι το ‘μεγάλο αφεντικό’ της εταιρείας. Εμείς βέβαια τον φωνάζουμε ‘Ηγέτη’, γιατί ευτυχώς, σε αντίθεση με τους περισσότερους CEO, έχει χιούμορ και ξέρει να κάνει πλάκα. Όταν πρέπει όμως. Είναι ο άνθρωπος που μας εμπνέει σταθερά, μας αγχώνει που και που και δεν έχει ησυχία. Κάθε νέα του ιδέα, είναι μια αφορμή για να πεταχτεί από το γραφείο του και να τρέξει να την μοιραστεί μαζί μας. Ο Γιώργος είναι καθαρόαιμη digital ράτσα και ασχολείται με αυτό, περισσότερο από μια 10ετία. Έχει μεγάλη γνώση στο SEO και αν δεν πιστεύετε εμάς, τότε έχει γράψει και το αντίστοιχο βιβλίο για να το αποδείξει. Το πάθος του είναι να μελετάει στατιστικά και να πειραματίζεται, με οτιδήποτε θα καταφέρει να βελτιώσει το conversion rate. Αν δεν τον βρεις στην εταιρεία, τότε σίγουρα θα τον βρεις να διαβάζει ένα βιβλίο κάπου ή δεν θα τον βρεις καθόλου, επειδή θα είναι σε κάποιο ταξίδι και θα εξερευνεί καινούργια μέρη.

Προτεινόμενα Άρθρα

LIKE WHAT YOU SEE?

Let’s work together