Τα 5 βήματα που ακολουθούμε για αυξήσουμε τις πωλήσεις ενός e-shop

Χρόνος: 7 λεπτά

Τα 5 βήματα που ακολουθούμε για αυξήσουμε τις πωλήσεις ενός e-shop

Χρόνος: 7 λεπτά
 • Γιώργος Γεωργίου

  Λέξεις: 659

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα 5 συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, για αυξήσετε τις πωλήσεις του e-shop σας;

 

Είναι κοινό μυστικό πως στον ανταγωνιστικό χώρο του digital marketing, τίποτα δεν χαρίζεται. Ζούμε στην εποχή που οι χρήστες μπορούν να βρουν τα πάντα online, ανά πάσα στιγμή. Όπως καταλαβαίνετε, το brand και τα προϊόντα σας δεν θα πουλήσουν, απλά επειδή έχουν καλή ποιότητα.

Γιατί πλέον, οι επιλογές που έχουν οι χρήστες, είναι κυριολεκτικά χιλιάδες.

Μόνο μέσα από προσεκτικό σχεδιασμό και μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μπορείτε να δείτε τις online πωλήσεις σας να εκτοξεύονται και να αυξάνεται συνεχώς η κερδοφορία της επιχείρησής σας.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας τα 5 βήματα που ακολουθούμε σαν εταιρεία, για κάθε νέο πελάτη και θα σας εξηγήσουμε γιατί πρέπει να τα ακολουθήσετε και εσείς.

 

Βήμα 1ο – Analysis

 

Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, πρέπει να προηγηθεί μια end to end ανάλυση.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας κάθε πιθανή παράμετρο:

 • Από που έρχονται οι πωλήσεις;
 • Από ποια συγκεκριμένα κανάλια;
 • Ποιο είναι το conversion rate του κάθε καναλιού;
 • Ποια κανάλια αξιοποιεί αυτή την στιγμή η επιχείρηση;
 • Ποια κανάλια δεν εκμεταλλεύεται και θα έπρεπε;
 • Πως έχουν τα πράγματα στα κανάλια που αξιοποιεί;
 • Πόσο σωστά είναι στημένες οι καμπάνιες που τρέχουν;
 • Αξιοποιεί το email marketing;
 • Χρησιμοποιεί marketing automation;
 • Δίνει προσοχή στο customer retention;
 • Ποιο είναι το συνολικό budget που δαπανάται;
 • Ποιο είναι το κέρδος που έχει τελικά η επιχείρηση;

Όπως καταλαβαίνετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει μια εκτενής και ενδελεχής ανάλυση. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δούμε πραγματικά την παρούσα κατάσταση και να εντοπιστούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν.

Η ανάλυση είναι τόσο πολύτιμη για 2 λόγους:

 1. Αποκτούμε μια πλήρη εικόνα της επιχείρησης
 2. Αναλύουμε την συγκεκριμένη κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση και τον ανταγωνισμό της

 

 

Βήμα 2ο – Strategy

 

Αφού έχουμε συλλέξει όλα τα δεδομένα της ανάλυσης και έχουμε αποκτήσει μια πλήρη εικόνα, τότε μπορούμε να αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι ενέργειές μας. Σχεδιάζουμε λοιπόν μια στρατηγική, η οποία κινείται σε 2 συγκεκριμένες λογικές.

 • Η μια είναι πως θα καταφέρουμε να βελτιστοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση, έτσι ώστε τα χρήματα που επενδύονται αυτή την στιγμή, να αποδώσουν το μέγιστο δυνατό.

 

 • Η δεύτερη είναι η στρατηγική ανάπτυξης. Δηλαδή πως θα αναπτυχθεί το e-shop σε visitors και σε πωλήσεις, όχι μόνο για το προσεχές διάστημα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Δείτε πως αυξήσαμε το traffic του πελάτη μας SavelTrade από τα οργανικά αποτελέσματα κατά 163,19%.

 

Βήμα 3ο – End to end optimization

 

Έχουμε κάνει την ανάλυση, έχουμε εντοπίσει δυνατότητες, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές και έχουμε αποφασίσει στην στρατηγική που θα ακολουθήσουμε. Το επόμενο βήμα είναι η βελτιστοποίηση ή αλλιώς optimization.

Τι περιλαμβάνει αυτή η βελτιστοποίηση; Κυριολεκτικά τα πάντα! Ας αναφέρουμε μερικά:

 • Βελτιστοποίηση του website
 • Βελτιστοποίηση των διαφημιστικών καναλιών (πχ Google Ads, Social Ads, κλπ.)
 • Βελτιστοποίηση στο κομμάτι του email marketing
 • Audit των analytics για να είμαστε σίγουροι πως όλα τα δεδομένα καταγράφονται σωστά

Τι θα καταφέρουμε με αυτό; Να ελέγξουμε το budget, να μην ξοδεύονται άσκοπα χρήματα και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, στηριζόμενοι στην υπάρχουσα κατάσταση.

Για παράδειγμα, δείτε πως πήραμε μια καμπάνια του πελάτη μας Active Body, που είχε 100 πωλήσεις και πως καταφέραμε να τις κάνουμε 500, μέσα σε 3 μήνες.

 

Βήμα 4ο – Αύξηση των πωλήσεων

 

Αφού έχουμε ολοκληρώσει την βελτιστοποίηση και είμαστε σίγουροι πως όλα λειτουργούν σωστά, τότε περνάμε στην διαδικασία της αύξησης των πωλήσεων. Η αύξηση των πωλήσεων, στηρίζεται πάνω στην στρατηγική που έχουμε σχεδιάσει από πριν.

Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες έχουν σκοπό να αυξήσουν τα έσοδα. Μπορεί για παράδειγμα να αποφασίσουμε ότι θα αυξήσουμε το budget στο Facebook ή να επενδύσουμε περισσότερα στα Google Ads.

Μπορεί να επενδύσουμε στο email marketing automation, εφόσον αυτό είναι κάτι που δεν κάνει η επιχείρηση ή να επενδύσουμε στο SEO επειδή έχουμε εντοπίσει μια σημαντική ευκαιρία, που μέχρι τώρα έμενε ανεκμετάλλευτη.

Όλη αυτή η λογική λειτουργεί, γιατί στηρίζεται σε απόλυτα μετρήσιμους και σαφώς ορισμένους στόχους, που μπορούμε να επανεξετάζουμε σε βάθος χρόνου.

 

Βήμα 5ο – Customer Retention

 

To customer retention (η διατήρηση των υπαρχόντων πελατών) είναι ίσως ο αποδοτικότερος τρόπος για να αυξηθούν τα έσοδα μιας επιχείρησης και συγκεκριμένα η κερδοφορία της. Αναρωτιέστε γιατί;

Γιατί έτσι πετυχαίνουμε καλύτερο conversion rate, με λιγότερες ενέργειες. Με απλά λόγια, έρχονται extra έσοδα, χωρίς να ξοδεύετε πολλά χρήματα σε διαφημιστικές ενέργειες.

Ορισμένες αποδοτικές τεχνικές remarketing και retargeting περιλαμβάνουν:

 

 • Email

 

 • SMS

 

 

 • Διαφήμιση στα social media

 

 • Customer service (H ευκαιρία να απαντήσετε στις απορίες των πελατών σας και να βελτιστοποιήσετε τις υπηρεσίες σας, σύμφωνα με τις ερωτήσεις, τι επιθυμίες και τα αιτήματά τους)

 

 

 • After sales support (Η εξυπηρέτηση μετά από μια πώληση, βοηθάει τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν σωστά τα προϊόντα σας και αυτό οδηγεί σε επαναλαμβανόμενους πελάτες, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους και στην ικανοποίηση των αναγκών τους)

 

 • Loyalty program (Aποτελεί μια δομημένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική marketing, που ουσιαστικά επιβραβεύει τους πελάτες, που σας προτιμούν συστηματικά. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική επιβράβευσης, δίνετε κίνητρο στους πελάτες να επιστρέφουν σε εσάς, να πραγματοποιούν συχνές αγορές και να σας προτιμούν έναντι των ανταγωνιστών)

 

 

Όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν απλά 5 βήματα για αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Είναι τα θεμέλια, πάνω στα οποία βασίζεται η digital marketing στρατηγική της Neat & Proper.

 

Ελάτε λοιπόν να συνεργαστούμε και να σας βοηθήσουμε να αναδείξετε την επιχείρησή σας, αυξάνοντας την κερδοφορία της!


Γιώργος Γεωργίου
Author

Γιώργος Γεωργίου

Ο Γιώργος είναι το ‘μεγάλο αφεντικό’ της εταιρείας. Εμείς βέβαια τον φωνάζουμε ‘Ηγέτη’, γιατί ευτυχώς, σε αντίθεση με τους περισσότερους CEO, έχει χιούμορ και ξέρει να κάνει πλάκα. Όταν πρέπει όμως. Είναι ο άνθρωπος που μας εμπνέει σταθερά, μας αγχώνει που και που και δεν έχει ησυχία. Κάθε νέα του ιδέα, είναι μια αφορμή για να πεταχτεί από το γραφείο του και να τρέξει να την μοιραστεί μαζί μας. Ο Γιώργος είναι καθαρόαιμη digital ράτσα και ασχολείται με αυτό, περισσότερο από μια 10ετία. Έχει μεγάλη γνώση στο SEO και αν δεν πιστεύετε εμάς, τότε έχει γράψει και το αντίστοιχο βιβλίο για να το αποδείξει. Το πάθος του είναι να μελετάει στατιστικά και να πειραματίζεται, με οτιδήποτε θα καταφέρει να βελτιώσει το conversion rate. Αν δεν τον βρεις στην εταιρεία, τότε σίγουρα θα τον βρεις να διαβάζει ένα βιβλίο κάπου ή δεν θα τον βρεις καθόλου, επειδή θα είναι σε κάποιο ταξίδι και θα εξερευνεί καινούργια μέρη.

Προτεινόμενα Άρθρα

LIKE WHAT YOU SEE?

Let’s work together