Google Ads VS SEO: Υπάρχει στα αλήθεια αυτή η «αναμέτρηση»;

Χρόνος: 7 λεπτά

Google Ads VS SEO: Υπάρχει στα αλήθεια αυτή η «αναμέτρηση»;

Χρόνος: 7 λεπτά
  • Γιώργος Γεωργίου

    Λέξεις: 615

Είναι ένα θέμα για το οποίο έχoυμε δεχθεί δεκάδες ερωτήσεις από πελάτες όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι μια αναμέτρηση που διχάζει συνεχώς την digital κοινότητα αφού κάποιοι υποστηρίζουν το SEO, κάποιοι τα Google Ads ενώ  κάποιοι… υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ουσία σε αυτή την «σύγκρουση»

 

  • Ποια τα πλεονεκτήματα του κάθε καναλιού;
  • Οι χρήστες προτιμούν τα οργανικά ή τα πληρωμένα αποτελέσματα;
  • Αξίζει να επενδύσετε και στα 2 ταυτόχρονα ή μήπως ξοδεύετε άσκοπα το πολύτιμο budget σας;

 

Διαβάστε με προσοχή το παρακάτω άρθρο το οποίο απαντάει σε κάθε απορία σας και σας κατευθύνει σε αυτό που πρέπει να επιλέξετε εσείς για την δικής σας επιχείρηση.

 

Ας ξεκινήσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις μας παρουσιάζοντας τα βασικά πλεονεκτήματα του κάθε καναλιού:

 

Πλεονεκτήματα Google Ads:

 

Άμεσα Αποτελέσματα (αν όλα λειτουργούν σωστά):

Τα Google Ads – αντίθετα από το SEO που χρειάζονται μήνες ενεργειών για να αποδώσει -, είναι ένα κανάλι το οποίο μπορεί να σας προσφέρει άμεση απόδοση. Να αυξήσει δηλαδή άμεσα τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας και να σας φέρει πωλήσεις.

Σίγουρα όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μια ημέρα και φυσικά, για να αποκτήσετε μια κερδοφόρα Google Ads καμπάνια πρέπει αυτοί που θα σας την τρέξουν να είναι πραγματικά experts αλλιώς …ειλικρινά δεν έχει και πολλές ελπίδες.

Είναι σαφές λοιπόν πως αν σας ενδιαφέρει η σχετικά άμεσα απόδοση , να αποκτήσετε περισσότερους επισκέπτες ΣΗΜΕΡΑ, θα πρέπει να επιλέξετε τα Google Ads

Στόχευση περισσότερων λέξεων:

Οι Χρήστες αναζητούν ένα θέμα με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους. Με τα Google Ads έχουμε την δυνατότητα να στοχεύσουμε (μέσω Keywords)  κάθε πιθανό συνδυασμό αναζήτησης  και να εμφανίσουμε την διαφήμιση σας.

Στο SEO αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Στην καλύτερη περίπτωση θα καταφέρετε να εμφανίζεστε στην πρώτη σελίδα για ένα μόνο ποσοστό των φράσεων που σχετίζονται με την κατηγορία που σας ενδιαφέρει.

Διαφορετική σελίδα προορισμού(landing page):

Στα Google Ads έχετε την δυνατότητα να σχεδιάσετε μια «πωλησιακή» σελίδα προορισμού η ακόμα καλύτερα να δημιουργήσετε 2-3 διαφορετικές εκδοχές της ίδιας σελίδας προορισμού και να δοκιμάσετε ποια θα αποδώσει καλύτερα …καθώς τα πάντα… είναι μετρήσιμα.

Αντίθετα στο SEO είστε αναγκασμένοι να δημιουργήσετε μια σελίδα προορισμού η οποία να επικεντρώνεται κυρίως στο περιεχόμενο ώστε να έχει καλές πιθανότητες υψηλής κατάταξης.  Φυσικά, στο SEO δεν υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής 2 παρομοίων σελίδων προορισμού ταυτόχρονα.

Περισσότερες δυνατότητες να παρουσιάσετε τα μηνύματα σας:

Τα διαφημιστικά κείμενα στα Google Ads σας προσφέρουν φοβερές δυνατότητες να παρουσιάσετε το προϊόν ή την υπηρεσίας σας. Έχετε χώρο να μιλήσετε για το προϊόν σας, να παρουσιάσετε τα πλεονεκτήματα του, τα USPs της επιχείρησης σας, τα στοιχεία επικοινωνία σας, τις ώρες που είστε ανοιχτά και τις κατηγορίες στις οποίες εξειδικεύεστε.

Έχετε ακόμη την δυνατότητα να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά κείμενα για την ίδια διαφήμιση και να βρείτε αυτό που σας αποδίδει καλύτερα.

Το SEO είναι αρκετά πιο περιοριστικό αφού έχετε πολύ λιγότερο Χώρο (στα πεδία title & description tag) και περιορισμούς για τις φράσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε κάποιο test ανάμεσα σε 2 διαφορετικές εκδοχές κειμένων

 

Πλεονεκτήματα SEO:

 

Ουσιαστικά τα φυσικά αποτελέσματα είναι δωρεάν:

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε την Google για να εμφανιστείτε στην πρώτη σελίδα των φυσικών αποτελεσμάτων. Αρκεί μόνο το site σας, να πληροί τα ποιοτικά κριτήρια των μηχανών αναζήτησης.

Σίγουρα χρειάζεται αρκετή δουλειά, μεγάλο διάστημα και η συνεργασία σας με έναν SEO Expert του οποίου είναι δουλειά του όλη αυτή η διαδικασία.

Από όποια σκοπιά και αν το δείτε, μακροπρόθεσμα η επένδυση στο SEO είναι πιο οικονομική και πιο συμφέρουσα από την επένδυση στα Google Ads.

Σίγουρα ο SEO expert έχει μια αμοιβή, όμως αν το δείτε σε βάθος χρόνου το συνολικό κόστος είναι σαφέστατα μικρότερο καθώς δεν θα είστε αναγκασμένοι να πληρώνεται χρήματα για κάθε click , που ειδικά σε κάποιες κατηγορίες, είναι αρκετά ακριβά.

Η θέση σας είναι σταθερή:

Άπαξ και εμφανιστείτε στην πρώτη σελίδα, η θέση σας είναι σχετικά σταθερή. Δεν θα εξαφανιστείτε μόλις «τελειώσει» το budget ή μόλις σταματήσετε να πληρώνετε. Υπάρχουν φυσικά τα Google Updates τα οποία πιθανών να επηρεάσουν κάποιες κατατάξεις σας αλλά αν ακολουθείτε τα best practices δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα

Η επένδυση στο SEO δημιουργεί ένα αποτέλεσμα το οποίο έχει διάρκεια και συνέχεια και ακόμα και αν σταματήσετε όλες τις διαφημιστικές σας ενέργειες, θα σας μείνει μια σημαντική επισκεψιμότητα η οποία θα σας φέρνει νέους πελάτες.

Τα οργανικά είναι το κανάλι που προτιμούν περισσότερο οι χρήστες:

Πως μπορείτε να απορρίψετε το κανάλι που επιλέγουν περίπου 70% των χρηστών που χρησιμοποιούν μια μηχανή αναζήτησης;

Παρά τις συνεχείς νέες δυνατότητες που προσφέρει η πλατφόρμα Google Ads, περίπου το 70% των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται κάθε ημέρα, κλικάρουν στα φυσικά και όχι στα πληρωμένα αποτελέσματα.

Πραγματοποιούνται συνεχώς μετρήσεις για αυτό. Τι μας δείχνει αυτό το στοιχείο;  Ίσως ότι οι χρήστες θεωρούν πιο αξιόπιστα τα website που επιλέγει η Google να εμφανίσει στην πρώτη σελίδα της.  Ας αναρωτηθούμε!

 

Κάνω διαφήμιση Google Ads. Πρέπει να κάνω και SEO;

 

Η Απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι πως… αυτή είναι η ιδανική επιλογή.

Αξιοποιείτε τα Google Ads και πολύ καλά κάνετε εφόσον σας αποδίδουν και είναι κερδοφόρα. Το SEO από την άλλη είναι ένα κανάλι που εξυπηρετεί πιο μακροπρόθεσμους στόχους και σε βάθος χρόνου θα σας φέρει πολύ υψηλό traffic με κόστος… αρκετά μικρότερο από τα Google Ads. Είναι επίσης και το κανάλι που κερδίζει το μεγαλύτερο μερίδιο των αναζητήσεων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα στατιστικό. Περίπου 8 στους 10  χρήστες, χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης για να βρουν οποιαδήποτε πληροφορία ψάχνουν. Είναι σαφές, ότι το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων πελατών σας βρίσκεται εκεί.

Κάθε υποψήφιος πελάτης σας λοιπόν, ψάχνει με διαφορετικό τρόπο. Άλλοι επιλέγουν να κλικάρουν τα φυσικά αποτελέσματα. Άλλοι τις διαφημίσεις. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν και τα 2, στα διάφορα στάδια που περνούν από την αρχική έρευνα μέχρι την τελική επιλογή.

Διαβάστε: Customer Journey: ΤΑ στάδια που περνάει ο υποψήφιος πελάτης σας από την έρευνα στην αγορά

Πως μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να επιλέξουν εσάς;

Νομίζω πως σε αυτό το σημείο ξέρετε την απάντηση. Αξιοποιώντας σωστά και τα 2 κανάλια, ταυτόχρονα.

Στην πραγματικότητα Google Ads & SEO δεν  βρίσκονται απέναντι. Περισσότερο συμμαχία θυμίζουν.  Συμμαχία που αν αξιοποιηθεί σωστά από μια digital ομάδα , θα σας προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες να βρείτε νέους πελάτες και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας

Ελάτε σήμερα σε επαφή μαζί μας


Γιώργος Γεωργίου
Author

Γιώργος Γεωργίου

Ο Γιώργος είναι το ‘μεγάλο αφεντικό’ της εταιρείας. Εμείς βέβαια τον φωνάζουμε ‘Ηγέτη’, γιατί ευτυχώς, σε αντίθεση με τους περισσότερους CEO, έχει χιούμορ και ξέρει να κάνει πλάκα. Όταν πρέπει όμως. Είναι ο άνθρωπος που μας εμπνέει σταθερά, μας αγχώνει που και που και δεν έχει ησυχία. Κάθε νέα του ιδέα, είναι μια αφορμή για να πεταχτεί από το γραφείο του και να τρέξει να την μοιραστεί μαζί μας. Ο Γιώργος είναι καθαρόαιμη digital ράτσα και ασχολείται με αυτό, περισσότερο από μια 10ετία. Έχει μεγάλη γνώση στο SEO και αν δεν πιστεύετε εμάς, τότε έχει γράψει και το αντίστοιχο βιβλίο για να το αποδείξει. Το πάθος του είναι να μελετάει στατιστικά και να πειραματίζεται, με οτιδήποτε θα καταφέρει να βελτιώσει το conversion rate. Αν δεν τον βρεις στην εταιρεία, τότε σίγουρα θα τον βρεις να διαβάζει ένα βιβλίο κάπου ή δεν θα τον βρεις καθόλου, επειδή θα είναι σε κάποιο ταξίδι και θα εξερευνεί καινούργια μέρη.

Προτεινόμενα Άρθρα

LIKE WHAT YOU SEE?

Let’s work together