10 στατιστικά που πρέπει να γνωρίζετε για τους υποψήφιους ασθενείς σας

Χρόνος: 6 λεπτά

10 στατιστικά που πρέπει να γνωρίζετε για τους υποψήφιους ασθενείς σας

Χρόνος: 6 λεπτά
 • Θάλεια Γεωργίου

  Λέξεις: 706

Πόσο καλά γνωρίζετε τελικά τους ασθενείς σας; Πού αναζητούν τις υπηρεσίες σας; Πώς φθάνουν τελικά στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου σας; Ο τρόπος με τον οποίο σας αναζητούν έχει αλλάξει.

Οι υποψήφιοι ασθενείς σας βρίσκονται online. Και αυτό μπορούμε να σας το πούμε με βεβαιότητα. Σύμφωνα με έρευνες περισσότερο από το 89% [1] των χρηστών αναζητούν online πληροφορίες σχετικά με έναν πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν, θεραπευτικές επιλογές και ιατρό.

Κι αν δεν σας αρκεί ο λόγος μας (μας πληγώνετε!) ας δούμε 10 ακόμη στατιστικά και το τι σημαίνουν για εσάς και την μελλοντική επιτυχία του ιατρείου σας.

 

 1. 77%[2] των χρηστών χρησιμοποιούν μια μηχανή αναζήτησης πριν κλείσουν ραντεβού με έναν ιατρό

 

Όταν μιλάμε για μηχανή αναζήτησης, σαφώς, το μυαλό μας πάει στην Google, άλλωστε πραγματοποιούνται παγκοσμίως πάνω από 3,5 δις[3] αναζητήσεις καθημερινά. Οι υποψήφιοι ασθενείς σας αναζητούν πληροφορίες εκεί για ένα σύμπτωμα, μία πάθηση ή γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας.

Πρέπει να βρίσκεστε εκεί. Τελεία. Αν, θέλετε, δηλαδή να προσεγγίσετε τους ασθενείς που αναζητούν πληροφορίες άμεσα σχετικές με την ιατρική σας ειδικότητα. Αν, όχι. ΟΚ! Πάσο. Μπορείτε να γυρίσετε σε αυτό που κάνατε και να μην διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο.

Για να βρεθείτε εκεί την στιγμή που σας αναζητούν υπάρχουν 2 τρόποι:

 

 1. 70-80% [4]των χρηστών επιλέγουν μόνο τα φυσικά αποτελέσματα

Ίσως θα έχετε παρατηρήσει πραγματοποιώντας κι εσείς ( όπως όλοι μας) αναζητήσεις στην Google ότι στο πάνω μέρος των αποτελεσμάτων εμφανίζονται κάποιες διαφημίσεις. Κάτω από αυτά εμφανίζονται τα φυσικά αποτελέσματα.

Για να βρεθεί η ιστοσελίδα σας εκεί θα πρέπει να πραγματοποιήσετε SEO.

Μεγάλο ποσοστό των χρηστών εμπιστεύεται αποκλειστικά τα φυσικά αποτελέσματα οπότε ακόμη κι αν κάνετε Google Ads, χάνετε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναζητήσεων.

 1. 75%[5] των χρηστών δεν πάει στην 2η σελίδα των αποτελεσμάτων της Google

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε: «Κάνω SEO, έχω πολλές λέξεις στην 2η και 3η σελίδα». Όταν μιλάμε για SEO θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πάντα την 1η σελίδα των αποτελεσμάτων.

 

 1. 1 στις 20[6] αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Google έχουν σχέση με την υγεία

Οποιαδήποτε απορία και αν έχουμε,  ρωτάμε την Google. Σπίτι, αυτοκίνητο, έπιπλα, συνταγές, υδραυλικό, την ισοτιμία ευρώ -δολαρίου, την ηλικία της Ζωζώς Σαπουτζάκη (αγέραστη!).  Η υγεία μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, χιλιάδες ιατρικές αναζητήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά.

 1. Περίπου το 90% [7]των millennials εμπιστεύονται ιατρικές πληροφορίες οι οποίες κοινοποιούνται από άλλους στα Social Media

Πολλοί ιατροί (λανθασμένα) πιστεύουν ότι οι υποψήφιοι ασθενείς τους δεν εμπιστεύονται τα Social Media. Αντιθέτως, ειδικά οι millennials ( γεννημένοι 1980-1996) λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τα posts που έχουν κάνει φίλοι τους οι άλλες ιστοσελίδες στα Social Media.

Η παρουσία σας στα εκεί είναι απαραίτητη.

 1. 41%[8] των ασθενών υποστηρίζει ότι τα Social Media επηρεάζουν την επιλογή γιατρού.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι χρήστες επηρεάζονται από τα Social Media. Το περιεχόμενο με το οποίο αλληλοεπιδρούν συμβάλλει σημαντικά στην επιλογή γιατρού.

 1. To bounce rate (ποσοστό εγκατάλειψης) της ιστοσελίδας σας διπλασιάζεται[9] αν ο χρήστης χρειαστεί να περιμένει 2 δευτερόλεπτα παραπάνω για να φορτώσει

Η ιστοσελίδα σας είναι, συνήθως, η πρώτη αλληλεπίδραση που θα έχετε με τον υποψήφιο ασθενής σας. Αν καταφέρετε δηλαδή να την έχετε γιατί, όπως φαίνεται και παραπάνω, αν η ιστοσελίδα σας είναι αργή, απλά θα φύγει από αυτήν και θα συνεχίσει κάπου αλλού την αναζήτησή του.

 1. Από τα 100 δισεκατομμύρια αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Google, πάνω από το 50%[10] πραγματοποιούνται από κινητές συσκευές.

Είναι πλέον ξεκάθαρο. Δεν αρκεί να έχετε απλά μια ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι mobile friendly, να εμφανίζεται δηλαδή σωστά και στις κινητές συσκευές.

 1. 77% [11]των ασθενών διαβάζουν online αξιολογήσεις ως το πρώτο βήμα για να βρουν νέο γιατρό.

Ένας υποψήφιος ασθενής θέλει να νιώσει εμπιστοσύνη απέναντι στον ιατρό που πρόκειται να επιλέξει. Τα reviews (αξιολογήσεις) άλλων χρηστών μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια που νιώθει ένας ασθενής πριν κλείσει το ραντεβού του.

 1. Το 50%[12] των αναζητήσεων αποτελούνται από 4 λέξεις και πάνω.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω πρέπει να εμφανίζεστε στην Google. Δεν αρκεί, όμως απλά να εμφανίζεστε σε μία ή δύο λέξεις. Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια SEO στρατηγική η οποία περιλαμβάνει και long – tail keywords ( αναζητήσεις με  4 λέξεις και πάνω).

 

Τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους

Από τα παραπάνω σίγουρα, πλέον, γνωρίζετε καλύτερα που και πως σας αναζητούν οι υποψήφιοι ασθενείς σας. Πώς, όμως, μπορείτε να τπυς προσεγγίσετε;

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να σχεδιάσουμε μαζί τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξουμε το ιατρείο σας.

 

Πηγές:
[1] https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-aunz/marketing-resources/micro-moments/micro-moments-guide-how-australians-find-and-choose-health-services/ 
[2] https://www.thinkwithgoogle.com/advertising-channels/search/the-digital-journey-to-wellness-hospital-selection/
[3] http://www.internetlivestats.com/google-search-statistics/ 
[4] https://www.hubspot.com/marketing-statistics
[5] https://junto.digital/blog/seo-stats-2017/
[6] https://www.mdconnectinc.com/medical-marketing-insights/digital-marketing-stats-medical-marketers
https://www.mdconnectinc.com/medical-marketing-insights/5-statistics-healthcare-marketers-should-know-about-digi
[7] https://searchenginewatch.com/sew/news/2169462/-consumers-social-media-health-care-info-survey
[8] https://www.mdconnectinc.com/medical-marketing-insights/5-statistics-healthcare-marketers-should-know-about-digi
[9] https://www.akamai.com/uk/en/about/news/press/2017-press/akamai-releases-spring-2017-state-of-online-retail-performance-report.jsp
[10] https://mashable.com/2015/10/12/google-mobile-searches/?europe=true
[11] https://visual.ly/community/Infographics/health/doctor-healthcare-review-statistics
[12] https://www.hubspot.com/marketing-statistics


Θάλεια Γεωργίου
Author

Θάλεια Γεωργίου

Η Θάλεια είναι πάντα έτοιμη να κάνει την δουλειά της. Θα λέγαμε πως είναι μια σοβαρή επαγγελματίας. Πολύ επαγγελματίας όμως. Αν το λεξικό είχε φωτογραφίες δίπλα από την λέξη, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην έμπαινε η δική της. Στην εταιρεία κάνει SEO και καταλαβαίνεις πόσο της αρέσει αυτό που κάνει, όταν φωτίζεται το πρόσωπό της, κάθε φορά που ακούει τις φράσεις ‘keyword research’, ‘Google Update’ , ‘SEO Strategy’. Εντάξει, φωτίζεται επίσης και κάθε φορά που βλέπει γάτες είναι η αλήθεια. Ήρεμη, εκνευριστικά οργανωμένη και ψύχραιμη. Η Θάλεια λειτουργεί πάντα σε cool mode. Για να καταλάβετε, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της ακόμα και μετά το τελευταίο update της Google. Αυτό τα λέει όλα. Αν δεν είναι στο γραφείο, τότε το πιο πιθανό είναι να την βρεις έξω για μια μπύρα ή να στέλνει στους φίλους της βιντεάκια με γάτες (Ναι της αρέσουν πολύ). Η Θάλεια έχει όμως και μια άλλη πλευρά. Μπορεί να της πάρει λίγο παραπάνω χρόνο να σου επιτρέψει να την δεις, αλλά όταν την δεις, γίνεται αυτόματα το αγαπημένο σου άτομο για να κάνετε μαζί διάλειμμα για τσιγάρο. Αυτό που δεν της αρέσει καθόλου, είναι να μην βρίσκεται ο πελάτης στην πρώτη θέση των οργανικών αποτελεσμάτων. Αλλά καθόλου όμως.

Προτεινόμενα Άρθρα

LIKE WHAT YOU SEE?

Let’s work together