Το ταξίδι του χρήστη: Πως το internet άλλαξε τον τρόπο που οι ασθενείς βρίσκουν γιατρό

Χρόνος: 9 λεπτά

Το ταξίδι του χρήστη: Πως το internet άλλαξε τον τρόπο που οι ασθενείς βρίσκουν γιατρό

Χρόνος: 9 λεπτά
 • Θάλεια Γεωργίου

  Λέξεις: 659

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η εποχή που οι ασθενείς έβρισκαν έναν γιατρό από προτάσεις της οικογένειας και των φίλων τους, έχει τελειώσει. Το Διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που όλοι ψάχνουμε και βρίσκουμε πληροφορίες. Πλέον τα πάντα γίνονται online.

Οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να κάνουν ‘αυτοδιάγνωση’, να πραγματοποιούν online έρευνα και να βρουν γιατρό κάθε ειδικότητας, με μια απλή αναζήτηση.

 

Επιλέγοντας έναν γιατρό πριν το Internet

 

Δεν πάει και τόσος καιρός από την εποχή που οι ασθενείς που αναζητούσαν έναν γιατρό, βασίζονταν σε παραπομπές από την οικογένεια και τους φίλους τους. Μπορεί ακόμα και να ξεφύλλιζαν έναν κατάλογο, προκειμένου να βρουν έναν γιατρό κοντά στο σπίτι τους, ελπίζοντας για το καλύτερο.

 

Πως επιλέγουν οι νέοι ασθενείς έναν γιατρό σήμερα

 

Πλέον τα πράγματα δεν είναι όπως στο παρελθόν. Οι ασθενείς έχουν αμέτρητες επιλογές, μιας και όλα πια γίνονται online. Το 73% των ασθενών αναζητά έναν γιατρό μέσα από τις μηχανές αναζήτησης και το 89% χρησιμοποιεί μια μηχανή αναζήτησης, προκειμένου να λύσει τις απορίες τους σχετικά με θέματα υγείας.

Ο χρήστης περνάει από πολλά διαφορετικά στάδια, προτού φτάσει στο σημείο να κλείσει ραντεβού με έναν γιατρό. Ο κάθε χρήστης ψάχνει με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά κανάλια.

Για να καταλάβετε όμως λίγο καλύτερα το ‘μονοπάτι’ του χρήστη στην αναζήτησή του, ας δούμε τα βασικά στάδια που περνάει.

 

Πρώτη Φάση: «Γιατρέ, τι έχω;»

 

Ας πάρουμε έναν χρήστη, ο οποίος αντιμετωπίζει κάποιο σύμπτωμα και πραγματοποιεί μια αναζήτηση στην Google πχ. «πόνος στα νεφρά». Από τα αποτελέσματα που του εμφανίζονται (Ιστοσελίδες ιατρών, ενημερωτικά sites, κατάλογοι, κλπ.), επιλέγει να μπει στο site του γιατρού Ουρολογόπουλου.

Ο χρήστης μας, περνάει λίγο χρόνο στο site, διαβάζει το περιεχόμενο που σχετίζεται με το σύμπτωμα του καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης, εξετάζει το βιογραφικό του ιατρού Ουρολογόπουλου και είτε έρχεται σε επικοινωνία με τον Ιατρό είτε -με μεγαλύτερη πιθανότητα- εγκαταλείπει προς το παρόν την ιστοσελίδα καθώς δεν είναι ακόμα έτοιμος να κλείσει κάποιο ραντεβού.

Σημαντικά στοιχεία πρώτης φάσης:

 • Η ιστοσελίδα επηρεάζει την απόφαση του χρήστη: Αν το site αργεί να φορτώσει, αν δεν είναι εύκολη η πλοήγηση του χρήστη, αν έχει απαρχαιωμένο design και δεν δημιουργεί στον χρήστη ένα αίσθημα εμπιστοσύνης, ο ιατρός Ουρολογόπουλος θα χάσει κάθε πιθανότητα να κερδίσει τον ασθενή.

 

 • Αν το περιεχόμενο του website δεν «απαντάει» στα ερωτήματα που έχει ο χρήστης ή είναι πολύ «επιστημονικό» και όχι γραμμένο σε απλή γλώσσα, ο χρήστης θα φύγει. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που η μορφοποίηση του, το καθιστά δυσανάγνωστο.

 

Δεύτερη Φάση: «Γιατρέ το βρήκα!»

 

Μετά από λίγες μέρες, όμως, το σύμπτωμα του χρήστη, επιστρέφει. Έχοντας αυτοδιαγνωστεί σε ένα βαθμό, μπαίνει στην Google και πληκτρολογεί «πέτρα στα νεφρά». Αυτή την φορά πατάει πάνω σε μια πληρωμένη διαφήμιση Google Ads. Επισκέπτεται το site του γιατρού Νεφρόπουλου, αλλά δεν τον ικανοποιεί.

Τελικά ο χρήστης μας, καταλήγει να διαβάζει ένα άρθρο στο iatropedia ή σε κάποιο άλλο ιατρικό portal το οποίο τυχαίνει να υπογράφει ο γιατρός Ουρολογόπουλος που είχαμε συναντήσει αρχικά. Ο χρήστης τον θυμάται και συγκρατεί το όνομα του για αργότερα.

 

Τρίτη Φάση: « Παναγιά μου, Πως θα γίνω καλά; »

 

Περνάει ένα διάστημα λίγων ημερών και πραγματοποιεί για άλλη μια φορά μια αναζήτηση. Και πάλι με έναν διαφορετικό τρόπο. Πληκτρολογεί για παράδειγμα στην Google, «πέτρα στα νεφρά αντιμετώπιση». Επισκέπτεται τα sites άλλων 2 γιατρών, αλλά και πάλι δεν κλείνει κάποιο ραντεβού. Δεν αισθάνεται έτοιμος ακόμα, παρόλα αυτά συγκρατεί το όνομα ενός ακόμα ιατρού που τον ικανοποίησε.

Τέταρτη Φάση: «Δεν τον γλυτώνω τον γιατρό τελικά»

 

Μετά από 2 ημέρες ο ασθενείς αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να επισκεφθεί ένα ιατρό. Ποιον να επιλέξει; Έχει ήδη σημειώσει 2 ονόματα ιατρών οι οποίοι, σε πρώτη φάση, του φαίνονται αξιόπιστοι. Πραγματοποιεί μια ακόμα διαφορετική αναζήτηση, «πέτρα στα νεφρά χειρουργός »

Στα αποτελέσματα εμφανίζεται το website του ιατρού Ουρολογόπουλου και ο χρήστης το θυμάται και το επιλέγει.

Σε αυτό το σημείο είναι αρκετά πιο κοντά στο να κλείσει ένα ραντεβού, ειδικά αν είναι η δεύτερη ή η τρίτη φορά που μπαίνει στο site του ίδιου γιατρού. Έχει αρχίσει να νιώθει οικειότητα και ενισχύεται αυτόματα η εμπιστοσύνη του σε εκείνον.

 

Πέμπτη Φάση: «Χμ, αυτός ο γιατρός μου αρέσει»

 

Στην συνέχεια ο χρήστης πραγματοποιεί αναζήτηση με τα ονόματα των γιατρών, που είχε συγκρατήσει. Σε αυτό το σημείο ο ασθενής πιθανόν θα  λάβει υπόψιν του τα εξής:

 • Έχουν προφίλ στο doctoranytime;
 • Έχουν καλές κριτικές στο Google My Business;
 • Έχουν ενημερωμένο προφίλ στο Facebook; Eίναι καλές οι κριτικές ή μήπως κάποιος αναφέρει την πολύ δυσάρεστη εμπειρία του;
 • Έχουν videos από Εκπομπές στην τηλεόραση;
 • Έχουν παρουσία μέσω αρθρογραφίας σε Ιατρικά Portals που οι χρήστες εμπιστεύονται;
 • Ποιος έχει το καλύτερο βιογραφικό;
 • Ποιος έχει το “καλύτερο” website

Ο χρήστης ουσιαστικά πραγματοποιεί μια σύγκριση και τελικά κάνει την επιλογή του!

Ψάχνουν όλοι οι χρήστες με τον ίδιο τρόπο;

 

Κατηγορηματικά όχι. Κάθε χρήστης έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και αποφασίζει με τα δικά του κριτήρια. Δουλεύοντας όμως τα τελευταία 7 χρόνια με πολλές ιατρικές καμπάνιες, γνωρίζουμε με σιγουριά, ότι παρά τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά, η συμπεριφορά των χρηστών παρουσιάζει και πολλές ομοιότητες.

Κατά το ταξίδι τους, οι χρήστες δίνουν βάση σε πολύ συγκεκριμένα θέματα:

 • Τους ικανοποιεί το website που διαθέτετε;
 • Βρήκαν σε αυτό τις πληροφορίες που έψαχναν ή που είχαν στο μυαλό τους;
 • Τους δημιούργησε το website σας ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και σιγουριάς για εσάς;
 • Πόσες φορές σας βρήκαν «μπροστά» τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους;
 • Ποια είναι η συνολική σας παρουσία στο Internet;
 • Τι λένε για εσάς άλλοι χρήστες που σας έχουν επισκεφθεί;

 

Όλα τα παραπάνω επιδρούν θετικά ή αρνητικά για τον αν ο χρήστης θα επιλέξει εσάς η κάποιον άλλον ιατρό, για το θέμα υγείας που τον απασχολεί.

 

Ολοκληρωμένη παρουσία

 

Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι πως η επιτυχημένη παρουσία σας στο Internet κρίνεται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν συνεργατικά και συνθέτουν την συνολική σας εικόνα.

 • Δεν έχει ιδιαίτερη αξία να πληρώνετε διαφημίσεις Google Ads αν το website σας δεν πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Χάνετε το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών που το επισκέπτονται
 • Δεν θα σας ωφελήσει ιδιαίτερα αν έχετε ένα καλαίσθητο website με ελλιπές περιεχόμενο. Οι χρήστες δεν θα βρουν αυτό που ψάχνουν και θα το εγκαταλείψουν.
 • Δεν φθάνει να αξιοποιείτε μονάχα ένα διαφημιστικό κανάλι. Ίσως να κερδίσετε μερικούς ασθενείς αλλά πιστέψτε μας, χάνετε το μεγαλύτερο μέρος από τις δυνατότητες που υπάρχουν
 • Ένα κανάλι, ακόμα κι αν είναι επιτυχημένο, δεν αρκεί. Για παράδειγμα, στα φυσικά αποτελέσματα, δεν είναι εφικτό να εμφανίζεστε για κάθε αναζήτηση του χρήστη. Έτσι ακόμα και αν σας βρει κατά την πρώτη φάση του «ταξιδιού» του, πιθανότατα να μην σας ξαναβρεί μπροστά του στις επόμενες.

Στο digital Marketing, όλα τα κανάλια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αλληλοϋποστηρίζονται. Είναι η πολυκαναλική προσέγγιση, αυτή που τελικά θα σας φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί ο κάθε ασθενής σκέφτεται και αναζητά με διαφορετικούς τρόπους.

Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσετε το ταξίδι και την διαδρομή που ακολουθεί ο υποψήφιος ασθενής.

Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να συνεργάζεστε με ένα Digital Agency που γνωρίζει σε βάθος τον τρόπο συμπεριφοράς των χρηστών και τον βέλτιστο τρόπο αλληλεπίδραση των καναλιών. Χρειάζεστε μια ομάδα, που να ασχολείται με την συνολική σας εικόνα στο Internet και όχι μόνο με το αν εμφανίζεστε σε 5 ή 7 λέξεις, στην πρώτη σελίδα της Google.

Στην Νeat & Proper σχεδιάζουμε προσεκτικά, την πιο αποδοτική στρατηγική για τις ανάγκες σας.

Ελάτε να συνεργαστούμε και αφήστε την ‘θεραπεία’ της εικόνας σας πάνω μας.

 

 


Θάλεια Γεωργίου
Author

Θάλεια Γεωργίου

Η Θάλεια είναι πάντα έτοιμη να κάνει την δουλειά της. Θα λέγαμε πως είναι μια σοβαρή επαγγελματίας. Πολύ επαγγελματίας όμως. Αν το λεξικό είχε φωτογραφίες δίπλα από την λέξη, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην έμπαινε η δική της. Στην εταιρεία κάνει SEO και καταλαβαίνεις πόσο της αρέσει αυτό που κάνει, όταν φωτίζεται το πρόσωπό της, κάθε φορά που ακούει τις φράσεις ‘keyword research’, ‘Google Update’ , ‘SEO Strategy’. Εντάξει, φωτίζεται επίσης και κάθε φορά που βλέπει γάτες είναι η αλήθεια. Ήρεμη, εκνευριστικά οργανωμένη και ψύχραιμη. Η Θάλεια λειτουργεί πάντα σε cool mode. Για να καταλάβετε, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της ακόμα και μετά το τελευταίο update της Google. Αυτό τα λέει όλα. Αν δεν είναι στο γραφείο, τότε το πιο πιθανό είναι να την βρεις έξω για μια μπύρα ή να στέλνει στους φίλους της βιντεάκια με γάτες (Ναι της αρέσουν πολύ). Η Θάλεια έχει όμως και μια άλλη πλευρά. Μπορεί να της πάρει λίγο παραπάνω χρόνο να σου επιτρέψει να την δεις, αλλά όταν την δεις, γίνεται αυτόματα το αγαπημένο σου άτομο για να κάνετε μαζί διάλειμμα για τσιγάρο. Αυτό που δεν της αρέσει καθόλου, είναι να μην βρίσκεται ο πελάτης στην πρώτη θέση των οργανικών αποτελεσμάτων. Αλλά καθόλου όμως.

Προτεινόμενα Άρθρα

LIKE WHAT YOU SEE?

Let’s work together