Medic Update: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Google Update της 1ης Αυγούστου

Χρόνος: 10 λεπτά

Medic Update: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Google Update της 1ης Αυγούστου

Χρόνος: 10 λεπτά
 • Θάλεια Γεωργίου

  Λέξεις: 755

Ετοιμαζόσουν για τις καλοκαιρινές σου διακοπές όταν ξαφνικά είδες την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σου ή του ηλεκτρονικού σου καταστήματος να πέφτει δραματικά. Γιατί δεν χτυπάει το τηλέφωνο; Γιατί οι πωλήσεις έχουν πέσει τόσο πολύ από τη μία μέρα στην άλλη; Μια πτώση, σκέφτεσαι, είναι λογική τον Αύγουστο, αλλά τόσο πολύ; Αναρωτιόσουν τι έχει συμβεί και τότε το είδες:

Δεν βρίσκεσαι πια στην 1η σελίδα της Google για τις λέξεις – φράσεις που σου έφερναν επισκέψεις, πελάτες, ραντεβού, πωλήσεις.

Για ποιον λόγο, λοιπόν, ξαφνικά η Google αποφάσισε ότι δεν «αξίζει» να βρίσκεσαι εκεί;

 

Την 1η  Αυγούστου, η Google πραγματοποίησε μία αναβάθμιση (Update) στον αλγόριθμό της και κατ’ επέκταση, στον τρόπο που βαθμολογεί και κατατάσσει τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματά της.

Τι άλλαξε με το Google Update της 1η Αυγούστου;

 

Η Google είναι γνωστό ότι πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό updates καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ώστε να βελτιώνει συνεχώς τα αποτελέσματά της. Τις απαντήσεις, δηλαδή, στα δισεκατομμύρια ερωτήματα που της θέτουν οι χρήστες καθημερινά σε όλον τον κόσμο.

Με το Update της 1ης Αυγούστου η Google δεν στοχεύει απλώς σε μικρές βελτιώσεις των αποτελεσμάτων της, αλλά συνολικά στον τρόπο που λειτουργεί ο αλγόριθμός της. Άλλαξε δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογεί όλες τις ιστοσελίδες και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, ώστε να αποφασίσει ποιες «αξίζουν» να βρίσκονται στην 1η θέση, στην 1η σελίδα, στην 2η σελίδα κλπ.

Το Update αφορά μόνο την Ελλάδα;

 

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο update, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την Google η οποία, όμως, δεν έδωσε στοιχεία για το ποσοστό των sites που επηρεάστηκαν. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των κορυφαίων SEO Experts στον κόσμο, αλλά και έρευνας της ομάδας SEO της Neat & Proper στα αποτελέσματα του google.gr, είναι ότι ο αριθμός των ιστοσελίδων που επηρεάστηκαν είναι τεράστιος.

 

Ποιες κατηγορίες επηρεάστηκαν & σε τι ποσοστό;

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Update είναι ξεκάθαρα:

Τα sites που επηρεάστηκαν περισσότερο (σε ποσοστό πάνω από 40%) ανήκουν στον ιατρικό τομέα.

Αυτό είναι εμφανές και από το nickname “Medic Update” που δόθηκε από τον Barry Schwartz και χρησιμοποιείται από όλους τους Experts, για το συγκεκριμένο update.

Στο παρακάτω διάγραμμα που δημοσίευσε ο Barry, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε σε πολλές διαφορετικές αγορές, το 41,5% των sites που επηρεάστηκαν ανήκουν στον ιατρικό τομέα ( sites γιατρών, sites με διατροφικές συμβουλές, e-shop με διατροφικά συμπληρώματα κλπ.)

Πηγή: https://s3.amazonaws.com/images.seroundtable.com/google-medic-update-pie-chart2-1533758913.png

 

Ωστόσο, πολλά sites άλλων κατηγοριών έχουν επηρεαστεί σημαντικά, ειδικά όσα ανήκουν στην κατηγορία “Your Money Your Life”.

Ποια site ανήκουν στην κατηγορία «Your Money Your Life» (YMYL)

Σύμφωνα με την Google (όπως φαίνεται στο παρακάτω screenshot) ως Your Money Your Life sites μπορούν να θεωρηθούν εκείνα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ευτυχία, την υγεία ή την οικονομική σταθερότητα των χρηστών.

Ποια μπορούν να θεωρηθούν  YMYL pages:

 • Ιατρικές Ιστοσελίδες
 • Νομικές
 • Οικονομικές
 • Ιστοσελίδες οι οποίες επιτρέπουν την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών

 

Για αυτές τις ιστοσελίδες η Google έχει πολύ πιο αυστηρά κριτήρια ποιότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες υποσελίδες.

 

Γιατί επηρεάστηκαν περισσότερο οι ιστοσελίδες των συγκεκριμένων κατηγοριών;

 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω για αυτές τις κατηγορίες, η Google έχει πολύ πιο αυστηρά κριτήρια ποιότητας, καθώς μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την ζωή των χρηστών.

Στο Update της 1ης Αυγούστου η Google φαίνεται ότι έδωσε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα ενός site.

Βασικό κριτήριο υψηλής ποιότητας είναι το E-A-T ( Expertise, Authority & Trust) δηλαδή η εξειδίκευση, αυθεντία, αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας.

Πώς καθορίζεται το E-A-T μιας ιστοσελίδας – Πώς σκέφτεται η Google

 

Το ερώτημα που προκύπτει, φυσικά, είναι το πώς φαίνεται η εξειδίκευση, η αυθεντία και η αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας; Πώς βλέπει η Google αν μια ιστοσελίδα πληροί αυτές τις προδιαγραφές;

Κάθε ιστοσελίδα απαρτίζεται από πολλές υποσελίδες και λειτουργίες και όλες μαζί, θα πρέπει να έχουν ως βασική προτεραιότητα την ικανοποίηση του χρήστη. Στόχος της Google είναι να προσφέρει στους χρήστες ποιοτικό, ασφαλές και αξιόπιστο περιεχόμενο, ικανοποιώντας τις ανάγκες που έχουν. Οι χρήστες, άλλωστε, εμπιστεύονται την Google, οπότε η Google θέλει να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματά της δεν είναι επικίνδυνα για αυτούς.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Πόσο ασφαλής θα αισθανόσουν αν επισκεπτόσουν μια ιστοσελίδα ιατρού και δεν μπορούσες να διαβάσεις το βιογραφικό του; Αν δεν μπορούσες να επικοινωνήσεις μαζί του;  Αν δεν ήσουν σίγουρος ότι αυτά που αναφέρονται τα έχει γράψει ο ίδιος ο γιατρός; Αν το περιεχόμενο του ήταν γεμάτο λάθη; Αν έβλεπες ότι έχει πολύ αρνητικές κριτικές;

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα ένιωθες εμπιστοσύνη απέναντί του.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δείκτες Ε-Α-Τ ενός ιστοτόπου.

 

Δείκτες E-A-T

Σύμφωνα με τα επίσημα Quality Guidelines της Google, το υψηλό E-A-T μπορεί να καθοριστεί από πολλούς παράγοντες.

Μερικοί από αυτούς είναι:

 • Η ικανοποιητική ποσότητα/πληρότητα του περιεχομένου
 • Η ποιότητα του περιεχομένου
 • Πόσο μεγάλη εξειδίκευση έχει ο δημιουργός του περιεχομένου; Για παράδειγμα αν το άρθρο είναι ιατρικό έχει αναπτυχθεί από γιατρό;
 • Πόση αυθεντία χαρακτηρίζει τον δημιουργό, το περιεχόμενο, αλλά και το ίδιο το site; Υπάρχουν αναφορές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες όπως το Wikipedia;
 • Μπορεί ο δημιουργός, το περιεχόμενο αλλά και το ίδιο το site, να θεωρηθεί αξιόπιστο;
 • Ποιος είναι υπεύθυνος για το website;
 • Υπάρχουν βασικές σελίδες για την εταιρεία & σελίδα επικοινωνίας;
 • Έχει καλή φήμη το site; Υπάρχει θετικές αξιολογήσεις σε άλλες ιστοσελίδες;
 • Η ιστοσελίδα ανανεώνεται συχνά;
 • Είναι ξεκάθαροι οι όροι χρήσης του ιστοτόπου;

 

Τι σημαίνει αυτό για εσένα και τον ιστότοπό σου;

 

Κάθε Update που πραγματοποιεί η Google έχει κάποιους «νικητές» και κάποιους «χαμένους». Κάθε ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό κατάστημα, ανταγωνίζεται τις εκατομμύρια άλλες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά καταστήματα που υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Για να ξεχωρίσει κάποια από αυτές θα πρέπει να πληροί τις, συνεχώς εξελισσόμενες, προϋποθέσεις που θέτει η Google, ώστε να θεωρήσει έναν ιστότοπο ως «άξιο» να βρίσκεται στην 1η σελίδα.

Αν ο ιστότοπός σου έχει «χτυπηθεί», αν δηλαδή έχεις παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές σε κατατάξεις ή traffic, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσεις τις ενέργειες, οι οποίες θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητά του.

Αν δεν τον κάνεις, η ιστοσελίδα σου ή το ηλεκτρονικό σου κατάστημα θα παραμείνουν «θαμμένα» στα αποτελέσματα της Google. Κάτι το οποίο, φυσικά, δεν θέλεις.

 

Τι πρέπει να κάνεις εάν «χτυπήθηκες» από το Update;

 

H απάντηση της Google στο “Τι πρέπει να κάνω” μπορούμε να πούμε ότι κάθε άλλο παρά καθοδηγητική ήταν.

«there is no “fix” » – ( Δεν «φτιάχνεται»)

Σε συνδυασμό με την απάντηση της Google σχετικά με την «Δημιουργία υπέροχου περιεχομένου» ( building great content) μπορούμε να πούμε ότι η βαρύτητα ως προς τον content, την αξιοπιστία του, αλλά και την συνολικότερη εμπιστοσύνη & ασφάλεια ενός website έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το να περιοριστείς σε μερικές «μαγικές» αλλαγές, ενώ μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο Update, θα ήταν σαν να βάζεις ένα ωραίο περιτύλιγμα σε ένα άδειο κουτί. Η Google, άλλωστε, βαθμολογεί έναν ιστότοπο με βάση πάνω από 200 παράγοντες.

 

Ωστόσο, ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης είναι να βελτιώσεις το E-A-T του ιστοτόπου σου:

 1. Βελτίωσε το βασικό περιεχόμενο του ιστοτόπου σου, ώστε να είναι μοναδικό, επαρκές και ποιοτικό.

Μελέτησε τις βασικές σου υποσελίδες. Ας υποθέσουμε ότι είσαι γιατρός κι έχεις μία υποσελίδα, η οποία αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πάθηση. Αναρωτήσου:

 • Καλύπτεις ολοκληρωμένα το θέμα; – Αν όχι, ανάπτυξέ το
 • Χρησιμοποιείς άρθρο κάποιου άλλου γιατρού; – Αν ναι, ανάπτυξε ένα νέο άρθρο
 • Έχει την κατάλληλη δομή; – Αν όχι, χρησιμοποίησε μεσότιτλους, bullets, bold
 • Θα καταλάβει ο μέσος χρήστης τι θέλεις να του πεις; – Αν όχι, προσπάθησε να απλοποιήσεις τον λόγο σου

 

 1. Το περιεχόμενο σου θα πρέπει να ενημερώνεται συχνά και σταθερά
 2. Δείξε ποιος είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο σου
 3. Το περιεχόμενο θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί από κάποιον που κατέχει το συγκεκριμένο θέμα & θεωρείται expert στην κατηγορία
 4. Δείξε την εμπειρία και το expertise του υπεύθυνου για το περιεχόμενο.
 5. Προστάτευσε & βελτίωσε την φήμη του ιστοτόπου σου
 6. Βελτίωσε τις βασικές σελίδες του ιστοτόπου σου όπως η About Us, η σελίδα επικοινωνίας & η εξυπηρέτηση πελατών
 7. Κάνε τον χρήστη να νιώσει ασφαλής στον ιστότοπό σου.
 8. Εστίασε στην λειτουργικότητά της και στην διευκόλυνση του χρήστη, ώστε να βρει αυτό που ψάχνει.

 

Γιατί να έρθεις σε εμάς;

 

Η Google όπως είπαμε και παραπάνω εξετάζει πάνω από 200 παράγοντες, ώστε να αποφασίσει αν η ιστοσελίδα σου «αξίζει» να βρίσκεται στην 1η σελίδα. Εμείς γνωρίζουμε καλά πώς «σκέφτεται» η Google έχοντας μελετήσει με προσοχή τα Guidelines, τους κορυφαίους SEO experts παγκοσμίως, αλλά και τα data που συλλέγουμε στο google.gr.

Γνωρίζουμε πως να φέρουμε και πάλι τον ιστότοπό σου στην 1η σελίδα. Άλλωστε, το έχουμε ήδη καταφέρει για εκατοντάδες ιστοσελίδες τα τελευταία 8 χρόνια.

Έλα σε επαφή μαζί μας για να φέρουμε τον ιστότοπό σου ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο κοντά στους υποψήφιους πελάτες σου.


Θάλεια Γεωργίου
Author

Θάλεια Γεωργίου

Η Θάλεια είναι πάντα έτοιμη να κάνει την δουλειά της. Θα λέγαμε πως είναι μια σοβαρή επαγγελματίας. Πολύ επαγγελματίας όμως. Αν το λεξικό είχε φωτογραφίες δίπλα από την λέξη, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην έμπαινε η δική της. Στην εταιρεία κάνει SEO και καταλαβαίνεις πόσο της αρέσει αυτό που κάνει, όταν φωτίζεται το πρόσωπό της, κάθε φορά που ακούει τις φράσεις ‘keyword research’, ‘Google Update’ , ‘SEO Strategy’. Εντάξει, φωτίζεται επίσης και κάθε φορά που βλέπει γάτες είναι η αλήθεια. Ήρεμη, εκνευριστικά οργανωμένη και ψύχραιμη. Η Θάλεια λειτουργεί πάντα σε cool mode. Για να καταλάβετε, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της ακόμα και μετά το τελευταίο update της Google. Αυτό τα λέει όλα. Αν δεν είναι στο γραφείο, τότε το πιο πιθανό είναι να την βρεις έξω για μια μπύρα ή να στέλνει στους φίλους της βιντεάκια με γάτες (Ναι της αρέσουν πολύ). Η Θάλεια έχει όμως και μια άλλη πλευρά. Μπορεί να της πάρει λίγο παραπάνω χρόνο να σου επιτρέψει να την δεις, αλλά όταν την δεις, γίνεται αυτόματα το αγαπημένο σου άτομο για να κάνετε μαζί διάλειμμα για τσιγάρο. Αυτό που δεν της αρέσει καθόλου, είναι να μην βρίσκεται ο πελάτης στην πρώτη θέση των οργανικών αποτελεσμάτων. Αλλά καθόλου όμως.

Προτεινόμενα Άρθρα

LIKE WHAT YOU SEE?

Let’s work together