Κόστος & SEO: Μάθετε Πόσο Πραγματικά Κοστίζει (& Αξίζει) Το SEO

Χρόνος: 13 λεπτά

Κόστος & SEO: Μάθετε Πόσο Πραγματικά Κοστίζει (& Αξίζει) Το SEO

Χρόνος: 13 λεπτά
 •  

  Θάλεια Γεωργίου

  Θάλεια Γεωργίου

  Λέξεις: 887

 

 

Για να έχετε βρεθεί σε αυτό το άρθρο, θεωρούμε σίγουρο το ότι γνωρίζετε ήδη τι είναι το SEO & πώς μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί στο πολύ ανταγωνιστικό digital τοπίο.

Αφού, λοιπόν, έχετε αποφασίσει ότι πρέπει να «κάνετε SEO» το επόμενο ερώτημα που έρχεται φυσικά, είναι το πόσο κοστίζει. Σαφώς το κόστος μιας οποιαδήποτε ενέργειας ή υπηρεσίας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στο αν τελικά θα την επιλέξτε.

Ποιο είναι επομένως το κόστος του SEO;

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν υπάρχει flat κόστος και η σωστή απάντηση είναι «Εξαρτάται!».

Επειδή σίγουρα αυτή η απάντηση δεν ικανοποιεί το ερώτημά σας, ας δούμε λίγο παρακάτω τι εννοούμε, τα «είδη» κόστους που υπάρχουν και φυσικά τα αποτελέσματά τους.

 

Κατασκευή site/e-shop + Δώρο το SEO

 

Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουμε ακούσει από τότε υποψήφιους και νυν πελάτες μας, ότι έχουν κάνει SEO καθώς ήταν «πακέτο» με την κατασκευή της ιστοσελίδας τους ή του e-shop τους.

«Παρακαλώ επαναλάβετε την απάντησή σας»

Πηγή: https://media.giphy.com/media/clspXK4twFiGjTwxOZ/giphy.gif

Το SEO είναι μια ξεχωριστή υπηρεσία, η οποία για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται συγκεκριμένο σχεδιασμό, βάσει έρευνας και οι ώρες που απαιτούνται, σίγουρα δεν μπορούν να θεωρηθούν «δώρο».

Τι «κερδίζετε» σε αυτήν την περίπτωση:

 • Τυπική βελτιστοποίηση του site σας στην καλύτερη των περιπτώσεων
 • Μηδαμινά αποτελέσματα
 • Δεν πληρώνετε extra χρήματα ή το κόστος είναι τόσο μικρό ανά μήνα, που μπορεί και να μην θυμάστε ότι το πληρώνετε.

 

Το οικονομικό & γρήγορο SEO

 

Με μόλις 50 ή 100€ τον μήνα μπορείτε να κάνετε SEO. Αλήθεια μπορείτε. Τι SEO θα είναι αυτό; Περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες & ποια είναι τα αποτελέσματα που θα έχετε σε X μήνες; Είναι ασφαλές;

Αν κάποιος σας πει ότι θέλει το παραπάνω ποσό και θα σας φέρει μάλιστα γρήγορα αποτελέσματα, θα σας λέγαμε να το ξανασκεφτείτε. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας τι είναι πραγματικά το SEO & πόσο περίπλοκο είναι, για να μπορέσει να «λειτουργήσει» με τόσα λίγο χρήματα. Αν δεν είστε σίγουροι τι είναι το πραγματικό SEO, σας έχουμε την απάντηση λίγο παρακάτω.

Τι «κερδίζετε» σε αυτήν την περίπτωση:

 • Ενδεχομένως μερικές κατατάξεις σε keywords, τα οποία μπορεί να μην έχουν καμία σημασία για το business σας
 • Αν δείτε πολύ καλά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λογικά «φλερτάρετε» με κάποιο google penalty και μην απορήσετε αν μετά από λίγο καιρό, τα αποτελέσματα «ξεφουσκώσουν» απότομα.
 • Κατά πάσα πιθανότητα, έχετε «πετάξει» 1200€ μετά από 12 μήνες.

Τι χάνετε και στις παραπάνω 2 περιπτώσεις;

Την πραγματική αξία που μπορεί να προσφέρει το SEO στο Business σας.

 

The REAL SEO Definition Explained

 

Ο ορισμός:

Είστε σίγουρα familiar με τον ορισμό του SEO. Στόχος των ενεργειών που περιλαμβάνει, είναι να βρεθείτε στην 1η σελίδα της Google (και άλλων μηχανών αναζήτησης) για λέξεις -φράσεις (keywords) που αναζητούν οι χρήστες και έχουν άμεση σχέση με το business σας. Μέσω αυτών των κατατάξεων, θα ενισχυθεί το traffic της ιστοσελίδας/e-shop σας, με απώτερο στόχο την αύξηση των εσόδων σας.

 

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται η αξία:

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε 3 σημεία:

 • Λέξεις -φράσεις που αναζητούν οι χρήστες

Δεν έχει καμία απολύτως αξία για ένα site, να εμφανίζεται στην 1η σελίδα για φράσεις, τις οποίες δεν χρησιμοποιεί κανένας χρήστης. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα e-shop με παπούτσια. Αν κανένας χρήστης δεν ψάχνει για «γυναικεία παπούτσια», ποιο το όφελος από το να είστε στην 1η σελίδα για αυτήν την αναζήτηση; Απολύτως κανένα.

Σκεφτείτε το απλά. Έστω ότι θέλετε να τοποθετήσετε μια ταμπέλα, στην οποία διαφημίζετε την επιχείρησή σας. Θα επιλέγατε έναν δρόμο, ο οποίος είναι κλειστός; Αντίστοιχα λοιπόν, τα keywords που θα επιλέξετε να στοχεύσετε, θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα σημαντικό όγκο αναζητήσεων.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί ότι απλά ο αριθμός των αναζητήσεων, δεν αρκεί για να καταλήξετε στις παραπάνω φράσεις. Ο σχεδιασμός μιας SEO στρατηγικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από αναλυτική έρευνα της εκάστοτε αγοράς, την οποία μόνο ένας έμπειρος SEO Expert μπορεί να πραγματοποιήσει σε βάθος.

Takeaway: Θα εμφανίζεστε σε φράσεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες, την στιγμή που τις αναζητούν.

 • Λέξεις-φράσεις που έχουν άμεση σχέση με το business σας

Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα της ταμπέλας και με προϋπόθεση ότι δεν θα επιλέγατε, φυσικά, έναν κλειστό δρόμο για την διαφήμισή σας. Αν λοιπόν, το κατάστημά σας πουλάει παπούτσια, θα διαφημίζατε στην ταμπέλα σας ρούχα; Αντίστοιχα λοιπόν, θα πρέπει να επιλέξετε τις φράσεις, που χρησιμοποιούν πραγματικά οι χρήστες, αναζητώντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.

Μάλιστα, δεν αρκεί απλώς να επιλέξετε 5-6 σχετικά keywords, τα οποία σημειώνουν τον μεγαλύτερο όγκο, αλλά να εστιάσετε στο σύνολο των κατηγοριών που σας ενδιαφέρουν, προσπαθώντας να εμφανίζεστε για όσο το δυνατόν περισσότερα κατάλληλα keywords, ανά κατηγορία.

Με αυτόν τον τρόπο, έχετε περισσότερες ευκαιρίες να εμφανιστείτε στα αποτελέσματα σε πολλές φάσεις της αναζήτησης ( customer journey) ενός υποψήφιου πελάτη σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επιλέξει εσάς, έναντι κάποιου ανταγωνιστή σας.

Takeaway: Θα εμφανίζεστε για φράσεις απολύτως σχετικές με αυτό που προσφέρετε.

 • Με απώτερο στόχο την αύξηση των εσόδων σας

Το SEO θα πρέπει να αποτελεί μέρος της συνολικής digital marketing στρατηγικής σας, άρα θα πρέπει κι αυτό να έχει ως απώτερο στόχο, την αύξηση των εσόδων σας. Τα αποτελέσματα του, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσετε να δείτε την απόδοση της επένδυσης (ROI) η οποία όπως θα δούμε παρακάτω, μπορεί να είναι πολύ υψηλή,  αν φυσικά όλα γίνουν σωστά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Takeaway: Το SEO θα αυξήσει τα έσοδά σας και μάλιστα, με καλύτερη απόδοση σε σχέση με άλλα διαφημιστικά κανάλια.

Αφού, λοιπόν «ξεκαθαρίσαμε» λίγο τον ορισμό του SEO, μήπως να δούμε τώρα πόσο κοστίζει;

 

Το κόστος του SEO στην Ελλάδα

 

Το μέσο κόστος στην Ελλάδα, είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, μπορεί να κυμαίνεται από 500€ έως και 2000€/μήνα. Προσοχή, εδώ μιλάμε για πραγματικό SEO, όχι αυτό των 50 και 100€, από το οποίο όπως προείπαμε, έχετε πολλά να χάσετε και λίγα να κερδίσετε.

Όμως, όπως θα έχετε σκεφτεί κι εσείς μέχρι τώρα, μια τιμή από μόνη της δεν αρκεί, σωστά; Ακόμη και από το παραπάνω κόστος, εντοπίζουμε μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της κατώτερης και ανώτερης τιμής.

 

Οπότε, θα μείνω στην αρχική δήλωση και θα πω ότι το κόστος του SEO «Εξαρτάται!»

 

Παράγοντες SEO κόστους

Όπως κάθε business είναι διαφορετικό από κάθε άλλο, παρά τις ομοιότητες που μπορεί να παρουσιάζουν, έτσι και κάθε SEO, θα πρέπει να μελετάται διαφορετικά. Αν μιλάμε, λοιπόν για μια πολύ μικρή και μη ανταγωνιστική κατηγορία (ως προς τα αποτελέσματα της Google), το κόστος για SEO ενέργειες, μπορεί να είναι σαφώς μικρότερο. Αυτό απλουστευμένα, μπορούμε να το εξηγήσουμε ως εξής:

 • Μικρότερο site, Μικρότερη Αγορά, Μικρότερος Ανταγωνισμός = Λιγότερες Ενέργειες (άρα και μικρότερο κόστος)

Αντιθέτως, αν μιλάμε για μια πάρα πολύ ανταγωνιστική αγορά, οι ενέργειες δεν θα είναι απλώς περισσότερες, αλλά θα να είναι και ακριβότερες, καθώς ενδέχεται να χρειάζεται η ενίσχυση του authority του e-shop/site με αναφορές & links σε ισχυρά sites, τα οποία κοστολογούν μια αναφορά τους πολύ ακριβά.

Με αντίστοιχο τρόπο, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι:

 

 • Μεγαλύτερο site, Μεγαλύτερη Αγορά, Υψηλότερες Ανταγωνισμός = Περισσότερες & Ακριβότερες Ενέργειες (άρα και μεγαλύτερο κόστος)

Από τα παραπάνω παραδείγματα, γίνεται ξεκάθαρο το γιατί δεν υπάρχει μια flat τιμή SEO. Επιπλέον, εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, πολύ σημαντικά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψιν κατά την κοστολόγηση είναι:

 • Το status του e-shop/site σας

Αν για παράδειγμα έχετε ήδη παρουσία στα οργανικά αποτελέσματα ή έχετε έναν νέο domain με πολύ χαμηλούς δείκτες  authority. Αντίστοιχα, που «στέκεστε» σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας.

 • Οι στόχοι που έχετε ως business

Το SEO πρέπει να αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής σας και θα πρέπει να συμβαδίζει με τους συνολικούς σας στόχους. Ανάλογα με το budget που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε, μπορεί οι ενέργειες να είναι πιο συγκρατημένες (μικρότεροι στόχοι) ή πιο ευρείες (μεγαλύτεροι στόχοι).

 • Η γεωγραφική στόχευση

Είναι λογικό, πως αν επιθυμείτε να στοχεύσετε σε περισσότερες χώρες/γλώσσες, το κόστος θα είναι υψηλότερο.

 

Από τον «ορισμό», στο κόστος, στη στρατηγική

 

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ κόστους και πραγματικής αξίας.  Ειδικά όταν μιλάμε για το SEO,  το μέγεθος της αξίας που μπορεί να προσφέρει είναι μεγάλο, αρκεί φυσικά να γίνει σωστά!

Η πραγματική αξία του SEO έρχεται μέσα από έρευνα, ανάλυση, σχεδιασμό και πολλές, πολλές εργατοώρες. Η χάραξη μίας SEO στρατηγικής, η οποία θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, θα πρέπει να «ικανοποιεί» 3 πολύ απαιτητικά μέρη:

 • Το business σας
 • Τους χρήστες (aka υποψήφιους πελάτες σας)
 • Την Google (aka την μηχανή αναζήτησης)

Για την ικανοποίηση και των τριών μερών, είναι σαφές ότι χρειάζεται εις βάθος ανάλυση του εκάστοτε business και των βασικών ανταγωνιστών του, έρευνα και μελέτη των data για τον τρόπο που αναζητούν οι χρήστες για το business και βαθιά γνώση και εμπειρία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο «ικανοποιείται» η, πλέον, τόσο απαιτητική Google.

The SEO actions = Τι πληρώνετε

Οι παραπάνω ενέργειες και ο σχεδιασμός της στρατηγικής, αποτελούν ένα μέρος του κόστους. Επιπλέον, κάποιες ενδεικτικές ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται τόσο σε αρχικό στάδιο όσο και μήνα-μήνα είναι οι εξής:

 • Keyword Research:

Έρευνα για λέξεις και φράσεις σχετικές με το business σας

 • Ανάπτυξη περιεχομένου on-site & off-site:

Συγγραφή κειμένων για τις κεντρικές σας κατηγορίες/υπηρεσίες, meta data, Blog Posts κλπ (on-site) αλλά και περιεχομένου που δημοσιευθεί/προωθεί σε άλλα sites (off-site)

 • Competitors Analysis & Monitoring:

Μελέτη και παρακολούθηση των ανταγωνιστών σας

 • Internal Linking:

Στρατηγικός σχεδιασμός των εσωτερικών συνδέσμων.

 • Outreach

Έρευνα, προσέγγιση, επικοινωνία και κλείσιμο συνεργασιών με άλλα sites για την δημιουργία συνδέσμων & αναφορών προς τον ιστότοπό σας

 • Link Building Strategy

Σχεδιασμός και εκτέλεση των ενεργειών απόκτησης συνδέσμων

 • Technical Checks

Έλεγχος όλων των παραμέτρων που μπορεί να επηρεάζουν την σωστή «ανάγνωση» και «καταχώρηση» του site σας από τις μηχανές αναζήτησης.

 • Monitor & Reporting

Μελέτη και ανάλυση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με την πορεία των ενεργειών που πραγματοποιούνται σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί

 • Suggestions/Repeat

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα προτείνονται αλλαγές και νέες ενέργειες για την επίτευξη & την διεύρυνση των στόχων που έχουν τεθεί.

 

Φυσικά τα παραπάνω, για να οδηγήσουν στην επιτυχία ενός SEO Project, απαιτούν εμπειρία, εξειδίκευση και παρακολούθηση όλων των trends και των αλλαγών που πραγματοποιεί η Google.

Η «συνωμοσία» του SEO

 

To SEO αποτελεί ένα από τα πιο «πολυσυζητημένα» έως και «παρεξηγημένα» κομμάτια του Digital Marketing, ειδικά στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει σαφώς από την πολυπλοκότητά του καθώς ένα μέρος του ορίζεται ως «πολύ τεχνικό» για να το αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτό, αλλά και από τις «κακές» εμπειρίες, που μπορεί να είχε στο παρελθόν με «επαγγελματίες».

Όλοι όσοι ασχολούμαστε χρόνια με το SEO, βρισκόμαστε συχνά σε αυτήν την δύσκολη θέση, να υπερασπιστούμε την αποδοτικότητα και την πραγματική αξία του. Αυτό που σας προτρέπουμε να κάνετε, είναι να μάθετε περισσότερα σχετικά με το SEO, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε τα αποτελέσματά του.

Φυσικά, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ως προς την επιλογή εταιρείας SEO, κάτι που θα πρέπει να ισχύει πάντα, πριν επιλέξετε οποιοδήποτε συνεργάτη.

 

Τελικά ποια είναι η πραγματική αξία του SEO

 

Η φράση “οι χρήστες εμπιστεύονται και προτιμούν τα φυσικά αποτελέσματα της Google μπορεί να είναι χιλιοειπωμένη” αλλά συνεχίζει να ισχύει εφόσον το 70% των χρηστών κάνουν click στα organic results.

Μέσω του SEO, μπορείτε να αποτελέσετε μέρος ενός από τα πιο ισχυρά marketing assets, την Google, στην οποία ξεκινάει το 93% των online εμπειριών. Θα εμφανίζεστε την ώρα που οι χρήστες αναζητούν κάτι που έχετε να τους προσφέρετε και μάλιστα, σε πολλά στάδια του customer’s journey.  Έτσι θα αυξήσετε την επισκεψιμότητα σας, τις πωλήσεις σας και τον τζίρο σας.

Επιπλέον, μιλώντας για τζίρο, το SEO σημειώνει πολύ υψηλό ROI, που τελικά σημαίνει ότι το αρχικό κόστος που θα επενδύσετε, το οποίο μπορεί να σας φαίνεται υψηλό, θα σας προσφέρει πολλά περισσότερα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένα μέσο SEO ROI είναι 10, κι έχουμε αποδείξεις στα SEO Cases.

 

Τι θα λέγατε λοιπόν να συνεργαστείτε με ένα τριπλά βραβευμένο στο SEO agency, που μπορεί να σας προσφέρει την πραγματική αφο SEO ση που αξίζει το business σας;

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να μάθετε περισσότερα!

 


Θάλεια Γεωργίου
Author

Θάλεια Γεωργίου

Η Θάλεια είναι πάντα έτοιμη να κάνει την δουλειά της. Θα λέγαμε πως είναι μια σοβαρή επαγγελματίας. Πολύ επαγγελματίας όμως. Αν το λεξικό είχε φωτογραφίες δίπλα από την λέξη, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην έμπαινε η δική της. Στην εταιρεία κάνει SEO και καταλαβαίνεις πόσο της αρέσει αυτό που κάνει, όταν φωτίζεται το πρόσωπό της, κάθε φορά που ακούει τις φράσεις ‘keyword research’, ‘Google Update’ , ‘SEO Strategy’. Εντάξει, φωτίζεται επίσης και κάθε φορά που βλέπει γάτες είναι η αλήθεια. Ήρεμη, εκνευριστικά οργανωμένη και ψύχραιμη. Η Θάλεια λειτουργεί πάντα σε cool mode. Για να καταλάβετε, κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της ακόμα και μετά το τελευταίο update της Google. Αυτό τα λέει όλα. Αν δεν είναι στο γραφείο, τότε το πιο πιθανό είναι να την βρεις έξω για μια μπύρα ή να στέλνει στους φίλους της βιντεάκια με γάτες (Ναι της αρέσουν πολύ). Η Θάλεια έχει όμως και μια άλλη πλευρά. Μπορεί να της πάρει λίγο παραπάνω χρόνο να σου επιτρέψει να την δεις, αλλά όταν την δεις, γίνεται αυτόματα το αγαπημένο σου άτομο για να κάνετε μαζί διάλειμμα για τσιγάρο. Αυτό που δεν της αρέσει καθόλου, είναι να μην βρίσκεται ο πελάτης στην πρώτη θέση των οργανικών αποτελεσμάτων. Αλλά καθόλου όμως.

Προτεινόμενα Άρθρα

Ανακαλύψτε τα SEO Trends για το 2021

[vc_row bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_mobile="mobile" ult_hide_row_mobile_large="xl_mobile" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109396760{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_large_screen="large_screen" ult_hide_row_desktop="desktop" ult_hide_row_tablet="tablet" ult_hide_row_tablet_small="xs_tablet" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109415607{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class="container-blogcont" css=".vc_custom_1539860423221{padding-top: 0px !important;}"][vc_column width="1/6" el_class="stickyclass" offset="vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][vc_widget_sidebar sidebar_id="thalia"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text]Σε μια απο τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως είναι η πανδημία που ξεκίνησε το 2019 και συνεχίζει να εξελίσσεται, το Ιντερνετ απέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει για την ανθρωπότητα και την κοινωνικοπολιτική πορεία του είδους.Ακόμα και οι τελευταίοι δύσπιστοι για τον ρόλο του SEO στο Digital Marketing αναγνώρισαν την αξία του, βλέποντας εκατοντάδες websites που δεν ήταν βελτιστοποιημένα να μένουν πίσω στον αγώνα ταχύτητας της online πώλησης. Συγκεντρώσαμε λοιπόν και σας παραθέτουμε παρακάτω όσα προβλέπουν τα νέα SEO trends για το 2021, για να είστε Up to Date: 

Video

 Το βίντεο άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές από το 2018, όταν και πρωτοεμφανίστηκαν στα αποτελέσματα αναζήτησης τα video carousel στο πάνω μέρος των SERPs. Από τότε δίνεται μεγάλη έμφαση στην παραγωγή βίντεο και την ενσωμάτωσή στο περιεχόμενο ενός site, κι αυτό απορρέει από τη ζήτηση των χρηστών. Αν σκεφτούμε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμούν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο από το να διαβάσουν ένα άρθρο, εξηγείται απόλυτα γιατί το Youtube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Μερικοί από τους λόγους που οι χρήστες προτιμούν τα βίντεο είναι γιατί είναι εύπεπτα, ιδανικά για multitaskers, κεντρίζουν την προσοχή του χρήστη με την κίνηση και την εικόνα και λειτουργούν εξαιρετικά σε κινητές συσκευές. Η Google αναγνωρίζει την προτίμηση των χρηστών προς αυτά και αλλάζει τον αλγόριθμό της για να το προσαρμόσει.Το ίδιο καλούνται να κάνουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να παράγουν περισσότερα βίντεο και να τα βελτιστοποιούν για την αύξηση της προβολής στα αποτελέσματα αναζητήσεων και της επισκεψιμότητας του site.Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ένα δαπανηρό εγχείρημα, γι’ αυτό και προτείνονται πολλές έξυπνες λύσεις που υλοποιούνται με τους διαθέσιμους πόρους:
 • Μετατρέψτε τα πιο δημοφιλή blog posts σας σε βίντεο.
 • Βιντεοσκοπήστε συνεντεύξεις με μέλη της ομάδας, πελάτες ή πρόσωπα που έχουν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με τον κλάδο σας.
 • Βελτιστοποιήστε τα βίντεό σας για το You Tube (π.χ. τίτλοι, μικρογραφίες κ.α).
 

Mobile SEO

 Σύμφωνα με δηλώσεις της Google, πάνω από το 50% των αναζητήσεων γίνονται πλέον από κινητή συσκευή. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα βελτίωσης της εμπειρίας του χρήστη στα κινητά, η Google από την 1η Ιουλίου του 2019 προχώρησε σε mobile-first indexing. Αυτό σημαίνει ότι  το search engine κοιτάει πρώτα την mobile εκδοχή ενός website. Φυσικό επόμενο, αν σκεφτούμε ότι μέχρι το 2025 υπολογίζεται οτι το 73% των χρηστών θα επισκέπτονται το διαδίκτυο μόνο μέσω του κινητού.Η βελτιστοποίηση λοιπόν ενός ιστοτόπου ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτατα και με ποιότητα στα κινητά γίνεται καθοριστική για τις κατατάξεις του. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βάση στο τεχνικό κομμάτι του SEO που θα κάνει γρήγορη και ευχάριστη την πρόσβαση των χρηστών στην mobile εκδοχή ενός site.Ουσιαστικά μιλάμε για αλλαγή από mobile friendly σε mobile optimised καθως η Google θα βλέπει την mobile εκδοχή και θα πρέπει να ικανοποιούμε τον χρήστη που κατά βάση θα έρχεται από το mobile. 

Περιεχόμενο

 Το περιεχόμενο παραμένει διαχρονικά ο βασιλιάς του SEO. Για την ακρίβεια, για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο SEO, το 2021 είναι η χρονιά που θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο από ποτέ στην παραγωγή σχετικού και αξιόλογου περιεχομένου ικανοποιητικής έκτασης.Σύμφωνα με το The State of Content Marketing Report του SEMrush το περιεχόμενο 3.000 λέξεων και άνω κερδίζει 3 φορές περισσότερο traffic και 4 φορές περισσότερα shares, συγκεντρώνοντας επίσης  περισσότερα backlinks. Φυσικά ένα ακατανόητο μακροσκελές κείμενο έχει ελάχιστες πιθανότητες να ελκύσει χρήστες και ακόμα λιγότερες να τους πείσει να παραμείνουν στη σελίδα.Θα πρέπει λοιπόν το περιεχόμενο να είναι καλά δομημένο, κατανοητό, με υπότιτλους στις υποενότητες και φυσικά με εύστοχα links σε άλλες authoritative σελίδες/πηγές. Η Neat αναγνωρίζοντας τις απαιτήσεις του στρατηγικού Digital Marketing, έχει επενδύσει  στο κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για την παραγωγή περιεχομένου υψηλής ποιότητας. 

E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness)

 Η Google επιδιώκει να προβάλει οτιδήποτε προσδίδει αξία σε οτιδήποτε επηρεάζει τη ζωή και τα λεφτά των χρηστών της. Η ικανοποίηση του YMYL (Your Money or Your Life) επιτυγχάνεται με τρία θεμελιώδη στοιχεία: Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness.Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για το SEO: θα πρέπει να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο μας με τρόπο ώστε να στέλνει τις σωστές ενδείξεις στη Google για το προβάδισμα στην ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών που παρέχει η επιχείρηση μας, όπως για παράδειγμα:
 • Εμπλουτισμένη και διαδραστική About Us που παρουσιάζει τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την επιχείρηση μας.
 • Θετικά Reviews σε άλλα sites για την επιχείρηση μας.
 • Links από άλλα σχετικά sites με υψηλό authority.
 • Καλό σύστημα παραδόσεων χωρίς καθυστερήσεις.
 • Πλήρεις πληροφορίες που απαντούν τις περισσότερες απορίες του χρήστη με τη minimum προσπάθεια.
 • Βέλτιστη online εμπειρία χρήστη κατά την αλληλεπίδραση με την επιχείρηση.
 • Ανταγωνιστικές τιμές.
 • Ικανοποιητική ποικιλία προϊόντων.
 

Featured Snippets

 Τα snippets της Google είναι επιλεγμένα αποσπάσματα που εμφανίζονται πάνω από τα οργανικά αποτελέσματα της Google και κάτω από τις διαφημίσεις. Με λίγα λόγια: position 0! Τα αποσπάσματα αυτά αποσκοπούν στην άμεση απάντηση στην ερώτηση του χρήστη (κουτιά απαντήσεων/answer boxes) με 0 clicks.Πως μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε το περιεχόμενο μας ως προς τα featured snippets; Θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην δομή του περιεχομένου και στον τρόπο που αναπτύσσεται ώστε να είναι κατατοπιστικό για τους χρήστες και φυσικά τη Google.Για παράδειγμα, ξεκινήστε τα άρθρα σας με τους ορισμούς των όρων που θα χρησιμοποιήσετε στο άρθρο ή στον τίτλο σας. Η Google μπορεί να θεωρήσει αυτά τα κομμάτια περιεχομένου τις πιο σχετικές σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών.Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σημαντικό ρόλο στο να εμφανιστεί το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας ως featured snippet παίζουν και τα structured data. Πιο συγκεκριμένα προσθέτοντας στο περιεχόμενο μας schema markups (tags στην html γλώσσα που χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο) βοηθάμε τη μηχανή αναζήτησης να καταλάβει όσα περισσότερα γίνεται για το περιεχόμενό μας και τι αφορά.Γιατί πρέπει να βελτιστοποιούμε το περιεχόμενο μας ως προς τα featured snippets; Με την εμφάνιση μας σε ένα(ή παραπάνω) featured snippet είναι ξεκάθαρο πως η Google επιβραβεύει το περιεχόμενο μας και ταυτόχρονα αποκτάμε επιπρόσθετη προβολή του brand μας. 

Local SEO

 Ένας τεράστιος αριθμός των προαναφερθεισών αναζητήσεων μηδενικού κλικ είναι τοπικές αναζητήσεις για τις οποίες τα αποτελέσματα εμφανίζονται στα λεγόμενα Local Packs: To local SEO είναι ένας εξαιρετικά αποδοτικός τρόπος online προώθησης μιας επιχείρησης τοπικά. Επενδύοντας στο local SEO, προωθείτε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας σε τοπικούς πελάτες την ίδια στιγμή που τα αναζητούν στο διαδίκτυο.Τι κάνουμε για το local SEO? Ξεκινώντας με τη δημιουργία μιας σελίδας στο Google My Business, θα καλύψετε έναν τεράστιο αριθμό αναζητήσεων που περιέχουν τα κατάλληλα keywords, όπως "κοντά μου" ή "διεύθυνση" και "αριθμός τηλεφώνου".Φυσικά η βελτιστοποίηση θα πρέπει να συνεχιστεί με τα κατάλληλα backlinks. Επενδύοντας στην έρευνα των κατάλληλων συνδέσμων που η Google θεωρεί “hot” για την τοποθεσία σας (πχ αν βρίσκεστε σε μια συγκεκριμένη περιοχή να έχετε links από σχετικούς τοπικους καταλόγους ή portals/οδηγούς της περιοχής σας).Άλλες ιδέες για να εμπλουτίσετε την καταχώρησή σας είναι:
 • FAQs για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας
 • Φωτογραφίες σχετικές με την επιχείρησή σας και την έδρα σας (τοποθεσία ή κάποια νέα προσθήκη στη λίστα των προϊόντων/υπηρεσιών σας).
 • Δημοσίευση events ή άλλων ειδικών περιστάσεων.
 

Voice Search

Με τη βοήθεια πρωτοτυπιών όπως Assistant, Apple’s Siri και Amazon’s Alexa, η φωνητική αναζήτηση έχει διανύσει μίλια. Έως το 2020 προβλέπεται ότι το ποσοστό των ανθρώπων που θα έχουν smart speaker θα είναι 55%.Για να βελτιστοποιήσουμε το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας για τις φωνητικές αναζητήσεις, θα πρέπει να εντοπίσουμε τις φράσεις που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο στις καθημερινές τους συζητήσεις.Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε και να βελτιστοποιήσουμε το περιεχόμενο μας  για  μακρύτερες φράσεις που ακούγονται φυσικά. Π.χ. οι άνθρωποι μπορεί να γράψουν νέα SEO trends 2021 αλλά να αναζητήσουν προφορικά Ποια είναι τα νέα SEO trends για το 2021. 

Το χτίσιμο του Brand πρέπει να γίνει προτεραιότητα (Linkbuilding & Brandbuilding)

 Παρ’ολο που το social media engagement ή τα posts στο Youtube έχουν περιορισμένο και έμμεσο αντίκτυπο στις κατατάξεις ενός site, αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξυπηρετούν το SEO.Στην πραγματικότητα, επηρεάζουν σημαντικά το Brand SERP της επιχείρησής σας που είναι ένα σύνολο αποτελεσμάτων που η Google παρουσιάζει όταν οι χρήστες ψάχνουν κάποιο brand.Ό,τι ποστάρετε στο Youtube, Facebook, Instagram, Twitter σε συνδυασμό με το πόσο συχνά το ποστάρετε, αποτελεί περιεχόμενο που η Google ανασύρει ως αποτέλεσμα αναζήτησης στο brand σας και το παρουσιάζει με τη μορφή του Brand SERP.Η Google εκτιμάει τους υγιείς και ενεργούς social media  λογαριασμούς και τους επιλέγει σαν αποτέλεσμα στους χρήστες της. Τι χρειάζεται να κάνει μια επιχείρηση για να “εκμεταλλευτεί το social engagement” προς όφελος του SEO; Παρακάτω θα βρείτε μερικά απλά βήματα:
 • Δώστε στον λογαριασμό σας μικρή και περιεκτική περιγραφή που αντανακλά το περιεχόμενο του brand σας και ότι αυτό προσφέρει.
 • Εάν σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε το URL μιας πλατφόρμας, βάλτε σε αυτό το brand name σας.
 • Ενθαρρύνετε τους ευχαριστημένους χρήστες να αφήσουν θετικό feedback σε όποια πλατφόρμα είναι εφικτό. Αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα αναζήτησης που εμφανίζεστε και είναι σημαντικό.
 • Δημοσιεύστε σταθερά σχετικό περιεχόμενο για να εμφανίζεστε στα SERP πχ για το Twitter card.
Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να χάσετε πολύτιμο χρόνο για να δημοσιεύετε περιεχόμενο σε κάθε πλατφόρμα. Επικεντρωθείτε σε αυτές με τις οποίες αλληλοεπιδρά περισσότερο το δικό σας κοινό. 

UX

 Το μεγαλύτερο trend στο οποίο οι ενημερωμένοι SEO experts πρέπει να δώσουν βάση για το 2021 είναι το User’s Experience. Με αυτό εννοούμε τη συνολική εμπειρία του χρήστη από την αρχική του αλληλεπίδραση με τα  αποτελέσματα της Google, την περιήγηση στη σελίδα, μέχρι και την αποχώρησή του από ένα site.Πρέπει με λίγα λόγια να σκεφτόμαστε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον χρήστη να έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία ενώ παράλληλα να συλλογιζόμαστε ποιά είναι η αξία που παρέχουμε στους χρήστες μας. 

 Web Core Vitals

 Τα Core Web Vitals είναι 3 δείκτες  που αξιολογούν την εμπειρία του χρήστη σε μια σελίδα:
 1. Πόσο γρήγορα και με σωστή ροή κατεβαίνει μια σελίδα.
 2. Πόσο σύντομα η σελίδα ανταποκρίνεται στην αλληλεπίδραση με τον χρήστη (κλικ σε κάποιο link ή button).
 3. Πόσο εύκολα μπορεί ο χρήστης να περιηγηθεί στη σελίδα μέσω κινητού (κατά πόσο αλλάζει η διάταξη ενώ φορτώνει).
Πρόσφατα η Google ανακοίνωσε ότι το πόσο θετικά ανταποκρίνεται μια σελίδα σε αυτούς τους δείκτες, θα αποτελεί κριτήριο για να εμφανίζεται ψηλά στις κατατάξεις.Αυτό σημαίνει πως από δω και στο εξής θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν πώς μια σελίδα κάνει τον χρήστη να νιώθει και όχι απλά αν η σελίδα είναι προσβάσιμη και κατανοητή στον crawler της μηχανής αναζήτησης.Σημαίνει επίσης πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να εντοπίσουμε σε τι κατάσταση είναι το site μας σε σχέση με αυτούς τους δείκτες τις προτεινόμενες λύσεις (π.χ. Lighthouse)Με λίγα λόγια η Google αρχίζει να εξετάζει αν ένα site δημιουργεί στον χρήστη ευχάριστη ή ενοχλητική αίσθηση.  

Προγραμματισμός - Technical SEO - (Automation)

 Το 2021 προστάζει μεταξύ άλλων και την αυτοματοποίηση πολλών και χρονοβόρων SEO εργασιών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ενασχόλησης με τα θεμελιώδη και σημαντικά στοιχεία του marketing όπως:
 • Branding
 • Εμπειρία αγοραστή
 • Χρήση της γλώσσας του αγοραστή
 • Storytelling
 • Ανθρώπινη προσέγγιση
 • Strategy
Ο προγραμματισμός κάνει τους SEO experts ακόμα καλύτερους και αυτό αποδεικνύεται από την ευρεία εφαρμογή του Technical SEO. Σημαντικές σε αυτή την κατεύθυνση αποδεικνύονται οι γλώσσες προγραμματισμού όπως η Python και η R. 

Προσωπικά δεδομένα

 Σήμερα πιο πολύ από ποτέ είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου. Το 85% των online αγοραστών αποφεύγουν websites που δεν είναι ασφαλή. Οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο προσεκτικοί με την ασφάλειά τους στο Διαδίκτυο από ποτέ. Τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να παραμένουν ιδιωτικά με κάθε τρόπο και σε κάθε ιστότοπο.Η ασφάλεια είναι ακόμη πιο επιτακτική εάν ο ιστότοπος αφορά την πώληση ή μεταπώληση αγαθών, καθώς οι χρήστες κοινοποιούν εκεί δεδομένα σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κάρτες τους. Θα πρέπει επομένως να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στα  πιστοποιητικά ασφαλείας που απαιτούνται για να είναι ασφαλείς  οι χρήστες. Τι ακριβώς είναι αυτά τα πιστοποιητικά που πρέπει να διαθέτει μια ιστοσελίδα; Πρόκειται για τα SSL πιστοποιητικά τα οποία ελέγχουν ότι μια online σελίδα πληροί τις προϋποθέσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Έτσι όταν ο χρήστης επιχειρεί να αποστείλει εμπιστευτικές πληροφορίες σε έναν server στο διαδίκτυο, ο browser ελέγχει το πιστοποιητικό και πραγματοποιεί την ασφαλή σύνδεση.Η κατάσταση "Μη ασφαλής" για έναν ιστότοπο είναι ένας γρήγορος τρόπος για να χάσει τις κατατάξεις του. Η Google λαμβάνει υπόψη την κατάσταση ασφάλειας ενός ιστότοπου κατά την επιλογή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Πρόκειται για έναν παράγοντα κατάταξης που εμφανίζεται στους 10 κορυφαίους από τους πιο σημαντικούς. Προστατέψτε λοιπόν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σας και η Google θα σας ανταμείψει. 

COVID-19 Εποχή

 Από τότε που άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές του έτους, το COVID-19 έχει μεταμορφώσει ολόκληρο τον κόσμο. Η Google ωστόσο ανταποκρίθηκε άμεσα στην κατάσταση προχωρώντας σε νέα reviews ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και την ομάδα της. Προχώρησε επίσης σε νέο Core Update τον Μάιο του 2020 το οποίο ανέδειξε ιστότοπους υψηλής ποιότητας.Αποδεικνύοντας έτσι ότι τα αποτελέσματα της Google επηρεάζονται και ρυθμίζονται με βάση την επικαιρότητα (πανδημία) και την παγκόσμια πραγματικότητα. Αυτό δε συνέβη όμως και με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, για τις οποίες η πανδημία ανέδειξε πόσο απροετοίμαστες ήταν για μια αντίστοιχη κατάσταση.Ο σχεδιασμός λοιπόν στρατηγικής για την αντιμετώπιση κρίσεων είναι απαραίτητη για κάθε επιχείρηση. Συγκεκριμένα απαιτείται:
 • Η διαμόρφωση συγκεκριμένης επικοινωνίας σε περίπτωση κρίσης.
 • Η ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν ενημερώσεις στον ιστότοπό σας, στην καταχώρηση του Google My Business και οπουδήποτε αλλού.
 • Η διαμόρφωση πλάνου για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το κοινό σας σε μια περίοδο κρίσης.
Με λίγα λόγια το SEO δεν είναι κάτι στατικό αλλά πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη ανάλογα με την πραγματικότητα. Όπως προαναφέραμε η βελτιστοποίηση δεν αφορά μόνο τις μηχανές αναζήτησης αλλά και τις ανάγκες του χρήστη.Ανάλογα με την επικαιρότητα το SEO όπως και τα υπόλοιπα κανάλια του digital marketing πρέπει να αφουγκράζεται την ανάγκη του χρήστη σήμερα και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ικανοποιηθεί αυτή. 

User & Search Intent

 Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Google όσο μεγαλώνει γίνεται εξυπνότερη. Από τότε που κυκλοφόρησε το BERT Update, η μηχανή αναζήτησης απέκτησε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται την πρόθεση του χρήστη κι όχι απλά να ανασύρει αποτελέσματα με βάση την κατανόηση των λέξεων.Ο λόγος που το συγκεκριμένο update θεωρήθηκε “κλειδί” είναι επειδή μεταμόρφωσε πλήρως την εμπειρία της αναζήτησης στη Google. Σήμερα όλο και περισσότεροι χρήστες αναζητούν κάτι στη Google με τον ίδιο τρόπο που μιλούν στην καθημερινότητά τους. Σε αυτό συνέβαλε και το Voice Search. Η Google ανταποκρίνεται σε αυτή την εξέλιξη και το ίδιο καλούνται να κάνουν και οι online επιχειρήσεις.Η εποχή στην οποία βελτιστοποιούσαμε ένα site για τα τυπικά keywords που θέλαμε να εμφανίζεται ή που θεωρούσαμε ότι χρησιμοποιούν οι χρήστες, τελείωσε. Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε μεθοδικά και να αναρωτηθούμε γιατί οι χρήστες ψάχνουν αυτό που ψάχνουν.Ψάχνουν πληροφορίες για να επικοινωνήσουν μαζί μας, θέλουν να αγοράσουν ή αναζητούν την καλύτερη προσφορά; Θα πρέπει να κατανοήσουμε την ποικιλία των customer journeys και να χτίσουμε με βάση αυτό την SEO στρατηγική μας.

 

ROI Oriented (Not Just Traffic)

Καθώς αυξάνεται το expertise στο SEO, εδραιώνεται η παραδοχή ότι το SEO είναι ένα performance κανάλι.  Το SEO δεν προορίζεται απλά για  την αύξηση traffic, την ενίσχυση του authority και το brand awareness μιας ιστοσελίδας. Είναι ένα κανάλι που έχει τη δυνατότητα να επιφέρει κέρδος, τα αποτελέσματά του είναι απολύτως μετρήσιμα και μάλιστα σημειώνει πολύ υψηλό ROI . Η ερχόμενη περίοδος επιβάλλει, μέσω της εξειδίκευσης στη μελέτη των data και τη δημιουργία στοχευμένης στρατηγικής, οι SEO ενέργειες να εναρμονίζονται με τους συνολικούς στόχους της επιχείρησής, την ανάπτυξή της και την αύξηση της κερδοφορίας της. 

Συμπέρασμα

 Η Google είναι ένας “ζωντανός οργανισμός”. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή γιατί συνεχώς μεγαλώνει, εξελίσσεται και μαθαίνει καινούργια πράγματα.Εκτός από τα επίκαιρα trends, μην ξεχνάτε πως το SEO αποτελείται και από ποιοτικούς πυλώνες οι οποίοι πρέπει πάντα να υπάρχουν προκειμένου ένα site να ανεβαίνει στην κορυφή. Ένας από αυτούς είναι και η κατάλληλη SEO ομάδα που θα αναλάβει την βελτιστοποίηση του site σας. Εμπιστευτείτε το επαγγελματικό excellence που διακρίνει  τη Neat & Proper βγείτε κερδισμένοι με τη βοήθεια του SEO Department της.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570184029{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="page-pagination"] [xyz-ips snippet="author-box"][/vc_column_text][vc_custom_heading text="Προτεινόμενα Άρθρα" font_container="tag:h1|font_size:30px|text_align:center|color:%23ed344a" google_fonts="font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal" css=".vc_custom_1552570225331{padding-bottom: 30px !important;}"][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570231853{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column][na_posts_carousel excerpt="0" comment="none" catg="none" dot="false" txtclr="#000000" dateclr="#000000" descclr="#888888" settings="size:5|order_by:rand|post_type:post|categories:48"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1549476856314{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 80px !important;background-color: #78d9fe !important;}"][vc_column][vc_column_text]

LIKE WHAT YOU SEE?

Let's work together

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1547288178469{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 20px !important;}"][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_single_image image="883" img_size="80x80" alignment="center"][vc_column_text] [/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Athens digital agency network member badge light[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row_content_no_spaces" content_placement="top"][vc_column offset="vc_hidden-lg vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element="yes"][vc_column][ultimate_google_map zoom="12"][/ultimate_google_map][/vc_column][/vc_row]

Κόστος & SEO: Μάθετε Πόσο Πραγματικά Κοστίζει (& Αξίζει) Το SEO

[vc_row bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_mobile="mobile" ult_hide_row_mobile_large="xl_mobile" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109396760{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_large_screen="large_screen" ult_hide_row_desktop="desktop" ult_hide_row_tablet="tablet" ult_hide_row_tablet_small="xs_tablet" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109415607{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class="container-blogcont" css=".vc_custom_1539860423221{padding-top: 0px !important;}"][vc_column width="1/6" el_class="stickyclass" offset="vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][vc_widget_sidebar sidebar_id="thalia"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text]  Για να έχετε βρεθεί σε αυτό το άρθρο, θεωρούμε σίγουρο το ότι γνωρίζετε ήδη τι είναι το SEO & πώς μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί στο πολύ ανταγωνιστικό digital τοπίο.Αφού, λοιπόν, έχετε αποφασίσει ότι πρέπει να «κάνετε SEO» το επόμενο ερώτημα που έρχεται φυσικά, είναι το πόσο κοστίζει. Σαφώς το κόστος μιας οποιαδήποτε ενέργειας ή υπηρεσίας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στο αν τελικά θα την επιλέξτε.

Ποιο είναι επομένως το κόστος του SEO;

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν υπάρχει flat κόστος και η σωστή απάντηση είναι «Εξαρτάται!».Επειδή σίγουρα αυτή η απάντηση δεν ικανοποιεί το ερώτημά σας, ας δούμε λίγο παρακάτω τι εννοούμε, τα «είδη» κόστους που υπάρχουν και φυσικά τα αποτελέσματά τους. 

Κατασκευή site/e-shop + Δώρο το SEO

 Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουμε ακούσει από τότε υποψήφιους και νυν πελάτες μας, ότι έχουν κάνει SEO καθώς ήταν «πακέτο» με την κατασκευή της ιστοσελίδας τους ή του e-shop τους.

«Παρακαλώ επαναλάβετε την απάντησή σας»

Πηγή: https://media.giphy.com/media/clspXK4twFiGjTwxOZ/giphy.gif

Το SEO είναι μια ξεχωριστή υπηρεσία, η οποία για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται συγκεκριμένο σχεδιασμό, βάσει έρευνας και οι ώρες που απαιτούνται, σίγουρα δεν μπορούν να θεωρηθούν «δώρο». Τι «κερδίζετε» σε αυτήν την περίπτωση:
 • Τυπική βελτιστοποίηση του site σας στην καλύτερη των περιπτώσεων
 • Μηδαμινά αποτελέσματα
 • Δεν πληρώνετε extra χρήματα ή το κόστος είναι τόσο μικρό ανά μήνα, που μπορεί και να μην θυμάστε ότι το πληρώνετε.
 

Το οικονομικό & γρήγορο SEO

 Με μόλις 50 ή 100€ τον μήνα μπορείτε να κάνετε SEO. Αλήθεια μπορείτε. Τι SEO θα είναι αυτό; Περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες & ποια είναι τα αποτελέσματα που θα έχετε σε X μήνες; Είναι ασφαλές;Αν κάποιος σας πει ότι θέλει το παραπάνω ποσό και θα σας φέρει μάλιστα γρήγορα αποτελέσματα, θα σας λέγαμε να το ξανασκεφτείτε. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας τι είναι πραγματικά το SEO & πόσο περίπλοκο είναι, για να μπορέσει να «λειτουργήσει» με τόσα λίγο χρήματα. Αν δεν είστε σίγουροι τι είναι το πραγματικό SEO, σας έχουμε την απάντηση λίγο παρακάτω.Τι «κερδίζετε» σε αυτήν την περίπτωση:
 • Ενδεχομένως μερικές κατατάξεις σε keywords, τα οποία μπορεί να μην έχουν καμία σημασία για το business σας
 • Αν δείτε πολύ καλά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λογικά «φλερτάρετε» με κάποιο google penalty και μην απορήσετε αν μετά από λίγο καιρό, τα αποτελέσματα «ξεφουσκώσουν» απότομα.
 • Κατά πάσα πιθανότητα, έχετε «πετάξει» 1200€ μετά από 12 μήνες.

Τι χάνετε και στις παραπάνω 2 περιπτώσεις;

Την πραγματική αξία που μπορεί να προσφέρει το SEO στο Business σας.

 

The REAL SEO Definition Explained

 

Ο ορισμός:

Είστε σίγουρα familiar με τον ορισμό του SEO. Στόχος των ενεργειών που περιλαμβάνει, είναι να βρεθείτε στην 1η σελίδα της Google (και άλλων μηχανών αναζήτησης) για λέξεις -φράσεις (keywords) που αναζητούν οι χρήστες και έχουν άμεση σχέση με το business σας. Μέσω αυτών των κατατάξεων, θα ενισχυθεί το traffic της ιστοσελίδας/e-shop σας, με απώτερο στόχο την αύξηση των εσόδων σας. 

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται η αξία:

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε 3 σημεία:
 • Λέξεις -φράσεις που αναζητούν οι χρήστες
Δεν έχει καμία απολύτως αξία για ένα site, να εμφανίζεται στην 1η σελίδα για φράσεις, τις οποίες δεν χρησιμοποιεί κανένας χρήστης. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα e-shop με παπούτσια. Αν κανένας χρήστης δεν ψάχνει για «γυναικεία παπούτσια», ποιο το όφελος από το να είστε στην 1η σελίδα για αυτήν την αναζήτηση; Απολύτως κανένα.Σκεφτείτε το απλά. Έστω ότι θέλετε να τοποθετήσετε μια ταμπέλα, στην οποία διαφημίζετε την επιχείρησή σας. Θα επιλέγατε έναν δρόμο, ο οποίος είναι κλειστός; Αντίστοιχα λοιπόν, τα keywords που θα επιλέξετε να στοχεύσετε, θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα σημαντικό όγκο αναζητήσεων.Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί ότι απλά ο αριθμός των αναζητήσεων, δεν αρκεί για να καταλήξετε στις παραπάνω φράσεις. Ο σχεδιασμός μιας SEO στρατηγικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από αναλυτική έρευνα της εκάστοτε αγοράς, την οποία μόνο ένας έμπειρος SEO Expert μπορεί να πραγματοποιήσει σε βάθος.Takeaway: Θα εμφανίζεστε σε φράσεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες, την στιγμή που τις αναζητούν.
 • Λέξεις-φράσεις που έχουν άμεση σχέση με το business σας
Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα της ταμπέλας και με προϋπόθεση ότι δεν θα επιλέγατε, φυσικά, έναν κλειστό δρόμο για την διαφήμισή σας. Αν λοιπόν, το κατάστημά σας πουλάει παπούτσια, θα διαφημίζατε στην ταμπέλα σας ρούχα; Αντίστοιχα λοιπόν, θα πρέπει να επιλέξετε τις φράσεις, που χρησιμοποιούν πραγματικά οι χρήστες, αναζητώντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.Μάλιστα, δεν αρκεί απλώς να επιλέξετε 5-6 σχετικά keywords, τα οποία σημειώνουν τον μεγαλύτερο όγκο, αλλά να εστιάσετε στο σύνολο των κατηγοριών που σας ενδιαφέρουν, προσπαθώντας να εμφανίζεστε για όσο το δυνατόν περισσότερα κατάλληλα keywords, ανά κατηγορία.Με αυτόν τον τρόπο, έχετε περισσότερες ευκαιρίες να εμφανιστείτε στα αποτελέσματα σε πολλές φάσεις της αναζήτησης ( customer journey) ενός υποψήφιου πελάτη σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να επιλέξει εσάς, έναντι κάποιου ανταγωνιστή σας.Takeaway: Θα εμφανίζεστε για φράσεις απολύτως σχετικές με αυτό που προσφέρετε.
 • Με απώτερο στόχο την αύξηση των εσόδων σας
Το SEO θα πρέπει να αποτελεί μέρος της συνολικής digital marketing στρατηγικής σας, άρα θα πρέπει κι αυτό να έχει ως απώτερο στόχο, την αύξηση των εσόδων σας. Τα αποτελέσματα του, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και μετρήσιμα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσετε να δείτε την απόδοση της επένδυσης (ROI) η οποία όπως θα δούμε παρακάτω, μπορεί να είναι πολύ υψηλή,  αν φυσικά όλα γίνουν σωστά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό.Takeaway: Το SEO θα αυξήσει τα έσοδά σας και μάλιστα, με καλύτερη απόδοση σε σχέση με άλλα διαφημιστικά κανάλια.

Αφού, λοιπόν «ξεκαθαρίσαμε» λίγο τον ορισμό του SEO, μήπως να δούμε τώρα πόσο κοστίζει;

 

Το κόστος του SEO στην Ελλάδα

 Το μέσο κόστος στην Ελλάδα, είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, μπορεί να κυμαίνεται από 500€ έως και 2000€/μήνα. Προσοχή, εδώ μιλάμε για πραγματικό SEO, όχι αυτό των 50 και 100€, από το οποίο όπως προείπαμε, έχετε πολλά να χάσετε και λίγα να κερδίσετε.Όμως, όπως θα έχετε σκεφτεί κι εσείς μέχρι τώρα, μια τιμή από μόνη της δεν αρκεί, σωστά; Ακόμη και από το παραπάνω κόστος, εντοπίζουμε μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της κατώτερης και ανώτερης τιμής. 

Οπότε, θα μείνω στην αρχική δήλωση και θα πω ότι το κόστος του SEO «Εξαρτάται!»

 

Παράγοντες SEO κόστους

Όπως κάθε business είναι διαφορετικό από κάθε άλλο, παρά τις ομοιότητες που μπορεί να παρουσιάζουν, έτσι και κάθε SEO, θα πρέπει να μελετάται διαφορετικά. Αν μιλάμε, λοιπόν για μια πολύ μικρή και μη ανταγωνιστική κατηγορία (ως προς τα αποτελέσματα της Google), το κόστος για SEO ενέργειες, μπορεί να είναι σαφώς μικρότερο. Αυτό απλουστευμένα, μπορούμε να το εξηγήσουμε ως εξής:
 • Μικρότερο site, Μικρότερη Αγορά, Μικρότερος Ανταγωνισμός = Λιγότερες Ενέργειες (άρα και μικρότερο κόστος)
Αντιθέτως, αν μιλάμε για μια πάρα πολύ ανταγωνιστική αγορά, οι ενέργειες δεν θα είναι απλώς περισσότερες, αλλά θα να είναι και ακριβότερες, καθώς ενδέχεται να χρειάζεται η ενίσχυση του authority του e-shop/site με αναφορές & links σε ισχυρά sites, τα οποία κοστολογούν μια αναφορά τους πολύ ακριβά.Με αντίστοιχο τρόπο, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι: 
 • Μεγαλύτερο site, Μεγαλύτερη Αγορά, Υψηλότερες Ανταγωνισμός = Περισσότερες & Ακριβότερες Ενέργειες (άρα και μεγαλύτερο κόστος)
Από τα παραπάνω παραδείγματα, γίνεται ξεκάθαρο το γιατί δεν υπάρχει μια flat τιμή SEO. Επιπλέον, εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, πολύ σημαντικά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψιν κατά την κοστολόγηση είναι:
 • Το status του e-shop/site σας
Αν για παράδειγμα έχετε ήδη παρουσία στα οργανικά αποτελέσματα ή έχετε έναν νέο domain με πολύ χαμηλούς δείκτες  authority. Αντίστοιχα, που «στέκεστε» σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας.
 • Οι στόχοι που έχετε ως business
Το SEO πρέπει να αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής σας και θα πρέπει να συμβαδίζει με τους συνολικούς σας στόχους. Ανάλογα με το budget που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε, μπορεί οι ενέργειες να είναι πιο συγκρατημένες (μικρότεροι στόχοι) ή πιο ευρείες (μεγαλύτεροι στόχοι).
 • Η γεωγραφική στόχευση
Είναι λογικό, πως αν επιθυμείτε να στοχεύσετε σε περισσότερες χώρες/γλώσσες, το κόστος θα είναι υψηλότερο. 

Από τον «ορισμό», στο κόστος, στη στρατηγική

 Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ κόστους και πραγματικής αξίας.  Ειδικά όταν μιλάμε για το SEO,  το μέγεθος της αξίας που μπορεί να προσφέρει είναι μεγάλο, αρκεί φυσικά να γίνει σωστάπραγματική αξία του SEO έρχεται μέσα από έρευνα, ανάλυση, σχεδιασμό και πολλές, πολλές εργατοώρες. Η χάραξη μίας SEO στρατηγικής, η οποία θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, θα πρέπει να «ικανοποιεί» 3 πολύ απαιτητικά μέρη:
 • Το business σας
 • Τους χρήστες (aka υποψήφιους πελάτες σας)
 • Την Google (aka την μηχανή αναζήτησης)
Για την ικανοποίηση και των τριών μερών, είναι σαφές ότι χρειάζεται εις βάθος ανάλυση του εκάστοτε business και των βασικών ανταγωνιστών του, έρευνα και μελέτη των data για τον τρόπο που αναζητούν οι χρήστες για το business και βαθιά γνώση και εμπειρία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο «ικανοποιείται» η, πλέον, τόσο απαιτητική Google.

The SEO actions = Τι πληρώνετε

Οι παραπάνω ενέργειες και ο σχεδιασμός της στρατηγικής, αποτελούν ένα μέρος του κόστους. Επιπλέον, κάποιες ενδεικτικές ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται τόσο σε αρχικό στάδιο όσο και μήνα-μήνα είναι οι εξής:
 • Keyword Research:
Έρευνα για λέξεις και φράσεις σχετικές με το business σας
 • Ανάπτυξη περιεχομένου on-site & off-site:
Συγγραφή κειμένων για τις κεντρικές σας κατηγορίες/υπηρεσίες, meta data, Blog Posts κλπ (on-site) αλλά και περιεχομένου που δημοσιευθεί/προωθεί σε άλλα sites (off-site)
 • Competitors Analysis & Monitoring:
Μελέτη και παρακολούθηση των ανταγωνιστών σας
 • Internal Linking:
Στρατηγικός σχεδιασμός των εσωτερικών συνδέσμων.
 • Outreach
Έρευνα, προσέγγιση, επικοινωνία και κλείσιμο συνεργασιών με άλλα sites για την δημιουργία συνδέσμων & αναφορών προς τον ιστότοπό σας
 • Link Building Strategy
Σχεδιασμός και εκτέλεση των ενεργειών απόκτησης συνδέσμων
 • Technical Checks
Έλεγχος όλων των παραμέτρων που μπορεί να επηρεάζουν την σωστή «ανάγνωση» και «καταχώρηση» του site σας από τις μηχανές αναζήτησης.
 • Monitor & Reporting
Μελέτη και ανάλυση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με την πορεία των ενεργειών που πραγματοποιούνται σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί
 • Suggestions/Repeat
Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα προτείνονται αλλαγές και νέες ενέργειες για την επίτευξη & την διεύρυνση των στόχων που έχουν τεθεί. Φυσικά τα παραπάνω, για να οδηγήσουν στην επιτυχία ενός SEO Project, απαιτούν εμπειρία, εξειδίκευση και παρακολούθηση όλων των trends και των αλλαγών που πραγματοποιεί η Google.

Η «συνωμοσία» του SEO

 To SEO αποτελεί ένα από τα πιο «πολυσυζητημένα» έως και «παρεξηγημένα» κομμάτια του Digital Marketing, ειδικά στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει σαφώς από την πολυπλοκότητά του καθώς ένα μέρος του ορίζεται ως «πολύ τεχνικό» για να το αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτό, αλλά και από τις «κακές» εμπειρίες, που μπορεί να είχε στο παρελθόν με «επαγγελματίες».Όλοι όσοι ασχολούμαστε χρόνια με το SEO, βρισκόμαστε συχνά σε αυτήν την δύσκολη θέση, να υπερασπιστούμε την αποδοτικότητα και την πραγματική αξία του. Αυτό που σας προτρέπουμε να κάνετε, είναι να μάθετε περισσότερα σχετικά με το SEO, ώστε να μπορείτε να αξιολογήσετε τα αποτελέσματά του.Φυσικά, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ως προς την επιλογή εταιρείας SEO, κάτι που θα πρέπει να ισχύει πάντα, πριν επιλέξετε οποιοδήποτε συνεργάτη. 

Τελικά ποια είναι η πραγματική αξία του SEO

 Η φράση “οι χρήστες εμπιστεύονται και προτιμούν τα φυσικά αποτελέσματα της Google μπορεί να είναι χιλιοειπωμένη” αλλά συνεχίζει να ισχύει εφόσον το 70% των χρηστών κάνουν click στα organic results.Μέσω του SEO, μπορείτε να αποτελέσετε μέρος ενός από τα πιο ισχυρά marketing assets, την Google, στην οποία ξεκινάει το 93% των online εμπειριών. Θα εμφανίζεστε την ώρα που οι χρήστες αναζητούν κάτι που έχετε να τους προσφέρετε και μάλιστα, σε πολλά στάδια του customer’s journey.  Έτσι θα αυξήσετε την επισκεψιμότητα σας, τις πωλήσεις σας και τον τζίρο σας.Επιπλέον, μιλώντας για τζίρο, το SEO σημειώνει πολύ υψηλό ROI, που τελικά σημαίνει ότι το αρχικό κόστος που θα επενδύσετε, το οποίο μπορεί να σας φαίνεται υψηλό, θα σας προσφέρει πολλά περισσότερα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένα μέσο SEO ROI είναι 10, κι έχουμε αποδείξεις στα SEO Cases. 

Τι θα λέγατε λοιπόν να συνεργαστείτε με ένα τριπλά βραβευμένο στο SEO agency, που μπορεί να σας προσφέρει την πραγματική αφο SEO ση που αξίζει το business σας;

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να μάθετε περισσότερα!

 [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570184029{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="page-pagination"] [xyz-ips snippet="author-box"][/vc_column_text][vc_custom_heading text="Προτεινόμενα Άρθρα" font_container="tag:h1|font_size:30px|text_align:center|color:%23ed344a" google_fonts="font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal" css=".vc_custom_1552570225331{padding-bottom: 30px !important;}"][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570231853{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column][na_posts_carousel excerpt="0" comment="none" catg="none" dot="false" txtclr="#000000" dateclr="#000000" descclr="#888888" settings="size:5|order_by:rand|post_type:post|categories:48"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1549476856314{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 80px !important;background-color: #78d9fe !important;}"][vc_column][vc_column_text]

LIKE WHAT YOU SEE?

Let's work together

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1547288178469{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 20px !important;}"][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_single_image image="883" img_size="80x80" alignment="center"][vc_column_text] [/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Athens digital agency network member badge light[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row_content_no_spaces" content_placement="top"][vc_column offset="vc_hidden-lg vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element="yes"][vc_column][ultimate_google_map zoom="12"][/ultimate_google_map][/vc_column][/vc_row]

Τι Είναι SEO?

[vc_row bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_mobile="mobile" ult_hide_row_mobile_large="xl_mobile" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109396760{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_large_screen="large_screen" ult_hide_row_desktop="desktop" ult_hide_row_tablet="tablet" ult_hide_row_tablet_small="xs_tablet" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109415607{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class="container-blogcont" css=".vc_custom_1539860423221{padding-top: 0px !important;}"][vc_column width="1/6" el_class="stickyclass" offset="vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][vc_widget_sidebar sidebar_id="thalia"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text]Τι σημαίνει SEO; Αυτή είναι μια από τις συχνότερες απορίες των πελατών μας. Με πολύ απλά λόγια, το SEO είναι η πρακτική που σας επιτρέπει να αυξήσετε ποσοτικά και ποιοτικά την επισκεψιμότητα του site σας, μέσα από τα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. 

1.      Τι είναι το SEO

Τo SEO (όπως συνηθίζουμε να το λέμε στα ελληνικά σεο) είναι ουσιαστικά τα αρχικά από το Search Engine Optimization το οποίο μεταφράζεται ως “Βελτιστοποίηση για την μηχανή αναζήτησης”.Ουσιαστικά το SEO είναι η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων & e-shop ως προς τις λέξεις/φράσεις/κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν και έχουν άμεση σχέση με τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα μας, με σκοπό την κατάταξη αυτών σε υψηλότερες θέσεις, στα φυσικά αποτελέσματά μια μηχανής αναζήτησης (όπως η Google). Συνοπτικά, είναι η ‘ανακαίνιση’ μιας ιστοσελίδας ή ενός e-shop, ώστε να είναι λειτουργική, εύχρηστη και ελκυστική προς τον χρήστη και τις μηχανές αναζήτησης.Έστω, για παράδειγμα, ότι έχεις ένα e-shop με λευκά είδη σπιτιού και είδη διακόσμησης. Το SEO σου δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζεσαι στην πρώτη σελίδα της Google για αναζητήσεις σχετικές με την κατηγορία σας: π.χ. λευκα ειδη.Με αυτόν τον τρόπο αυτοί οι χρήστες μετατρέπονται σε επισκέπτες στο e-shop σου και μέρος αυτών σε πελάτες σου! 

2.      Γιατί πρέπει να επενδύσει μια επιχείρηση στο SEO

Αν αναλογιστούμε πως το 84% των παγκόσμιων αναζητήσεων πραγματοποιούνται στη Google, δικαίως θεωρείται η πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης στον πλανήτη. Αυτό αναπόφευκτα, σημαίνει  πως είναι και το σημείο, στο οποίο κάθε επιχείρηση θέλει να εμφανίζεται.Με ποσοστό χρήσης 84% παγκοσμίως για οποιαδήποτε αναζήτηση, θα έλεγε κανείς πως η Google είναι η πιο διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης στον πλανήτη. Είναι άρα και το σημείο στο οποίο κάθε επιχείρηση θέλει να έχει παρουσία.Το SEO μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ιστότοπο. Από ένα e-shop, μια επιχειρηματική ιστοσελίδα, ένα blog ακόμη κι ένα site ιατρου! Medical SEO: Το πρώτο πράγμα που κάνει το 89% των υποψήφιων ασθενών  είναι να αναζητήσει στο Internet την πάθησή του με βάση τα συμπτώματα (π.χ πόνος στην κοιλιά). Επιπλέον, το 77% των ανθρώπων που ψάχνουν ιατρό, στρέφονται στη Google για την εύρεση του. Τέλος, από τις δισεκατομμύρια αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στη Google, 1 στις 20 αφορά ιατρικό θέμα.Λαμβάνοντας λοιπόν σοβαρά υπόψιν τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα της παρουσίας του ιατρικού site στα αποτελέσματα της Google και τη σημαντική ευκαιρία που προκύπτει καθώς μεγάλο μέρος των παραπάνω αναζητήσεων μπορεί να μετατραπεί σε επίσκεψη/ραντεβού στο ιατρείο σας. Ecommerce: Ένα από τα σημαντικότερα βήματα λειτουργίας ενός e-shop μετά την κατασκευή του, θα έπρεπε να είναι η SEO βελτιστοποίηση.Γιατί; Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους!Με το 93% των online εμπειριών να ξεκινάει από τη μηχανή αναζήτησης της Google καταλαβαίνουμε ότι η εμφάνιση στα αποτελέσματά της αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία. Μιλώντας όμως για τα αποτελέσματα δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στα πληρωμένα (στις διαφημίσεις της Google).  Και πάλι οι αριθμοί μας απαντούν.Η εμφάνιση ενός e-shop στα οργανικά αποτελέσματα, διασφαλίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών της Google θα το προτιμήσει. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται πως το 65% των αναζητήσεων καταλήγει σε click στα οργανικά/φυσικά αποτελέσματα και όχι στις διαφημίσεις.Με λίγα λόγια το 65% των αναζητήσεων που αφορούν το e-shop σου θα καταλήξουν σε ένα από τα οργανικά αποτελέσματα που θα εμφανίσει η Google. Αυτό σημαίνει ότι για να έχεις πρόσβαση στον μεγαλύτερο όγκο του traffic που σε ενδιαφέρει, πρέπει να εμφανίζεσαι ψηλά στη Google.Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση ενος Online Pet Shop.  Μια από τις βασικές σχετικές αναζητήσεις είναι η λέξη σκυλοτροφές με 1600 αναζητήσεις. Άρα το 65% των 1600 χρηστών- οι 1040 δηλαδή- θα επιλέξουν ένα από τα πρώτα οργανικά αποτελέσματα που θα εμφανίσει στην πρώτη σελίδα της η Google.Μέρος αυτού του traffic μπορεί να καταλήξει στο δικό σου e-shop! Business site ή b2b:   Ζούμε στην εποχή, όπου η ψηφιακή τεχνολογία και το Διαδίκτυο έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Ένα από τα πιο προφανή οφέλη ενός business site, είναι ότι επιτρέπει στους χρήστες να σας βρίσκουν online και να έρχονται εύκολα σε επαφή μαζί σας. Η ύπαρξη ενός αποδοτικού ιστότοπου, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πωλήσεις, που δεν θα είχατε κάνει διαφορετικά.Φυσικά οι αριθμοί κι εδώ είναι εντυπωσιακοί. Το 90% των B2B πελατών χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης για να βρουν την επιχείρηση που παράγει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν.Επιπλέον το 73% της συνολικής επισκεψιμότητας των B2B επιχειρήσεων προέρχεται από τα οργανικά αποτελέσματα και το 55% των online εσόδων οφείλεται επίσης στο traffic των οργανικών αποτελεσμάτων.Γιατί λοιπόν είναι κρίσιμη η εφαρμογή μιας B2B SEO στρατηγικής; Βασικό χαρακτηριστικό της B2B αγοράς είναι το μεγάλο customer Journey. Οι υποψήφιοι πελάτες, περνούν από πολλά και διαφορετικά στάδια πραγματοποιώντας αντίστοιχες αναζητήσεις οι οποίες τελικά θα τους οδηγήσουν στην επιλογή  ενός συνεργάτη. 

3.      Πώς λειτουργεί το SEO – Η  Μηχανή αναζήτησης της  Google

 Η μηχανή αναζήτησης Google εκτελεί τρεις πρωταρχικές λειτουργίες: Crawl:Η διαδικασία στην οποία η μηχανή αναζήτησης με αυτοματοποιημένα προγράμματα (γνωστά κι ως crawlers ή spiders) σαρώνει τον ιστό για να βρει νέο και ενημερωμένο περιεχόμενο, ακολουθώντας τα URLs. Το περιεχόμενο μπορεί να ποικίλει - μπορεί να είναι μια ιστοσελίδα, μια εικόνα, ένα βίντεο, ένα PDF κ.λπ.Το Googlebot (crawler) ξεκινά με τη λήψη μερικών ιστοσελίδων και στη συνέχεια ακολουθεί τους συνδέσμους σε αυτές τις ιστοσελίδες για να βρει νέες διευθύνσεις URL. Μέσα από αυτό το μονοπάτι συνδέσμων, το πρόγραμμα ανίχνευσης μπορεί να βρει νέο περιεχόμενο και να το προσθέσει στο ευρετήριο της Google - μια τεράστια βάση δεδομένων με διευθύνσεις URL. Index: Το περιεχόμενο που προκύπτει από τη διαδικασία ανίχνευσης, αποθηκεύεται και οργανώνεται στο ευρετήριο αναζήτησης. Από τη στιγμή που μια σελίδα βρίσκεται στο ευρετήριο, είναι υποψήφια να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα σε σχετική αναζήτηση. Rank:Μόλις λάβει η μηχανή αναζήτησης την εντολή μας (λέξη ή φράση που αναζητάμε), oι αλγόριθμοι της Google ανατρέχουν στην τεράστια βάση δεδομένων της και επιλέγουν με συγκεκριμένα κριτήρια τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον χρήστη με σειρά σχετικότητας, το οποίο σημαίνει ότι η πρόθεση του χρήστη είναι πιθανότερο να εκπληρωθεί με τα αποτελέσματα της πρώτης σελίδας της Google.Για να αποφασίσει η Google ποιες από τις εκατομμύρια ιστοσελίδες που υπάρχουν θα εμφανιστούν στην 1η σελίδα για κάθε αναζήτηση του χρήστη, λαμβάνει υπόψιν της πάνω από 200 παράγοντες (e.g. ταχύτητα, ασφάλεια, backlinks, περιεχόμενο, internal links).Για να μπορέσει λοιπόν μια ιστοσελίδα να πληροί τα κριτήρια της Google ώστε να εμφανίζεται πρώτη στα αποτελέσματα αναζήτησης, χρειάζεται οπωσδήποτε το SEO. 

4. Τα βήματα για επιτυχημένο SEO

 
 • Keyword Research
To Keyword Research  αποτελεί μια μεγάλη έρευνα η οποία έχει ως στόχο να εντοπίσει όλα τα keywords ( λέξεις/φράσεις) που χρησιμοποιούν οι χρήστες αναζητώντας προϊόντα/υπηρεσίες σχετικές με την αγορά στην οποία ανήκει το site προς βελτιστοποίηση. Πολύ σημαντικό σημείο αυτής της ανάλυσης είναι η αποκωδικοποίηση αυτών των αναζητήσεων εντοπίζοντας την πρόθεση που “κρύβουν” λαμβάνοντάς το υπόψιν στον σχεδιασμό της στρατηγικής.Αν για παράδειγμα η πρόσθεση του χρήστη είναι να βρει πληροφορίες για κάτι (πχ μέλι ιδιότητες)  αλλά όχι να αγοράσει άμεσα τότε,  ένα keyword μπορεί να το στοχεύσουμε σε ένα blog post αντί την κατηγορία ενός e-shop. 
 • Market & Competitors Analysis
Η έρευνα αγοράς και η ανάλυση ανταγωνιστών είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε τη SEO στρατηγική μας. Μελετώντας ποιοι εμφανίζονται για τις αναζητήσεις που μας ενδιαφέρουν αποκτάμε μια ξεκάθαρη της αγοράς, του μεγέθους της & των χαρακτηριστικών των ανταγωνιστών μας απαντώντας σε ερωτήματα όπως:
 • Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές - βασικοί αντίπαλοί μας
 • Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος  της αγοράς
 • Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά των ανταγωνιστών
 • Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν οι ανταγωνιστές μας ;
 
 • Status
Το status ενός ιστότοπου είναι ουσιαστικά οι κατατάξεις που έχει ένα site (σε ποιές θέσεις εμφανίζεται στη Google και για ποιά keywords) και η δυναμική του. Για να μπορέσουμε λοιπόν να προχωρήσουμε στη βελτιστοποίηση του, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το τρέχον status του ιστότοπου. 
 • Strategy
Αφού συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, ακολουθεί ένα από τα πιο καίρια βήματα του SEO: η στρατηγική!Εδώ  θα πρέπει να αναφερθεί ότι το βήμα αυτό αποτελεί μελανό σημείο στο digital marketing της Ελλάδας το 2020, καθώς λίγοι αντιλαμβάνονται την πραγματική αξία μιας καλώς σχεδιασμένης SEO στρατηγικής για την επίτευξη του στόχου.Στη Neat με γνώμονα τα data & τους στόχους της επιχείρησής σου, προχωράμε στη δημιουργία μιας SEO καμπάνιας “κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου”. 
 • On-site SEO
 On-site βελτιστοποίηση είναι το σύνολο ενεργειών  που γίνονται σε έναν ιστότοπο (e-shop ή ιστοσελίδα) που αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας ώστε το περιεχόμενο της να είναι ποιοτικό και προσπελάσιμο από τον αλγόριθμο της Google και ταυτόχρονα χρήσιμο,  πλήρες και ελκυστικό για τον χρήστη.Κάποιες βασικές ενέργειες είναι:
 • Σχεδιασμός δομής/ κατηγοριοποίησης
 • Ανάπτυξη μοναδικών και βελτιστοποιημένων meta elements (Title Tags & Description Tags)
 • Ανάπτυξη μοναδικών και βελτιστοποιημένων κειμένων κατηγοριών
 • Στρατηγικό Interlinking (εσωτερικοί σύνδεσμοι)
 • URL Optimisation
 Το συστατικό επιτυχίας για την ανάπτυξη των παραπάνω, έγκειται στην σωστή εφαρμογή των data που έχουμε συγκεντρώσει από το Keyword Research και το Competitor Analysis. 
 • Technical Audits
Κομβικό στάδιο στην βελτιστοποίηση ενός site είναι και το technical audit (με ειδικά εργαλεία και hands on ελέγχους) με στόχο να εντοπιστούν και να διορθωθούν όλα τα τεχνικά θέματα που παρουσιάζει. 
 • Off-site SEO
 Σημαντικός παράγοντας για να αποκτήσουμε κατατάξεις στη Google είναι επίσης και η δυναμική του site μας. Για να μπορέσουμε όμως να αυξήσουμε τη δυναμική του site μας είναι απαραίτητη η ενίσχυση του από  άλλα sites με υψηλό  authority & relevancy.Αν για παράδειγμα έχουμε ένα e-shop με γυναικεία ρούχα, θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό (και φυσικό) να λαμβάνουμε links από portals & blogs τα οποία σχετίζονται με τη μόδα. Το πόσα links είναι αρκετά και από που πρέπει να προέρχονται είναι ένα αρκετά  περίπλοκο κομμάτι και όπως θα έλεγε και ο John Mueller,  Senior Webmaster Trends Analyst της Google:  “Εξαρτάται!” 
 • Έλεγχοι Απόδοσης
Το SEO δεν θα ήταν το performance κανάλι που είναι, αν τα αποτελέσματα του δεν ήταν μετρήσιμα. Κάθε SEO department που σέβεται τον εαυτό του, έχει στην κατοχή του τα κατάλληλα εργαλεία (και φυσικά την εμπειρία) ώστε να παρακολουθεί την πορεία των SEO ενεργειών, να ερμηνεύει κατάλληλα τα δεδομένα και φυσικά να αναπροσαρμόζει όπου χρειάζεται την στρατηγική του! 

5. Πόσο χρόνο απαιτεί το SEO;

Ο χρόνος που χρειάζεται το SEO για να αποδώσει αποτελεί πολλές φορές εμπόδιο για τους επιχειρηματίες οι οποίες συνήθως θέλουν άμεσα αποτελέσματα.Όπως περιγράψαμε και παραπάνω το SEO αποτελείται από πολλά στάδια τα οποία εξελίσσονται συνεχώς όπως και ο αλγόριθμος της Google. Για να μπορέσει μια σελίδα να φτάσει στις πρώτες θέσεις της Google χρειάζεται στοχευμένη στρατηγική - άρα εξειδικευμένους SEO experts-  και χρόνο για να αποδώσουν οι ενέργειες.Συνήθως τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα φαίνονται μετά από 6 μήνες, ανάλογα φυσικά και με το status ενός site & τον ανταγωνισμό της κατηγορίας. Το SEO αποτελεί μία επένδυση η οποία μπορεί να “αργεί” να αποδώσει αλλά τα αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει σε μια επιχείρηση αξίζουν την αναμονή. 

6. Είναι το SEO κερδοφόρο & πως μετριέται η απόδοση του;

 Γιατί το SEO είναι αναμφισβήτητα κερδοφόρο: διότι στοχεύει στο intent του χρήστη. Κάνει τα σωστά βήματα ώστε να διασφαλίσει στο site μας μια clickable θέση την στιγμή που ο χρήστης το επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνει στατιστικά το ποσοστό επισκεπτών στο site μας και κατ’ επέκταση το ποσοστό των πελατών. Στατιστικά όπως τα παρακάτω αποδεικνύουν ότι η αύξηση του τζίρου μέσω της αύξησης του traffic που προκύπτει από το SEO είναι μετρήσιμο γεγονός!
 • Το 40% κατά μέσο όρο των εσόδων των επιχειρήσεων δημιουργείται από οργανική αναζήτηση.
 • Το 57% των επιχειρηματιών δηλώνουν ότι το SEO αποφέρει περισσότερους πελάτες για την επιχείρησή τους από οποιαδήποτε άλλη τακτική marketing.
Επιπλέον πολλές έρευνες αποδεικνύουν την υπεροχή των οργανικών αναζητήσεων σε σχέση με άλλα online κανάλια αγορών καθώς και τη σημαντικότητα των πρώτων θέσεων στα οργανικά αποτελέσματα. Στο διάγραμμα παρατηρούμε την ποσοστιαία υπεροχή του SEO ως κανάλι απόδοσης σε σχέση με άλλα.  Στο παραπάνω διάγραμμα διαπιστώνουμε τον καθοριστικό ρόλο της θέσης στα αποτελέσματα της Google για την απόκτηση click.Το SEO πέρα από το να αυξάνει το ποσό που επενδύουμε σε αυτό, αποτελεί επένδυση και σε βάθος χρόνου καθώς δεν είναι απλά ένα σύνολο ενεργειών που απαιτεί χρόνο αλλά έχει και διάρκεια στο χρόνο.

7. Οι “Κανόνες” του SEO

Για την σχεδίαση και την εφαρμογή της Search Engine Βελτιστοποίησης, υπάρχουν πολλές τεχνικές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όπως:
 • Google Guidelines
 • Unique content
 • Ορθή χρήση keywords
 • Ποιοτικά links και πολλά άλλα
Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εφαρμόσει τις τεχνικές του SEO.Υπάρχει επίσης διαρκής εξέλιξη, με ραγδαία ταχύτητα και συνεχόμενα updates, τα οποία γεννούν κινδύνους αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης. Για να μπορέσει κάποιος να παρακολουθεί και να κατανοεί τα παραπάνω και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσω του SEO (κέρδος), πρέπει να είναι εξειδικευμένος σε αυτό.Plus: Όσο δεν το “κάνεις εσύ το κάνουν οι ανταγωνιστές σου”, όσο διστάζεις, κάποιος άλλος εμφανίζεται μπροστά στον υποψήφιο πελάτη σου και εσύ χάνεις την ευκαιρία ανάπτυξης της επιχείρησης με ένα τρόπο πραγματικά κερδοφόρο. 

8. Old school SEO VS Neat & Proper

Παρ’οτι μπορούμε να αναγνωρίσουμε μια σχετική εξοικείωση με την υπηρεσία του SEO ως κομμάτι του Digital Marketing, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ακόμα εκτελείται με ξύλινο κι απαρχαιωμένο τρόπο. Επι το πλείστον οι ενέργειες SEO που γίνονται είναι “by the book” (πολύ βασικές) και  δεν ακολουθούν κάποια στρατηγική ξεχνώντας ότι απαιτείται δημιουργικότητα, συνεχής ενημέρωση και φυσικά ευρηματικότητα για να έχουμε απόδοση απο το SEO.To SEO απευθύνεται στους χρήστες του Internet αλλά και στον αλγόριθμο μιας μηχανής αναζήτησης η οποία διατηρεί ένα πέπλο μυστηρίου στα κριτήρια με τα οποία αξιολογεί μια σελίδα και συνεχώς γίνεται πιο “έξυπνη” και “καχύποπτη”. Με λίγα λόγια δεν αρκεί η απλοϊκή εφαρμογή των SEO οδηγιών. Απαιτείται αυθεντικότητα στην παραγωγή περιεχομένου αλλά και στα links που επιλέγουμε-κερδίζουμε για την ιστοσελίδα μας και φυσικά στοχευμένη στρατηγική!Στη Neat & Proper, αφήνουμε τα αποτελέσματα να μιλήσουν από μόνα τους. Μέσα από την πολυετή εμπειρία μας και τα εκατοντάδες επιτυχημένα cases, έχουμε καταφέρει να δώσουμε σε πολλές επιχειρήσεις, τη θέση που πραγματικά αξίζουν στη Google.To γεγονός ότι θέτουμε πάντα μετρήσιμους, ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους, σε συνδυασμό με την ολιστική προσέγγιση που ακολουθούμε, είναι αυτά που μας έχουν κρατήσει απόλυτα αφοSEOμένους σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε πολύ καλά.Αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα του καναλιού των οργανικών αναζητήσεων αρκετά νωρίτερα από τους υπόλοιπους, επενδύσαμε ουσιαστικά στην κατάρτιση και την εξειδίκευση στο συγκεκριμένο field. Με αποτέλεσμα ήδη να προπορευόμαστε σε εμπειρία και γνώση και να μας διακρίνει ακόμα το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός για το SEO και την ραγδαία εξέλιξη που παρατηρείται στην πορεία του. 

9. SEO με 50 ευρώ / μήνα – SEO με άμεσα αποτελέσματα. Κατασκευή & SEO μαζί. Που είναι η παγίδα σε όλα αυτά;

  Όπως εξηγήσαμε παραπάνω η υλοποίηση των στόχων μιας ολοκληρωμένης SEO στρατηγικής είναι κερδοφόρα αλλά και χρονοβόρα.  Συγκεκριμένα η σωστή έρευνα πριν την βελτιστοποίηση, η παραγωγή και η εφαρμογή βελτιστοποιημένου περιεχομένου, καθώς και το rank-άρισμα της ιστοσελίδας σε υψηλές κατατάξεις είναι μια διαδικασία που χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες για να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που απαιτείται για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, θα ήταν αδύνατον και πλασματικό να στοιχίσει τόσο λίγο και ταυτόχρονα να δούμε αμέσως τα αποτελέσματά του. Μαζί με την σύγχυση για το κόστος που θα έπρεπε να έχει το SEO και το διάστημα στο οποίο θα έπρεπε να αποδίδει, αρκετοί συγχέουν τη SEO υπηρεσία με την κατασκευή ενος site. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τεχνικές γνώσεις των developers που ειδικεύονται στην ανάπτυξη ιστοσελίδων είναι διαφορετικές από τις τεχνικές γνώσεις των SEO experts που ειδικεύονται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμος της Google και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να επωφεληθεί μια ιστοσελίδα απο τις οργανικές αναζητήσεις. 

10. Πως θα αξιολογήσετε μια εταιρεία που σας προτείνει SEO

Σήμερα το SEO στην Ελλάδα παραμένει ένα μυστήριο του digital marketing. Καθώς είναι μια τεχνική υπηρεσία την οποία λίγοι επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν στον πυρήνα της, δεν έχει καλλιεργηθεί σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους SEO experts και τους επιχειρηματίες ώστε να διαδωθεί στην αγορά που απευθύνεται.Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική, όπου το SEO φαίνεται να αποτελεί υπηρεσία την οποία οι επαγγελματίες εκτελούν με expertise και οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν ως δομικό κομμάτι της digital παρουσίας στην ηλεκτρονική αγορά.
 • Ζητήστε στόχους
 • Δείτε πραγματικά Cases
Για να εκτιμήσετε την λειτουργία του SEO και να κατανοήσετε την κερδοφόρα απόδοση του, είναι σημαντικό η εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε να σας ενημερώνει με διαφάνεια σε τακτικό χρονικό διάστημα για την πρόοδο του site και την απόδοση του καναλιού. Ακόμα πιο σημαντικό είναι η εταιρεία SEO να αναλαμβάνει την ευθύνη των αποτελεσμάτων και να ανταποκρίνεται με ευρηματικότητα στα κερδοφόρα και μη. Μετά από όλα τα παραπάνω, αυτό που αξίζει να θυμάσαι είναι το εξής:Είναι πολύ μετρημένα τα agencies που διαθέτουν πραγματική εξειδίκευση στο κομμάτι του SEO. Και ακόμα λιγότερα, αυτά που εξακολουθούν να δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό για τη δουλειά τους.Στη Neat & Proper, διαθέτουμε πολυετή εξειδίκευση πάνω στο SEO και ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση σε κάθε πελάτη μας. Θέτοντας πάντα μετρήσιμους στόχους, φέρνουμε πραγματικά αποτελέσματα, που κάνουν τη διαφορά.Για εμάς το SEO είναι πολλά περισσότερα από ένα αποδοτικό κανάλι του digital marketing. Είναι ένας μαραθώνιος, που τον “τρέχουν” μόνο αυτοί που μπορούν να αντέξουν. Και εμείς, προπονούμαστε εδώ και πολλά χρόνια για αυτό τον μαραθώνιο.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570184029{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="page-pagination"] [xyz-ips snippet="author-box"][/vc_column_text][vc_custom_heading text="Προτεινόμενα Άρθρα" font_container="tag:h1|font_size:30px|text_align:center|color:%23ed344a" google_fonts="font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal" css=".vc_custom_1552570225331{padding-bottom: 30px !important;}"][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570231853{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column][na_posts_carousel excerpt="0" comment="none" catg="none" dot="false" txtclr="#000000" dateclr="#000000" descclr="#888888" settings="size:5|order_by:rand|post_type:post|categories:48"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1549476856314{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 80px !important;background-color: #78d9fe !important;}"][vc_column][vc_column_text]

LIKE WHAT YOU SEE?

Let's work together [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1547288178469{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 20px !important;}"][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_single_image image="883" img_size="80x80" alignment="center"][vc_column_text] [/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Athens digital agency network member badge light[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row_content_no_spaces" content_placement="top"][vc_column offset="vc_hidden-lg vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element="yes"][vc_column][ultimate_google_map zoom="12"][/ultimate_google_map][/vc_column][/vc_row]

5 αλήθειες που πρέπει να μάθετε για το SEO πριν επιλέξετε εταιρεία.

[vc_row bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_mobile="mobile" ult_hide_row_mobile_large="xl_mobile" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109396760{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_large_screen="large_screen" ult_hide_row_desktop="desktop" ult_hide_row_tablet="tablet" ult_hide_row_tablet_small="xs_tablet" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109415607{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class="container-blogcont" css=".vc_custom_1539860423221{padding-top: 0px !important;}"][vc_column width="1/6" el_class="stickyclass" offset="vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][vc_widget_sidebar sidebar_id="thalia"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text]Το SEO είναι ένα πολύ αποδοτικό κανάλι, αρκεί φυσικά, να γίνει σωστά ώστε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι το SEO δεν αποδίδει καθώς έχουν κάνει «προσπάθειες» στο παρελθόν χωρίς κανένα αποτέλεσμα.Τι είδους προσπάθειες όμως ήταν αυτές και από ποιον; Η επιλογή της κατάλληλης εταιρείας η οποία θα αποτελέσει έναν μακροχρόνιο συνεργάτη είναι μια πολύπλοκη υπόθεση και άρρηκτα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα.Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για 5 βασικά κριτήρια τα οποία πρέπει να λάβετε υπόψιν αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις παγίδες που υπάρχουν. 

SEO & Κόστος: Let’s Talk About Money

 «Τελικά πόσο κοστίζει να κάνεις SEO;», είναι σίγουρα ένα ερώτημα (ίσως και το πρώτο) που τριγυρνάει στο μυαλό σας. Η απάντηση σε αυτό είναι «Εξαρτάται!». Το κόστος από μόνο του δεν μπορεί να είναι κριτήριο. Ποτέ μια τιμή από μόνη της δεν αρκεί καθώς θα πρέπει ληφθούν υπόψιν τα υπόλοιπα στοιχεία της εξίσωσης. Το σημαντικότερο είναι να σκεφτείτε την απόδοση της επένδυσης.Το ίδιο ισχύει και για το SEO. Εμείς, σε κάθε SEO Campaign θέτουμε συγκεκριμένους στόχους. Θα πρέπει, επομένως, να κρίνετε το πραγματικό όφελος για την επιχείρησή σας από την επένδυση που πρόκειται να κάνετε. Έχουμε ακούσει πολλές φορές για SEO με 100€/μήνα. Τι ενέργειες γίνονται (αν γίνονται); Είναι πράγματι αποδοτικές; Μήπως βλάπτουν το site σας; Έχουν το αποτέλεσμα που θα μπορούσατε να έχετε με ένα ποιοτικό SEO;Με βεβαιότητα μπορούμε να σας πούμε πως όχι. Ένα ποιοτικό SEO είναι αλληλένδετο με έρευνα, στρατηγική, στοχευμένες ενέργειες που έχουν κόστος και πολλές εργατοώρες. Όλα αυτά δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν με τόσο λίγα χρήματα.

Αναρωτηθείτε, λοιπόν: "Πού επενδύετε τα 100€ που δίνετε;"

Theory Vs Hands On Εμπειρία

 Υπάρχουν πολλοί που ονομάζουν τους εαυτούς τους SEO Experts. Πόσοι από αυτούς είναι στην πραγματικότητα Experts; Το να έχεις θεωρητική γνώση πάνω στο SEO είναι σχετικά απλό – υπάρχουν όλες οι πληροφορίες online. Αν δεν έχεις «λερώσει» τα χέρια σου έχοντας επιτύχει πραγματικά αποτελέσματα δεν μπορείς να αυτοαποκαλείσαι expert. Μόνο μέσω της πρακτικής εφαρμογής μπορείς να δεις τι αποδίδει και τι όχι.Είναι τελείως διαφορετικό να εφαρμόζεις κάτι που έχεις διαβάσει σε ένα forum και τελείως διαφορετικό να εφαρμόζεις κάτι που έχεις δει ότι αποδίδει άλλες 100 φορές. Στα τελευταία 8 χρόνια εμπειρίας μας, οι SEO Experts της εταιρείας μας έχουν «λερώσει» πολύ τα χέρια τους επιτυγχάνοντας αποτελέσματα σε περισσότερα από 500 SEO Projects. Έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην 1η σελίδα επιχειρήσεις που ανήκουν σχεδόν σε κάθε επαγγελματική κατηγορία για τα ανταγωνιστικότερα keywords.  Αν δεν μας πιστεύετε μπορείς να δείτε μερικά SEO Cases εδώ.

Προσοχή στα «Επιτυχημένα Cases»

 Μελετώντας τα Success Stories μίας εταιρείας είναι πολύ σημαντικό να δώσετε την πρέπουσα σημασία στα αποτελέσματα. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα είναι τελείως αόριστα ή χωρίς ιδιαίτερη αξία όπως για παράδειγμα ότι το e-shop πλέον εμφανίζεται στην 1η θέση για την αναζήτηση του ίδιου του site (!) όπως για παράδειγμα enapolykaloeshop.gr ή για φράσεις οι οποίες δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικές ή δεν τις ψάχνουν οι χρήστες. 

Ο ρόλος του brand

 Το να επιτύχεις να εμφανίσεις στην 1η σελίδα ένα e-shop ή μία ιστοσελίδα η οποία έχει ήδη πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα είναι πολύ πιο εύκολο από το να καταφέρεις να εμφανίσεις ένα άσημο brand ανάμεσα στα top results.H Google λαμβάνει υπόψιν της τις αναζητήσεις των χρηστών, τις αναζητήσεις ενός brand και πολλούς ακόμη παράγοντες που συνδέονται με το brand awareness. Για αυτό και συνήθως τα μεγάλα brands βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στην 1η σελίδα.Η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλεις είναι πολύ μεγαλύτερη όταν προσπαθείς να εμφανιστείς ανάμεσα στους κολοσσούς κάθε κατηγορίας. 

Συμφωνία & Δέσμευση: What & When?

 Κλείνοντας μια συμφωνία θα πρέπει να έχετε σαφή εικόνα των αποτελεσμάτων & της απόδοσης που θα επιτευχθούν . Πολλές εταιρείες αναφέρουν αόριστα ότι θα βελτιώσουν τα οργανικά αποτελέσματα. Αντίθετα, για εμάς το SEO είναι συγκεκριμένο, μετρήσιμο και θέλουμε οι πελάτες να αξιολογούν την απόδοση του κάθε στιγμή.Μία ακόμη παράμετρος είναι ο χρόνος. Το SEO δεν λειτουργεί από την μία στιγμή στην άλλη & εξαρτάται πάρα πολύ, ανάμεσα σε άλλα, από την δύναμη του site, το σημείο εκκίνησης, το brand και φυσικά τον ανταγωνισμό. Σας λέμε λοιπόν με ειλικρίνεια ότι αν κάποιος σας υποσχεθεί άμεσα αποτελέσματα μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την ιστοσελίδα σας. 

Τελικά τι να επιλέξετε;

 Πολλοί θα σκεφτούν «Οκ, θα πάρω ένα οικονομικά SEO. Τι έχω άλλωστε να χάσω;». Η απάντηση είναι «Πολλά». Δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα επενδύσετε αλλά είναι πολύ πιθανό να βλάψετε την ιστοσελίδα σας, να χάσετε κατατάξεις & επισκεψιμότητα αλλά κυρίως έσοδα από ένα κανάλι που θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί.Το ποιοτικό SEO, δεν είναι ακριβό. Τουλάχιστον όχι αν το συγκρίνουμε με το μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος. Τότε αντίθετα, είναι οικονομικό και μάλιστα πιο οικονομικό από άλλα διαφημιστικά κανάλια. 

Είστε έτοιμοι για το σωστό SEO βήμα; Επικοινωνήστε μαζί μας.

 [/vc_column_text][vc_btn title="Επικοινωνήστε μαζί μας" color="danger" align="center" link="url:https%3A%2F%2Fneatnproper.com%2Fcontact%2F|title:Contact|target:%20_blank|"][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570184029{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="page-pagination"] [xyz-ips snippet="author-box"][/vc_column_text][vc_custom_heading text="Προτεινόμενα Άρθρα" font_container="tag:h1|font_size:30px|text_align:center|color:%23ed344a" google_fonts="font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal" css=".vc_custom_1552570225331{padding-bottom: 30px !important;}"][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570231853{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column][na_posts_carousel excerpt="0" comment="none" catg="none" dot="false" txtclr="#000000" dateclr="#000000" descclr="#888888" settings="size:5|order_by:rand|post_type:post|categories:48"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1549476856314{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 80px !important;background-color: #78d9fe !important;}"][vc_column][vc_column_text]

LIKE WHAT YOU SEE?

Let's work together

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1547288178469{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 20px !important;}"][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_single_image image="883" img_size="80x80" alignment="center"][vc_column_text] [/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Athens digital agency network member badge light[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row_content_no_spaces" content_placement="top"][vc_column offset="vc_hidden-lg vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element="yes"][vc_column][ultimate_google_map zoom="12"][/ultimate_google_map][/vc_column][/vc_row]

Brighton SEO Recap: Όλα όσα παρακολουθήσαμε για το παρόν & το μέλλον του SEO

[vc_row bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_mobile="mobile" ult_hide_row_mobile_large="xl_mobile" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109396760{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" bg_type="bg_color" ult_hide_row="ult_hide_row_value" ult_hide_row_large_screen="large_screen" ult_hide_row_desktop="desktop" ult_hide_row_tablet="tablet" ult_hide_row_tablet_small="xs_tablet" el_class="container-blog" css=".vc_custom_1554109415607{padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}"][vc_column][vc_column_text][xyz-ips snippet="header"][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class="container-blogcont" css=".vc_custom_1539860423221{padding-top: 0px !important;}"][vc_column width="1/6" el_class="stickyclass" offset="vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][vc_widget_sidebar sidebar_id="thalia"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text]Για όσες και όσους δεν το γνωρίζουν, το Brighton SEO είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια SEO στον κόσμο. Χιλιάδες experts από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το παραθαλάσσιο Brighton για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις & να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω στο SEO.Βρέθηκα εκεί για 1η φορά, παρακολούθησα όσες περισσότερες ομιλίες μπορούσα καθώς πολλές πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και συζήτησα με πολλούς SEO Experts από όλο τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας τα σημαντικότερα σημεία στα οποία όλοι οι SEO Experts θα πρέπει να δώσουμε ακόμη περισσότερη βαρύτητα.  

Need For Speed

 Δεν νομίζω ότι υπάρχει SEO Expert που να μην έχει αντιμετωπίσει την παρακάτω ή μια παραπλήσια εικόνα στο Page Speed Insights: Όλοι γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα ενός ιστοτόπου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στο «άγρυπνο βλέμμα» των bots όσο και στα μάτια του χρήστη. Συζητώντας με SEO Experts στο συνέδριο, όλοι συμφωνήσαμε ότι η βελτίωση της ταχύτητας «έδειξε» βελτίωση σε Rankings.

Let’s Do It!

Φυσικά υπήρξαν ομιλίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα & παρακάτω μοιράζομαι μαζί σας τα βασικότερα στοιχεία.
 • Βρείτε και αφαιρέστε κώδικα ο οποίος δεν είναι απαραίτητος
 • Βάλτε σε προτεραιότητα τον κώδικα που είναι απαραίτητος για να φορτώσει το above-the-fold περιεχόμενο
 • Μειώστε τo μέγεθος των εικόνων με χρήση εργαλείων όπως TinyPNG, Compressor.io and ImageOptim
 • Χρησιμοποιήστε Progressive JPEG
 • Minify CSS & Javascript
 • Προτιμήστε Dedicated Server ή CDN
 Φυσικά για πολλά από τα παραπάνω θα χρειαστεί να «λερώσετε» τα χέρια σας και να βουτήξετε στα άδυτα του κώδικα. Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήσετε την βοήθεια ενός έμπειρου developer. 

Rich Results & featured Snippets: Friend Or Enemy?

 Τι άλλο θα κάνει πια αυτή η «δαιμόνια» Google με τα αποτελέσματά της; Δεν έφτανε η αύξηση του αριθμού των Ads; Έχουμε τώρα και τα featured Snippets;Πόσα ακόμη clicks θα «χάνουμε»;Μπορείς να κατακτήσεις την θέση “0”;Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που μας έρχονται στο μυαλό. Οι ομιλίες στο Brighton SEO και τα Case Studies που μας παρουσίασαν δείχνουν μια σαφή απάντηση:Friend, when they are used right!Γιατί;
 • Τα Rich Results & τα featured Snippets οδηγούν σε αύξηση του CTR
 • Τα Rich Results σημειώνουν καλύτερο bounce rate
 • Τα Rich Results έχουν υψηλότερο time on site
 • Το conversion rate των rich results είναι υψηλότερο σε σχέση με τα standard results

Που να δώσετε προσοχή:

 
 • Κατανοήστε το user intent μέσω των αποτελεσμάτων της Google
 • Μην χάνετε άσκοπα χρόνο σε αναζητήσεις οι οποίες δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε clicks
 • Στοχεύστε σε featured snippets με βάση το intent που θα ωφελήσει την επιχείρησή σας
 • Δώστε σημασία στα headlines ώστε να είναι ελκυστικά για τους χρήστες
 • Μην ξεχνάτε την εμφάνιση των αποτελεσμάτων στις mobile συσκευές
 

Content + SEO= BFFs

 Όσο τετριμμένο κι αν μας φαίνεται είναι δεδομένο ότι SEO & Content πάνε μαζί. Σε δύο συγκεκριμένες ομιλίες που παρακολούθησα για το content μεγάλη έμφαση δόθηκε στην σωστή ανάλυση του ανταγωνισμού αλλά και στην γνώση του current Status του δικού μας content. 

Mind The (Content) Gap Analysis

Με τον όρο content gap analysis αναφερόμαστε στην διαδικασία με τον οποία εντοπίζουμε ευκαιρίες περιεχομένου οι οποίες θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν στην επιθυμητή κατάσταση στην οποία θέλουμε να βρεθούμε. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να είναι να κάνουμε rank στην 1η σελίδα για μια λέξη φράση απολύτως σχετική με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του site που διαχειριζόμαστε.Τα παραπάνω κενά ( gaps) μπορούν να συμπληρωθούν με δύο τρόπους:
 • Βελτιστοποίηση του υπάρχοντος περιεχομένου
 • Δημιουργία νέου περιεχομένου
 

Steps to Success

 
 • Αποκτήστε πλήρη εικόνα των αποτελεσμάτων που έχετε αυτήν την στιγμή μέσω Google Search Console
 • Πραγματοποιήστε αναλυτικό keyword research για τα keywords που σας ενδιαφέρουν
 • Συνδυάστε τα παραπάνω αποτελέσματα ώστε να γνωρίζετε το search volume & το πραγματικό status
 • Ξεκαθαρίστε τα αποτελέσματα βάσει search intent, keyword difficulty & link difficulty. Αν ο όγκος των αποτελεσμάτων είναι πολύ μεγάλος θα χρειαστείτε σαφώς κάποιο σχετικό εργαλείο.
 • Εντοπίστε τις ευκαιρίες θέτοντας προτεραιότητες
 • Δημιουργήστε περιεχόμενο ή ανανεώστε το υπάρχον με βάση τις παραπάνω ευκαιρίες
 

John Mueller has all the answers

Για το τέλος του συνεδρίου μας άφησαν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Το Keynote Q&A Session με τον Webmaster Trends Analyst της Google, John Mueller. Οι περισσότεροι από εσάς θα τον γνωρίζετε από τις πολλές απαντήσεις που δίνει μέσω Twitter. Όσοι δεν τον γνωρίζετε, μέσω του παρακάτω video θα σχηματίσετε μια πολύ καλή εικόνα για εκείνον.Οι ερωτήσεις της Hannah Smith ήταν πραγματικά to the point, οπότε enjoy:

That’s all folks!

  [/vc_column_text][vc_btn title="Επικοινωνήστε μαζί μας" color="danger" align="center" link="url:https%3A%2F%2Fneatnproper.com%2Fcontact%2F|title:Contact|target:%20_blank|"][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570184029{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column width="1/6"][/vc_column][vc_column width="2/3"][vc_column_text][xyz-ips snippet="page-pagination"] [xyz-ips snippet="author-box"][/vc_column_text][vc_custom_heading text="Προτεινόμενα Άρθρα" font_container="tag:h1|font_size:30px|text_align:center|color:%23ed344a" google_fonts="font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal" css=".vc_custom_1552570225331{padding-bottom: 30px !important;}"][/vc_column][vc_column width="1/6"][/vc_column][/vc_row][vc_row css=".vc_custom_1552570231853{background-color: #ffffff !important;}"][vc_column][na_posts_carousel excerpt="0" comment="none" catg="none" dot="false" txtclr="#000000" dateclr="#000000" descclr="#888888" settings="size:5|order_by:rand|post_type:post|categories:48"][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1549476856314{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 80px !important;background-color: #78d9fe !important;}"][vc_column][vc_column_text]

LIKE WHAT YOU SEE?

Let's work together

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row" css=".vc_custom_1547288178469{padding-top: 80px !important;padding-bottom: 20px !important;}"][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/2"][vc_single_image image="883" img_size="80x80" alignment="center"][vc_column_text] [/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width="1/4"][vc_column_text][/vc_column_text][vc_column_text]Athens digital agency network member badge light[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width="stretch_row_content_no_spaces" content_placement="top"][vc_column offset="vc_hidden-lg vc_hidden-md vc_hidden-sm vc_hidden-xs"][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element="yes"][vc_column][ultimate_google_map zoom="12"][/ultimate_google_map][/vc_column][/vc_row]

LIKE WHAT YOU SEE?

Let’s work together