“If you think good architecture is expensive, try bad architecture” – Brian Foote and Joseph Yoder

 

Τι θα έλεγες αν τα προϊόντα σου μπορούσαν να φτάσουν ως την άλλη άκρη της Ελλάδας, ακόμη και στο εξωτερικό;  Τι θα έλεγες αν μπορούσες να εκτελέσεις εκατοντάδες παραγγελίες μέσα σε μία ημέρα; Πως θα σου φαινόταν αν το brand σου ακολουθούσε τα προϊόντα σου σε αυτό το ταξίδι;  Αν μπορούσες να επαναπροσεγγίζεις τους πελάτες σου αποκτώντας με τεράστια πελατειακή βάση;

Μέσα από ένα λειτουργικό και αποδοτικό eshop μπορείς να διευρύνεις τα όρια της επιχείρησής σου σε εκατομμύρια υποψήφιους πελάτες.

Η παγκόσμια αγορά του eCommerce μέρα με τη μέρα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Στην Ελλάδα, το 36,4% [1] του πληθυσμού πραγματοποίησε ηλεκτρονικές αγορές to 2017.

Μην μένεις πίσω. Ήρθε η στιγμή η επιχείρησή σου να απογειωθεί στον – χωρίς γεωγραφικά όρια –  κόσμο του Internet.

Ας έρθουμε σε επαφή

Αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι απλώς η κατασκευή ενός καλαίσθητου ηλεκτρονικού καταστήματος, μάλλον δεν κάνουμε για εσένα. Αυτό που έχει στην πραγματικότητα ανάγκη μια σύγχρονη επιχείρηση όπως η δική σου είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, που να ταιριάζει πλήρως στο ύφος της επιχείρησής σου, να είναι πλήρως λειτουργικό και εύκολα διαχειρίσιμο, να σε ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και φυσικά να έχει σχεδιαστεί με σκοπό τις πωλήσεις.

Για ένα πραγματικά επιτυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα δεν αρκεί μια ομάδα development. Απαιτείται μια εξαιρετική ομάδα development και η καλύτερη ομάδα Marketing. Ο στόχος ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι να δημιουργήσει στον χρήστη την αίσθηση ότι βρήκε ακριβώς αυτό που έψαχνε. Τα χρώματα, η δομή, το περιεχόμενο, τα στοιχεία κάθε υποσελίδας ενός ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να εξυπηρετούν τον σκοπό τους:

Να οδηγούν τον χρήστη βήμα- βήμα ώστε να βρει αυτό που ψάχνει και να ολοκληρώσει την αγορά του.

Η διαδικασία που ακολουθούμε για να το πετύχουμε είναι αυστηρά καθορισμένη:

Μελέτη της αγοράς στόχου/κοινού στόχου

Μελέτη Ανταγωνισμού

Καταγραφή αναγκών

Παρουσίαση ολοκληρωμένης πρότασης

Καθορισμός Δομής/Κατηγοριοποίησης

Σχεδιασμός Δομής Βασικών Υποσελίδων

Review & Διορθώσεις

Συγκέντρωση και προσθήκη Υλικού

Υλοποίηση ιστοτόπου

Review & Testing

Launch

Οι 12 πυλώνες ενός αποδοτικού eshop:

  1. Έρευνα και ανάλυση ανταγωνιστικών e-shop

Πρώτο βήμα για την σχεδίαση ενός αποδοτικού e-shop είναι η ενδελεχής ανάλυση των βασικών ανταγωνιστών. Μερικά από τα ερωτήματα που είναι απαραίτητο να απαντηθούν είναι:

  • Ποια λογική ακολουθούν τα e-shop των ανταγωνιστών σου από άποψη design;
  • Πώς προωθούν τα προϊόντα τους, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους, τι περιεχόμενο περιλαμβάνουν και ποιο το ύφος των κειμένων;
  • Έχουν blog, online οδηγούς, video;
  • Ποια είναι η δομή/υποκατηγορίες που περιλαμβάνουν;
  • Ποια είναι η διάταξη των σημαντικότερων υποσελίδων τους; (αρχική, category page, product page, checkout)
  • Προωθούν επιπλέον υπηρεσίες απολύτως σχετικές με τις προϊοντικές τους κατηγορίες;
  • Ποια φίλτρα χρησιμοποιούν;

Οι χρήστες έχουν συνηθίσει να αλληλοεπιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με το προϊόν που αναζητούν. Διαφορετικές είναι οι ανάγκες ενός e-shop με ρούχα και διαφορετικές οι ανάγκες ενός e-shop με ηλεκτρονικές συσκευές. Οι βέλτιστες πρακτικές δεν πρέπει να ακολουθούνται τυφλά. Πρέπει πάντοτε να προσαρμόζονται στους στόχους και τις ανάγκες της εκάστοτε αγοράς.

  1. Συζήτηση Μαζί Σου

Στόχος μας είναι το ηλεκτρονικό σου κατάστημα να αποτελέσει το βήμα για την ευρύτερη εξέλιξη της επιχείρησής σου. Βασικό κριτήριο για να το πετύχουμε είναι να γνωρίζουμε το brand σου, τους στόχους σου, τα προϊόντα σου, τα ανταγωνιστικά σου πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά των πελατών σου.

  1. Επιλογή Κατάλληλου CMS

Το CMS ( Content Management System) επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία και την απόδοση του e-shop σου. Οι δυνατότητες ενός CMS, η ευχρηστία σε επίπεδο διαχείρισης παραγγελιών, προϊόντων και περιεχομένου αλλά και η «φιλικότητά» του προς τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google, δεν γίνεται να προβλέπονται.

  1. Πρόταση Σχεδίασης Βασικών Σελίδων Και Λειτουργικών

Κάθε e-shop περιλαμβάνει κάποιες συγκεκριμένες σελίδες και λειτουργίες οι οποίες αποτελούν τα βασικότερα «βήματα» αγοράς. Βάσει της έρευνας αλλά και της συζήτησης που έχει προηγηθεί καταλήγουμε σε προτάσεις σχετικά με την δομή και τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτές τις υποσελίδες. Σε ποιο σημείο είναι βέλτιστο να βρίσκονται τα φίλτρα, ποια θα είναι αυτά, ποιο θα είναι το χρώμα, το μέγεθος, το σημείο και τα λεκτικά του κουμπιού Add To Cart,  πόσο σημαντική είναι η εικόνα ενός προϊόντος και τα χαρακτηριστικά του;

  1. Ταχύτητα

Βάσει στατιστικών ο χρήστης δίνει μόλις λίγα δευτερόλεπτα την ευκαιρία σε ένα e-shop μέχρι να φορτώσει και στη συνέχεια αποχωρεί αναζητώντας τα προϊόντα που θα αγοράσει στο επόμενο eshop. Μόλις λίγα δευτερόλεπτα μπορούν να σου στοιχήσουν την απώλεια πελατών. Ένα γρήγορο e-shop δεν μπορεί να αποτελεί πολυτέλεια αλλά απαραίτητη προϋπόθεση.

  1. CTAs (Call To Action)

Ο τρόπος με τον οποίο ωθούμε τον χρήστη να προβεί σε μια ενέργεια (όπως η εγγραφή στο newsletter) συμβάλει καθοριστικά στην πραγματοποίησή της. Τα σημεία, τα χρώματα,  το ύφος & τα λεκτικά των CTAs θα πρέπει να καθορίζονται πάντοτε με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

  1. Ασφάλεια

Μέσα από ένα e-shop ο χρήστης έχει την επιθυμία να πραγματοποιήσει μια αγορά. Πρόκειται να μοιραστεί με αυτό το e-shop σημαντικά προσωπικά στοιχεία και δεδομένα όπως η διεύθυνσή του, το τηλέφωνό ενώ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή. Σε κάθε βήμα του ο χρήστης θα πρέπει να νιώθει και να είναι ασφαλής.

  1. Responsiveness

Η χρήση των mobile συσκευών για online αγορές αυξάνεται συνεχώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι online αγορές από mobile συσκευές άγγιξαν το 58,9% ενώ αναμένεται να φτάσουν στο 72,9% το 2021. Είναι σαφές επομένως ότι ένα e-shop για να είναι αποδοτικό θα πρέπει να εμφανίζεται και να λειτουργεί άρτια σε όλες τις συσκευές πλοήγησης. Κάθε στοιχείο του e-shop θα πρέπει να είναι ευδιάκριτο και απολύτως προσβάσιμο στον χρήστη διευκολύνοντάς τον να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε ενέργεια επιθυμεί.

  1. Content

Τι περιμένει να δει ένας χρήστης σε ένα e-shop; Ποιες πληροφορίες του είναι απαραίτητες και ποιο είναι το περιεχόμενο που θα δημιουργήσει engagement με το brand σου; Πόσο εξοικειωμένος είναι ένας επισκέπτης με το είδος των προϊόντων σου; Πόσο σημαντικές είναι οι περιγραφές τους και οι αξιολογήσεις;

Το Content του eshop σου μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν οι χρήστες με το ηλεκτρονικό σου κατάστημα μετατρέποντάς τους σε πελάτες. Βασική προϋπόθεση είναι φυσικά να τους προσφέρεις το σωστό content, την σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο.

  1. Δομή/Αρχιτεκτονική

Ένα e-shop αποτελείται συνήθως από χιλιάδες υποσελίδες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του και την απόδοσή του είναι σωστή δομή και η σύνδεση όλων αυτών των υποσελίδων μεταξύ τους. Φαντάσου ένα σούπερ μάρκετ χωρίς διαδρόμους, ράφια, ταμπέλες και ομαδοποίηση των προϊόντων.  Πόσο εύκολα θα εντόπιζες αυτό που ψάχνεις και ποια είναι η πιθανότητα να αγοράσεις από εκεί;

Η δομή και η αρχιτεκτονική ενός eshop θα πρέπει να ακολουθεί μια σαφή λογική την οποία μπορεί εύκολα να κατανοήσει ο χρήστης ώστε να βρει αυτό που αναζητάει εύκολα και γρήγορα.

  1. Ευχρηστία

Όσο όμορφο κι αν είναι ένα e-shop αν δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ο σκοπός αυτός δεν είναι άλλος από την ικανοποίηση του χρήστη. Όλα τα elements του ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί με αυτόν τον γνώμονα. Να βοηθούν τον χρήστη να βρει ό,τι αναζητά  με στόχο την ολοκλήρωση της αγοράς του χωρίς προβλήματα.

  1. Έλεγχος

Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία πραγματοποιούν έλεγχο πολλαπλών σημείων ώστε να βεβαιωθούμε για την ομαλή λειτουργία της.  Επειδή, όμως, όπως είπαμε και παραπάνω σκοπός κάθε e-shop είναι να έχει ως επισκέπτες ανθρώπους, πριν από οποιοδήποτε launch ενός νέου e-shop πραγματοποιούνται έλεγχοι από δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την επιτυχή απογείωση στον κόσμο του Internet!

Μας Εμπιστεύονται...